Mostar

Spremni smo na redovito plaćanje, ali cijena treba biti korektna

krtalic
Braco Selimović
12.05.2012.
u 12:59

Ne može se plaćati 48% od 2,5 KM, koliko iznosi cijena komunalnih usluga po članu domaćinstva

Ljeto se približava, toplo vrijeme u Mostaru već se “ustalilo”, temperature zraka svakim danom su sve veće, a dugih rukava skoro pa se više nitko i ne sjeća. No, nažalost, Mostar ne bi bio Mostar kad bi samo godišnja doba podizala temperaturu u gradu, problema ima, a kao po običaju, najviše ih osjeti onaj obični, mali čovjek.

Spuštena rampa

Prije nekoliko dana JP Uborak izvijestio je kako svi oni koji prema tom poduzeću nemaju uredno izmirene obveze neće moći koristiti usluge Uborka. - Ovo je jedini način da naplatimo dio svojih potraživanja. Oni koji plaćaju svoje obveze i dalje će moći odlagati otpad na naše odlagalište, dok će rampa ostati spuštena za dužnike - riječi su direktora deponija Uborak Hasana Stupca. Što će biti s otpadom, gdje će se i hoće li se on uopće odlagati - pitanje je koje svakim danom sve više zaokuplja građane Mostara. Još se svi sjećaju ne tako davnih nemilih prizora po cijelome gradu kada je Mostar doslovce bio zatrpan otpadom. Kako se približava ljeto, a s njim i vrlo visoke temperature koje pogađaju ovo podneblje, ako se nešto ne riješi i ako se otpad ne bude odvozio - bit će pravo čudo ako ne zavlada neka zaraza. JP Parkovi Mostar, poduzeće koje je prije nekoliko godina proglasilo stečaj, i koje je bilo u gubitku od pola milijuna maraka, racionalnim poslovanjem i uštedama osovilo se konačno na svoje noge. Plaće radnicima su redovite, kao i uplate svih doprinosa. Iz JP Parkovi ističu kako im ponovno prijeti kolaps. Glavni razlog tome vide u previsokoj cijeni odlaganja otpada. “Mi smo jučer primili obavijest od deponija Uborak da će nam biti obustavljeno primanje komunalnog otpada. Razlog su neplaćeni računi. Istina je da računi nisu plaćeni, međutim to je tako iz objektivnih razloga. Mi smo u mjesecu srpnju 2010. godine uputili Gradskom vijeću dopis u kojem smo ih izvjestili kako ne možemo ekonomski izdržati cijenu odlaganja otpada otpada - kazao je Dragan Krtalić, v.d. direktora JP Parkovi.

Cijene odvoza i odlaganja komunalnog otpada koje je usvajalo Gradsko vijeće grada Mostara, od 2005. godine do danas mijenjane su tri puta. Godine 2005. utvrđena je cijena od 55,80 KM, u 2007.godini, kada se Komos odvojio od Uborka i postao zasebno poduzeće cijena po toni deponiranog otpada iznosila je 25,10 konvertibilnih maraka. Posljednja promjena je bila 1. listopada 2008. godine i tada je utvrđeno da se za tonu deponiranog otpada koje se odloži na Uborak, mora izdvojiti 34,25 konvertibilnih maraka. Upravo to je, kako ističe direktor JP Parkovi Dragan Krtalić, jedini razlog zašto Parkovi imaju neizmirene obveze preba Uborku. “U našem dopisu koji smo poslali u Gradsku upravu, sve smo lijepo obrazložili, međutim, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor. A od prošle godine, vjerojatno zbog ekonomske situacije, Grad nama duguje oko 620.000 maraka - ističe Krtalić i dodaje: “Mi u JP Parkovi se u potpunosti slažemo da se odlagališe otpada plaća uredno, s tim da ta cijena bude korektna. Ne može se plaćati 48 posto od 2,5 marke koliko iznosi cijena komunalnih usluga po članu domaćinstva. I uz naplatu od 60 posto. I još pri tome uspješno poslovati”.

Gdje je novac?

Iz JP Parkovi skreću pažnju da ako, prema planu i programu poslovanja, ukupni mjesečni troškovi JP Uborak iznose 62.500 KM, a samo Parkovi plaćaju mjesečni iznos od 50.000 KM, te se tomu iznosu doda približno isti iznos od Komosa, te korisnika usluga iz drugih županija, ostaje nejasno gdje se, po toj računici, nalazi neosnovana dobit veća od 1,000.000 KM godišnje? Također, iz JP Parkovi sumnjaju da se ovdje radi o smišljenoj akciji kako bi se ovo poduzeće opet dovelo do sloma. “Imali smo blokiran račun i dugove preko pola milijuna KM, i to smo riješili. Nekima očito to smeta. Naši radnici redovito primaju plaće i sve ostale doprinose, topli obrok. Mi smo prvi za kvalitetno rješenje, ali ne pristajemo na nametnuta rješenja u kojima nismo ravnopravni - istaknuo je direktor Krtalić.

Kako na početku teksta spomenusmo, bliži se ljeto, a s njim i paklene vrućine. Ako otpad ponovno bude “zavladao” ulicama Mostara, svima nam se crno piše. Kome to odgovara, kome je to u interesu..., za sada ne znamo. Izvjesno je tek da su izbori sve bliže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?