Pandemija otežala razvoj teniskoh potencijala poput Karle Bakalar

Za bolji napredak potrebno je ići u veće sredine gdje ima 
više boljih partnera za trening

30.12.2020.
u 15:53

Tenis, ili kako mu se nekad tepalo “bijeli sport”, ne samo zbog atraktivnih poteza nego i zbog zarada popularan je sport. No, i taj elitni sport zaskočila je pandemija koronavirusa, koja je odgađala velike turnire poput najčuvenijeg Wimbledona, a obrušila se i na mlade koji tek stasaju. Situacija je specifična, svi su u iščekivanju, mladi zaljubljenici u tenis, roditelji koji u djecu dosta ulažu, njihovi treneri..., sve je u svojevrsnom vakuumu. U manjim sredinama obično nema ni sparing-partnera, pa otpada i mogućnost provjere.

Uvjeti u većim sredinama

Patrik Jovanović prije 10-ak godina u mladim uzrastima iznimno uspješni Čapljinac, kojeg smo zatekli na treningu s mladim nadama Marinom Krešićem i Karlom Bakalar, na upit o trenutačnom stanju kaže:

- U ovim uvjetima treba ići u veće sredine, gradove kao što su Mostar, Metković, gdje ima više mlađih igrača. Najvećim problem u manjim sredinama je nedostatak sparing-partnera, najviše se igra s trenerom koji mora utjecati na trening. Nadam se da ćemo preživjeti čim prije pandemiju te imati više djece, a time i više grupnih treninga, ne ovako privatnih, jedan na jedan.

Bili ste uspješni u mlađim uzrastima, a kako ste odrastali, moć se polako gubila, je li uzrok tomu što manje sredine nemaju uvjete?

- Ako žele napredovati, iz malih sredina talentiraniji moraju ići u Zagreb, Split, koji imaju više igrača. U manjim sredinama obično nemate uvjeta za taj kondicijski dio pripreme. U tome smo malo stagnirali, nadam se da će se to popraviti ovdje u Hercegovini gdje imate istinske sportske talente ne samo za tenis nego i za druge sportove, za vrhunske rezultate, ali ih ne prate uvjeti za razvoj. Kažem, radi rezultata mora se ići dalje.

U tenisu je važan, pa i presudan, materijalni element, kad se dođe u konkurenciju 16 i više godina, dojam je da mnogi odustaju iz financijskih razloga?

- Naravno, pogotovo u našoj državi gdje se roditelji sami bore i sve moraju plaćati za djecu. Nije to kao u nekim zemljama gdje država snosi dio troškova, daje subvencije i sl. Nadajmo se da će se i ovdje stvari mijenjati.

Je li to bilo i presudno da Patrik Jovanović prerano prekine tenisku karijeru?

- Da, to je bila vaga između mene i tenisa jer trebalo je novca, hrpa novca, menadžera da se pređe ta druga razina, da se što više turnira igra tijekom godine. Za to nije bilo mogućnosti. U tenisu možete birati hoćete li biti profesionalac ili ćete na kraju biti trener. Baš i nisam imao velikog izbora, pa sam se odlučio biti trener, i to vani. To je tako sad, trenutačno radim u Njemačkoj.

Uvjeti za mlade kod nas i u Njemačkoj?

- To je već drugi svijet, BiH i Njemačka, ljudi imaju više novca, više ulažu u djecu, više imaju igrača i u manjim sredinama. To je bogata zemlja, ne može se uspoređivati s našom, ali nadam se da će se to u skoroj budućnosti mijenjati.

Spretna okolnost

Trenutačno mijenjate oca Andriju, vježbate mlade Marina Krešića, koji se natječe u konkurenciji do 12 godina, i Karlu Bakalar, koja se natječe u konkurenciji do 14 godina. Kakve bi oni imali uvjete da su u Njemačkoj?

- To je već drukčiji način kako tamo ide i kako je ovdje, dobivali bi pomoć od države. Tamo imate više trenera, više teniskih terena, kondicijskih trenera koji s odrastanjem postaju sve važniji, zatim više sparing-partnera, više bi imali treninga s njima nego s trenerima. Totalno je drukčije, ne ovise puno o roditeljima koji imaju dosta novca pa i oni ulažu, ali više država snosi za tu djecu - naglašava Jovanović koji je iskusio sve bolesti ovdašnjeg tenisa - od državnog prvaka u mlađim uzrastima do odluke da se na pragu punoljetnosti odluči za trenerski posao.

Sretna okolnost za dvoje mladih Čapljinaca koje smo zatekli s trenerom Patrikom Jovanovićem je što imaju odgovarajući teren u balon-dvorani. Da toga nije u vladavini koronavirusa, tenisu bi mogli reći zbogom!•

Zoran Marjanović/Mirko Rogić pobjednici su prvoga izdanja Božićnog teniskog turnira za parove u Blizancima. Oni su u finalnom meču odigranom u četvrtak pobijedili domaći par Ivan Stojić/Matej Rozić 6:3, 6:1. Trećeplasirani na ovome turniru bili su Ivan Markota/Mario Repar i Željko Bukmir/Cico Vujnović. Uz četiri najbolja para, nagrade su dobili i najstariji igrač turnira (Ferdo Boras) te najatraktivniji Ivan Stojić i Mirko Rogić. Pehare i nagrade uručili su mladi članovi Teniskog kluba Međugorje, Patrik Dodig i Matija Moro. Turnir je organizirao poznati rekreativac Bojan Moro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije