uspjeh hercegovačkih košarkaša

Zubac uspio srušiti Rađin, a Bogdanović Kukočev rekord

14.04.2023.
u 21:00

Sjajna natjecateljska sezona za dvojicu najboljih hercegovačkih košarkaša u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta

Završen je glavni, prvi dio NBA sezone. Slijedi doigravanje za prvaka. Što se tiče učinka dvojice naših igrača iz Hercegovine (Čitluka i Mostara) Ivice Zupca i Bojana Bogdanovića, iza njih je najbolja sezona u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Spomenuti dvojac pokazao je vrhunsku formu u prvom dijelu NBA natjecanja, piše Večernji list BiH.

Zubac u doigravanju

No, samo će Zubac sa svojim LA Clippersima igrati u play-offu, i to protiv jako neugodnog protivnika Phoenix Sunsa. S druge strane, Bojan je nakon odlaska iz Utah Jazza prešao u Detroit Pistonse, iako su za njega bili zainteresirani neki od najambicioznijih klubova, poput LA Lakersa, spomenutog Phoenixa, Dallasa i Clevelanda.

Bojan Bogdanović u Pistonsima je imao najbolje prosjeke karijere u poenima (21,6) i asistencijama (2,6) uz vrlo učinkovit šut, koji je dugo bio na rubu povijesnih 50-40-90 postotaka (šut iz igre, trice, slobodna bacanja), ali završio je s 49-41-88. Bojan je završio sezonu kao 26. najbolji strijelac lige po prosjeku poena, no kao najbolji igrač u svojoj momčadi. Sve je to rezultiralo novim ugovorom s Pistonsima, koji mu jamči 39,1 milijun dolara za dvije godine.

Mostarski košarkaš potpisao je ugovor koji će vrijediti do 36. godine njegova života, pa ne treba isključiti ni mogućnost kako će svoju već sada sjajnu košarkašku karijeru i završiti u najjačoj ligi svijeta. Vrijedi napomenuti da je Bojan Bogdanović ove sezone postao najbolji hrvatski i bosanskohercegovački strijelac u povijesti NBA lige, srušivši rekord Tonija Kukoča, te se upisao kao prvi Hrvat s peteroznamenkastim učinkom u toj rubrici, premašivši broj od 10.000 poena. Teško da će ga u skoroj budućnosti itko nadmašiti s obzirom na to da je još aktivan. Prošla godina za Bogdanovića je bila idilična i na privatnom planu. Njegova dugogodišnja partnerica Zrinka Šahurić i on u Dubrovniku su dobili sina Luku i nakon što se oprostio od hrvatske reprezentacije, Bojan Bogdanović imat će dosta vremena za uživanje sa svojim sinom u NBA stanci. Osim ako ga Josip Sesar, njegov sugrađanin iz Mostara i novi izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske, ne privoli na povratak u sveti dres.

S druge strane, sedma NBA sezona za Ivicu Zupca bila je najbolja dosad. Kao i u prošloj, propustio je samo šest utakmica i ostvario prosjeke karijere u koševima (10,8), skokovima (9,9) i blokadama (1,3). Na početku sezone bio je među pet najboljih skakača lige i kratko držao prvo mjesto među blokerima, a u objema je kategorijama završio među 15 najboljih. Da je na toj, ali i bilo kojoj od preostalih 75 utakmica uhvatio još samo jedan skok, sezonu bi završio s double-double prosjekom. No, i s ovih 9,9 skokova srušio je hrvatski rekord Dine Rađe, koji je u sezoni 1995./96. imao prosjek od 9,8. Na ljestvici najboljih skakača sa 756 skokova plasiran je na osmo mjesto u cijeloj NBA ligi, čime je postao prvi Hrvat u top 10 jedne statističke kategorije u povijesti NBA lige. Do sada je najbliži tome bio Dražen Petrović, koji je sezonu 1992./93. završio kao 11. strijelac NBA lige po prosjeku, ali tek 20. po ukupnom broju poena. Na ljestvici blokera također se našao na vrlo impresivnom 14. mjestu.

U play-offu njegovi LA Clippersi naletjeli su na možda i najtežeg protivnika na Zapadu, Phoenix Sunse s oporavljenim Kevinom Durantom, a Clippersima će barem početak serije zbog ozljede propustiti Paul George. Ali tu su Kawhi Leonard i Russell Westbrook da ga nadomjeste. Zubac, naravno, neće nadomjestiti njegov ofenzivni učinak, ali njegova će obrana biti još važnija protiv momčadi čiji najbolji igrači redom najviše vole napadati s poluodstojanja. Ako Clippersi prođu Sunse, moguće je da odu do kraja. Ako se takvo što dogodi, Zubac će postati, nakon Žana Tabaka i Tonija Kukoča, tek treći hrvatski reprezentativac s NBA prstenom.

To bi mu moglo donijeti i najveći ugovor koji je ikad ostvario jedan hrvatski košarkaš u povijesti i premašio bi sigurno sto milijuna dolara. Sve ovo, naravno, nije dovoljno jer Ivica Zubac je i dalje daleko najpodcjenjeniji centar u NBA ligi, ali i u ovdašnjoj javnosti, koja ga sustavno ignorira. Bošnjačka ga, za razliku od Slovenca Dončića, uopće ne doživljava kao košarkaša iz BiH, a Hrvatska je ionako postala zemlja u čijim su medijima (čast izuzecima) košarkaške rubrike puste i gdje je "grijeh" napisati da je netko ostvario bolji učinak od "svetinja" Tonija i Dine.

Prosječan učinak

Što se tiče ostalih hrvatskih igrača u NBA ligi, Šibenčanin Dario Šarić ovu je sezonu proveo u dvjema momčadima. U 37 utakmica za Sunse upisivao je 5,8 poena, 3,8 skokova i 1,5 asistencija u prosjeku, dok je kao dio Thundera zaigrao 20 puta, uz prosjek 7,4 poena, 2,6 skokova i 3,3 asistencije. Njegov klub prošao je prvu prepreku u play-inn, svladavši New Orleans Pelicanse, a nisu bez izgleda ni za ulazak u play-off s obzirom na to da njegovu Oklahoma City Thunder čeka uzdrmana Minnesota Timberwolves.

Luka Šamanić dobio je probni ugovor s Utah Jazzom pred kraj sezone i zadovoljio je te bi od iduće sezone trebao biti njihov stalni član. On je odigrao sedam utakmica u regularnom dijelu natjecanja, uz prosjek od 9,9 poena, 4,3 skoka i 2,1 asistencije, a nakon potpisa ugovora trebao bi iduće sezone biti prva alternativa Lauriju Markkanenu. Njegov trud u Razvojnoj G ligi itekako se isplatio za ovog igrača. Iduće sezone pokazat će svu raskoš svoga neospornog talenta.

Recimo na koncu i kako je neizvjesna sudbina u NBA ligi i za bosanskohercegovačkog košarkaškog reprezentativca Jusufa Nurkića. Nurkić je prošlog ljeta potpisao novi ugovor s Blazersima, vrijedan 70 milijuna dolara, na četiri sezone. Jusuf Nurkić jedan je od najboljih igrača Blazersa i ove sezone njegov prosjek je bio oko 14 poena po utakmici. U Portlandu je od 2017. godine. Vrijeme je za promjenu dresa. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije