Široki Brijeg

Žele prednost pred uzvrat

29.06.2017.
u 08:00

Nakon 22. dana od početka priprema za novu sezonu, Široki Brijeg večeras (20.30) igra prvu službenu utakmicu. Bit će to sudar s kazahstankim Ordabasyem iz Shimkenta, nakon 19 kola tamošnjega prvenstva trećim na ljestvici.

Prednost gostima

Već taj podatak daje prednost gostima jer su u punom natjecateljskom pogonu, za razliku od Sablićeve momčadi, koja je odigrala samo jednu pripremnu utakmicu, protiv Željezničara u petak u Tomislavgradu (1:1):

- Znam kako je jedna utakmica malo, ali barem smo na treninzima često igrali međusobno. Nije to nešto, ali bolje je nego ništa, rekao nam je prije dva dana Sablić, koji je dane uoči utakmice protiv Kazahstanaca težio osvježenju momčadi, pa su i treninzi bili rjeđi i manje naporni nego ranije. Vidjelo se to i u utorak navečer, kada je momčad održala jedini trening na glavnom travnjaku na Pecari. Ozračje je bilo opušteno, Sablić je veći dio treninga podredio radu s loptom. Pa se malo igralo na “skraćenom” prostoru, nabacivalo s bokova i dubine u sredinu i pucalo na vrata. Gledali smo i ranije slične treninge, ali nam se učinilo da nikada nismo vidjeli veći postotak lopti u mreži nakon udaraca na vrata. Na Pecari su sinoć u vrijeme utakmice trenirali i gosti iz Kazahstana, koji su poslije podne sletjeli u Sarajevo i onda produžili do Međugorja gdje su smješteni. Kad govorimo o prednostima, jedna od njih je i vrijednost momčadi (po Transfermarktu). “Sadržaj” Ordabasyeve svlačionice vrijedi 11, 9 milijuna eura, a igrački kadar s Pecare procijenjen je na (samo) 5,3 milijuna. Još je drastičnija razlika klupskih proračuna. Kazahstanci raspolažu s 10 - 12 milijuna, Široki s jedva 1,5 milijuna. No, na travnjaku ipak neće trčati, driblati i zabijati pogotke euri, dolari ili funte, nego nogometaši. Igrači Širokog utakmicu će čekati u karanteni u hotelu Park. Jučer ujutro na tiskovnoj konferenciji kapetan Josip Barišič rekao je:

- Na Pecari nikoga ne priznajemo za favorita. Dat ćemo od sebe što god možemo za pobjedu. Jedva čekamo da susret počne. Šteta što smo igrali samo jednu provjernu utakmicu, onu protiv Željezničara, ali smo zato trenirali maksimalno i ostvarili sve što smo planirali. Trener Goran Sablić također je zadovoljan urađenim od početka priprema. Priznaje da je Ordabasy u natjecateljskoj formi, ali nada se kako njegova momčad može u prvoj utakmici ostvariti rezultat koji bi joj dao velike izglede za ukupnu pobjedu i prolaz u drugo pretkolo Europske lige:

- Analizirao sam Ordabasy, pratio neke njihove utakmice (on i njegov stručni stožer pratili su izravne prijenose polufinala Kupa Kazahstana protiv Kairata 1:3 (najbolji, trenutačno prvi na prvenstvenoj ljestvici), te utakmicu 19. kola, opet protiv Kairata (0:2). Međutim, više od protivnika, posvetit ćemo se sebi. Važno je što više vjerovati u vlastite mogućnosti, a mi vjerujemo, izjavio je Sablić, ne otkrivši s kojim će sastavom početi utakmicu. Ali,istaknuo je kako je moguća jedna ili dvije izmjene u odnosu na početnih jedanaest protiv Željezničara. Nama dakle ostaje pretpostaviti tu jedanaestoricu, pa je evo: Bilobrk - D. Ćorić, Bralić, Barišić, Marković – Begonja, J. Ćorić, Lončar – Menalo, Krstanović, Čabraja. Niti izgledi Ćorluke, Kožula, Grubišića, Ivankovića, Wagnera, Jurića... da počnu susret ili uđu u igru nisu mali...

Nisu samo Sablić i njegov stručni stožer gledali u internetskom prijenosu dva posljednja nastupa Ordabasyia. Susret su gledali i neki igrači, pa i novinari. Pa, evo mogućega sastava gostiju, koji bi mogao izvesti trener - Rus Aleksej Petrušin: Bekbayev, Bočarov, Erlanov, Fontanello, Diakate, Kovaljčuk, Nurgalijev, Tolebek, Simčević, Jordanov, Nuserbajev.

Široki ima izglede

Prije nekoliko dana objavili smo izjavu bivšeg napadača Ordabasya Ivana Božića da taj klub igra “tvrd, ne baš lijep nogomet na rubu incidenta i da su disciplinirani”, ali da Široki ima izglede proći. Bude li tako, u 2. pretkolu čeka ga škotski Aberdeen, 1983. osvajač Kupa pobjednika kupova sa sir Alexom Fergusonom na klupi. Iz uprave kluba pozivaju navijače da podrže njihovu momčad i u što većem broju “okupiraju” tribine. Ulaznice stoje 10 KM (odrasli) i 5 KM (djeca).Vrijedilo bi ponoviti 2013. da je Široki izbacio kazahstanski Irtish (2:3, 2:0), koji je, po Ivanu Božiću “ipak slabija momčad od Ordabasya”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije