ZBOG VELIKIH PROPUSTA

WADA suspendirala pekinški antidopinški laboratorij

laboratorij
22.04.2016.
u 16:24

Svjetska antidopinška agencija (WADA) suspendirala je u petak, nekoliko tjedana nakon što je pokrenuta istraga o dopingu u kineskom plivanju, akreditaciju pekinškog Nacionalnog antidopinškog laboratorija.

Laboratorij koji je suspendiran na maksimalnih četiri mjeseca, ima 21 dan za žalbu na odluku kod Sportskog arbitražnog suda (CAS).

Dva lažna negativna rezultata

“Suspenzija koja stupa odmah na snagu zabranjuje laboratoriju da izvodi bilo kakve aktivnosti vezane za zabranu korištenja dopinga, uključujući sve analize urina i uzoraka krvi”, stoji u priopćenju WADA-e.

Kineska antidopinška agencija je objavila da je laboratorij dao “dva lažna negativna rezultata” tijekom testiranja WADA-e, koje je izvedeno 2015.

Treba modernizirati metode testiranja

Državna novinska gencija Xinhua je kasnije citirala laboratorij koji tvrdi da je do lažnih negativnih rezultata došlo zbog “tehničke pogreške” jer treba modernizirati metode testiranja kako bi se uskladio sa WADA-inim zahtjevima.

Kineski antidopinški program je pod povećalom zadnjih nekoliko tjedana nakon što su britanski mediji objavili izvješće da su kineski plivači prikrivali pozitivne dopinške nalaze uoči kvalifikacija za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Kineska antidopinška agencija je odbacila zataškavanje pozitivnih rezultata, tvrdeći kako je potrebno izvesti analizu B uzoraka i provesti saslušanje s ciljem prikupljanja svih informacija.

Plivači pozitivni na klenbuterol

Reagirajući na to, Kineski plivački savez objavio da je izdao “upozoravajuće kazne” plivačima Wang Lizhuo i An Jiabao nakon što su bili pozitivni na zabranjenu supstancu klenbuterol. Treća plivačica  Zhao Ying koja je također bila pozitivna na clenbuterol na testiranju izvan natjecanja, još nije kažnjena, objavio je Kineski plivački savez.

Kina je s pet osvojenih zlata bila je druga iza SAD-a (16) na tablici plivačkih medalja na Igrala u Londonu. WADA je već oduzela akreditaciju moskovskom antidopinškom laboratoriju zbog zataškavanja pozitivnih doping rezultata,.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije