Tvorac Meldonija:

Zabranite ga i gledat ćete smrt na terenima

lijek
10.03.2016.
u 09:58

Sportaši koji koriste taj lijek više neće biti zaštićeni. Sad više ne mogu uzimati lijek jer je po novom na listi zabranjenih supstanci. Pa na tržištu je 32 godine, a sad su ga odjedanput zabranili?, rekao je tvorac Meldonija Ivarc Calvins.

- Ako zabrane lijek, gledat ćemo sportaše kako umiru na terenu. Gledat ćemo smrt na sportskim terenima, rekao je izumitelj Meldonija Calvins za BBC .

Sve više sportaša koji su uzimali sporni lijek

Švedska atletičarka Abeba Aregawi posljednja je u nizu sportaša koji su pali na dopinškom testu zbog uzimanja Meldonija, prenosi 24sata.hr

Marija Šarapova najpoznatija je sportašica koja je, zbog uzimanja ovog lijeka, koji je od 1. siječnja na listi zabranjenih supstanci, pala na testu.

- Uzimam taj lijek zadnjih 10 godina, ali nisam znala da taj lijek ima i drugo ime i da je od siječnja ove godine na listi zabranjenih supstanci - objavila je Šarapova , koja je bila pozitivna na doping na Australian Openu.

Meldonij je uzimala i olimpijska pobjednica u klizanju Ekaterina Bobrova te gruzijski hrvač i srebrni olimpijac David Modzmanashvili.

Tragove Meldonija u krvi imali su i pobjednik maratona u Tokiju, Etiopljanin Endeshaw Negesse te ukrajinski biatlonci Olga Abramova i Artem Tiščenko.

Što je Meldonij i kako djeluje?

Poznat je i pod imenom Mildronat . Poboljšava metabolizam i energetsku opskrbu tkiva. Koriste ga ljudi koji imaju slabu cirkulaciju, a pomaže i kod dijabetesa.

Meldonij je nakon priznanja Marije Šarapove postao jedan od najtraženijih pojmova na internetu, a sukladno tome porasla je potražnja za njim. Lijek proizvodi farmaceutska kompanija iz Latvije.

- Vrlo je važno razumijeti da nitko tko je pri zdravoj pameti ne pije ovaj lijek u tako dugom vremenskom razdoblju. Lijek se pije četiri do šest tjedana maksimalno tri puta godišnje i to ako su terapije agresivne. Ne znamo nikoga tko je pio Meldonij 10 godina, pogotovo ne u kontinuitetu - objavila je farmaceutska tvrtka nakon što jeŠarapova izjavila kako pije lijek od 2006. godine.

- Meldonij ne može poboljšati učinak sportaša. Mogao bi se preporučiti jedino da izbjegnu otkazivanje srce ili oštećenje mišića - tvrde iz latvijske kompanije.

U Rusiji se može kupiti u ljekarni

Svjetska antidopinška agencija (WADA) zabranila je lijek krajem prošle godine, a od siječnja 2016. godine on je službeno na listi zabranjenih supstanci. No u većini zemalja istočnog bloka Meldonij se normalno može kupiti u ljekarni.

Lijek se koristi i za povećanje fizičke i mentalne sposobnosti sportaša jer povećava opskrbu mišića kisikom. U Rusiji je čak stavljen na listo osnovnih lijekova, ali Svjetska antidopinška agencija smatra da on sportašima daje prednost pred drugima.

Koristili su ga sovjetski vojnici

Meldonij su koristili sovjetski vojnici u ratu u Afganistanu od 1979. do 1989. godine.

Tako tvrdi Calvins.

- Vojnici su morali trčati 20 kilometara s opremom. Zato su svi dobivali Meldonij, a da to nisu ni znali - rekao je Calvins.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije