Naslovnica Svijet

Srbi blokirali prometnice na sjeveru Kosova

Srbi su se okupili i kod glavnog mosta na Ibru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice gdje je srpska većina, a u gradu je blokirano nekoliko ulica
03. srpnja 2012. u 11:13 1 komentara 1 prikaza
kosovo
Foto: AFP/PIXSELL

Srbi su se okupili jutros na više lokacija na sjeveru Kosova i blokirali prometnice kako bi još jednom poslali poruku da se ne žele integrirati u kosovsko društvo i ne prihvaćaju instaliranje kosovskih institucija na sjeveru Kosova, javljaju mediji u Srbiji. Jutros u 9 sati blokirali su sve važnije prometnice u općinama Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić. Blokada će, kako najavljuju, "trajati najmanje jedan sat", a blokirane su i magistralne prometnice Kosovska Mitrovica – Ribariće i Priština – Raška.

Oko devet sati, javljaju novinari s terena, Srbi su se okupili i kod glavnog mosta na Ibru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice gdje je srpska većina, a u gradu je blokirano nekoliko ulica. U Gračanici je za 13 sati najavljen prosvjed zbog, kako organizatori tvrde, poražavajućeg stanja ljudskih prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu, ali i zbog "prekomjerne sile i brutalnosti kosovske policije, koja je primijenjena tijekom proslave Vidovdana" navode organizatori prosvjeda Kosovska strateško-akcijska mreža – KSAM, koju čini više od 90 srpskih nevladinih organizacija s Kosova.

Preuzeto sa www.vecernji.hr