Jedinstveni zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima u BiH

Zabraniti alkohol na sportskim terenima i oko njih, a huliganima pristup stadionima

04.12.2016.
u 11:00

Slučaj brutalnoga premlaćivanja suca Munevera Opardije prije izvjesnog vremena na utakmici u Busovači između istoimenoga domaćina i Rudara iz Han-Bile, kada su nezadovoljni igrači Rudara kolektivno “išutali” suca, uslijed čijih je udaraca gotovo preminuo, još je jednom jasno pokazao kako BiH mora konačno donijeti zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Obveze i odgovornosti

Parlamentarna skupština BiH je na prijedlog zastupnika tražila da se u roku od dvanaest mjeseci od ove inicijative napravi i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. U obrazloženju zbog čega je ovakav zakon, nakon višegodišnjih nereda na sportskim terenima i oko njih, potreban BiH, navodi se, između ostalog, osiguravanje sigurnosti gledatelja, sportaša i drugih sudionika sportskog natjecanja ili manifestacije te stvaranje okruženja koje sprečava, suzbija i sankcionira nedolično ponašanje, nerede i nasilje prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja. Ovim zakonom potrebno je, između ostalog, propisati protupravna ponašanja prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja, ali i obveze te odgovornosti sportskih udruga, ustanova i trgovačkih društava koji su organizatori ili sudjeluju u natjecanjima, kao i sportskih saveza. Novim zakonom jasno se definiraju posebni uvjeti koje moraju za vrijeme natjecanja ispunjavati sportski objekti, kao obveze vlasnika i korisnika sportskog objekta. To znači da će u slučaju bilo kakvih sigurnosnih propusta koji bi doveli do incidenta sankcije snositi vlasnici sportskog objekta, kluba, kuće koja se bavi osiguranjem, pa čak i zapovjednici policije koji naprave pogrešnu procjenu zbog koje bi mogao nastati propust.

Sankcije za navijače

Posebne sankcije određuju se prema svakom gledatelju koji svojim ponašanjem prouzroči nerede. Pojedincu ili navijačkoj skupini, ovisno o procjeni, bit će izrečena posebna ograničenja mogućnosti nazočnosti na sportskom natjecanju. I ranije se isticalo kako su u BiH prijeko potrebne promjene po ovom pitanju i da će se u izradi zakonskih rješenja, propisa i pravila koristiti iskustva država iz okruženja ili Europske unije. Novim zakonskim rješenjima predviđeno je prvi put kazneno sankcioniranje nasilnog ponašanja (huliganstva) na sportskim terenima te uvedena odredba o zabrani pristupa sportskim natjecanjima koja se može izreći izazivačima ili sudionicima u neredima na sportskim terenima. Tu je, kao i u drugim zemljama, zabrana točenja alkohola unutar sportskih terena i oko njih prije i za vrijeme natjecanja. Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima postoji u Republici Srpskoj i FBiH. Na državnoj razini nakon ovakvih inicijativa očekuje se kako će konačno zaživjeti pravila i sankcionirati se neredi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije