Inicijativa Olimpijskog odbora BiH i istaknutih sportaša

Žele rješavanje financiranja vrhunskog sporta u BiH

sport
Fotolia
24.12.2022.
u 11:34

- Svaki sportaš želi učiniti svoju zemlju ponosnom. Nijedan sportaš ne bi trebao razmišljati hoće li imati sredstva da ode na neko natjecanje zbog novčanih problema. Nadam se da će se ovaj problem uskoro riješiti - poručio je Musa.

Model financiranja sporta u BiH je stihijski, minimalan, bez kriterija i nadležnosti te ne vodi napretku i ostvarenju vrhunskih rezultata, nego nazatku i gašenju vrhunskog sporta u BiH. Ovim načinom financiranja i oni rijetki vrhunski rezultati koji su do sada ostvareni neće biti ostvareni u budućnosti, a najbolji sportaši će odlaziti u druge države, opći je zaključak okruglog stola u Olimpijskom odboru BiH o sustavnom financiranju sporta u BiH.

Loša praksa

U BiH je, kako je istaknuto, postala praksa da se reaktivno djeluje kada su u pitanju vrhunski sportski rezultati. Olimpijskih igara sjetimo se u onom trenutku kada olimpijci ulaze u zrakoplov, ako su nekim čudom osigurali novčana sredstva za kartu i opremu.

Punu podršku akciji rješavanja sustavnog financiranja vrhunskog sporta u BiH dao je bh. reprezentativac i član madridskog Reala Džanan Musa.

- Svaki sportaš želi učiniti svoju zemlju ponosnom. Nijedan sportaš ne bi trebao razmišljati hoće li imati sredstva da ode na neko natjecanje zbog novčanih problema. Nadam se da će se ovaj problem uskoro riješiti - poručio je Musa.

I dok su u susjednim državama već doneseni višemilijunski proračuni za vrhunski sport za iduću godinu, istodobno u BiH, iako smo u prosincu, grant za 2022. godinu još nije podijeljen, navode iz OO-a BiH. Važno je napomenuti da u proteklih 10 godina grant za vrhunski sport na državnoj razini tri puta nije podijeljen.

Najbolji bh. taekwondoaš Nedžad Husić ističe da sportaši u BiH ne mogu utjecati na sustav, ali to mogu učiniti institucije.

- Olimpijski odbor BiH i sportski savezi tu su da se bore za prava sportaša, a na sportašima je da opravdamo povjerenje. U BiH, nažalost, ne postoji sustavno ulaganje u sportaše. Nagrade nakon postignutih rezultata i drugi načini financiranja nisu dugoročno rješenje uređenja vrhunskog sporta – kazao je Husić.

Sudionici okruglog stola zahtijevaju da se uveća proračun za sport na svim razinama vlasti BiH u skladu s prosjekom Europske unije, koji iznosi 1 posto od ukupnog državnog proračuna, što bi na državnoj razini iznosilo minimalno 10,7 mil. KM.

Traže i usvajanje kriterija za dodjelu sredstava, gdje sredstva s državne razine trebaju biti isključivo namijenjena za Olimpijski odbor BiH, sportske saveze BiH i Paraolimpijski odbor BiH, što preporučuju i entitetskim razinama. Sredstva bi morala biti operativna najkasnije od 1. siječnja za predstojeću godinu. Zahtijevaju i da se izdvoje značajna sredstava od igara na sreću, formira jedinstven sustav nagrađivanja za vrhunske rezultate ostvarene na državnoj kao i entitetskim razinama na Olimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima, napravi jedinstven sustav za dodjelu identičnih naknada na razini BiH – nacionalnih sportskih mirovina za sve vrhunske sportaše te usvoji strategija razvoja sporta BiH.

Traže i izdvajanje sredstava za program "Podrška mladim olimpijskim nadama" na svim razinama vlasti BiH te za program "Podrška za vrhunske sportaše" koja bi se usmjerila potencijalnim olimpijskim kandidatima i olimpijcima BiH.

Akciju je podržala i bh. plivačica Lana Pudar.

- Nije lijep osjećaj trenirati i pripremati se za natjecanje, a ne znati hoćeš li imati sredstva potrebna za odlazak. Mislim da je krajnje vrijeme da se ova oblast sustavno riješi. Nadam se da će institucije imati sluha i da će shvatiti važnost sporta za promociju države - podvukla je Pudar.

Ovi zaključci proistekli su iz komparativne analize financiranja vrhunskog sporta u zemljama iz regije.

U regiji ulažu puno više

Prema dostupnim podacima, Slovenija će za iduću godinu izdvojiti 17 milijuna KM za potrebe OO Slovenije, dok će lokalne zajednice za sport izdvojiti više od 200 mil. KM. Proračun Hrvatskog olimpijskog odbora za 2021. godinu iznosio je 51,8 mil. KM. Ministarstvo Srbije je za 2023. godinu izdvojilo 84 milijuna KM, od čega će Olimpijskom odboru Srbije pripasti 4,32 mil. KM, a sportskim savezima Srbije oko 30 mil. KM. Za nacionalne mirovine izdvojeno je oko 19 mil. KM. Makedonija izdvaja za sport preko Agencije za mlade i sport oko 30 mil. KM, od čega OO Makedonije dobiva oko 200.000 KM samo za rad ureda. Crna Gora izdvaja za nacionalne sportske federacije, Olimpijski i Paraolimpijski odbor oko 7,8 mil. KM, od čega 600.000 KM za rad ureda Olimpijskog odbora.

- Ako se nešto hitno ne promijeni, vrlo lako se može dogoditi da najbolji sportaši BiH i bh. reprezentacije stupe u generalni štrajk ispred nadležnih institucija BiH i institucija visokog predstavnika EU - priopćeno je iz OO-a BiH.

Bh. atletičar Amel Tuka podsjeća da su vrhunski bh. sportaši najbolji ambasadori BiH.

- BiH mora osigurati proračun za vrhunski sport kao što radi svaka europska zemlja, a kako bi postizali vrhunske rezultate i bili rame uz rame s najboljima na svijetu - zaključio je Tuka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?