Prva liga FBiH

Velež i Olimpic (gotovo) jedini kandidati za plasman u Premijer ligu

11.08.2018.
u 08:00

Sutra počinje 17. prvenstvo u Prvoj ligi FBiH, drugom stupnju bh nogometa. Sustav je poznat i nikad mijenjan, iako se puno puta priča(lo) o 1. ligi na prostoru čitave BiH. Ali. 1. ligi FBiH, pandan je 1. liga RS. I u novoj sezoni prvaci će izravno izboriti Premijer ligu. Proljetos je to bila Sloga (Simin Han), koja je promijenila ime u Tuzla City, te Zvijezdi 09 iz Etno sela Stanišići.

Gotovo doščlo do pobune

Jedna od (rijetkih) novina u prvenstvu bit će propis po kojem na klupi prvoligaša moraju sjediti samo treneri s Uefinom Pro licencijom. Do proljetos su to mogli i oni s A licencijom, sada takvi mogu biti tek pomoćni treneri. Ova je odredba podigla uzbunu u klubovima, iako im je još lani skrenuta pozornost da će biti tako. Najveća “rak – rana” 1. lige FBiH je suđenje, za koje mnogi (pa i mi) kažu da je katastrofalno loše. Nažalost, nema naznaka da će se promijeniti u bolje... Novaci u ligi su Vitez (ispao iz Premijer lige), te Novi Travnik i Goražde (i ranije bili prvoligaši). Nakon što su Travnik (2x), Budućnost (2x), Velež, Jedinstvo, Zvijezda, Olimpik, Gošk (2x), Gradina, Vitez, Sloboda TZ, Mladost D/K, Metalleghe i Sloga osvajali naslove i u “elitnu” Premijer ligu, traži se novi kandidat za naslov. Najglasniji u isticanju premijerligaških ambicija su Velež i Olimpik. Oni su to bili i proljetos - Olimpik) sve do 30. kola, ali na kraju je premijerligaš postala Sloga SH (Tuzla City). Olimpik (trener Dragan Radović) zadržao je većinu igrača, te “pokupio” iz Željezničara niz mladih nogometaša (Jusufi, Beširević...). Velež (trener Ibro Rahimić) navodno nema financijskih problema, gradi modernu zapadnu tribinu i na putu je izboriti Uefinu licenciju za Europu! U nizu pojačanja najveće je Nusmir Fajić (Krupa). Neki dan lijepu narukvicu Veležu je uručio Vahid Halilhodžić – 10.000 eura... O naslovu “stidljivo šapuću” u Gradačcu, ali smo dojma da je to neozbiljno.

Teška klima u Zvijezdi

Klima u Zvijezdi (trener je Mile Lazarević) ne čini se zdravom. Primjer: Marko Živković (Orašje), Uroš Đukić (prije Sloboda), Jure Pejić (Atlantis Litva), Denis Žerić (Željezničar) ljetos su pristupili klubu s Banja ilidže, ali su ga odmah napustili...Zašto ne znamo, ali sigurno ne što tamo teku med i mlijeko. Glasno se priča o pohodu na vrh u Bihaću, u Jedinstvu koje je više administrativno nego plasmanom proljetos očuvalo status “federalca”. Klub je preuzeo tajkun Ismet Hadžimuratović,koji (kažu) neće štedjeti novca da Bihać dobije premijerligaša. Doveo je i trenera Vladu Jagodića. Stižu i igrači (stanoviti Ashun Addy čak iz Gane)...Ostali? Dojma smo da su ili slabiji ili “tu negdje” kao i proljetos. Metalleghe je jači za šefa struke – to je Travničanin Nedžad Selimović (donedavno radio u Angoli). Bratstvo (trener Nikola Nikić) je oslabljeno odlaskom Jasmina Mujkića (21 gol u prošlom prvenstvu). Orašje više ne vodi Mate Neretljak, na “njegovo” je mjesto sjeo Samir Smalović, ali je svlačionica “praznija” za Antonija Vidovića... Vitez je igrački “osakaćen” (Brekalo, Livaja, Vukoja, Vrhovec), ali je dobio trenera “jaka kalibra” – Vjerana Simunića. Slaven (trener Adnan Jahić) razmišlja samo o ostanku, te gradi novu tribinu, za koju je donaciju dao i Mladen Krstajić, srpski izbornik...Goražde (Nihad Nalbantić), Tošk (Ajdin Mrguda), Novi Travnik (Jasmin Džidić), Bosna (Ivo Ištuk), Čapljina (Damir Borovac), Rudar (Fadil Hodžić) i Igman (Nedim Jusufbegović) u planovima za predstojeću sezonu imaju samo jedno – izboriti ostanak. Nije da su bez ambicija, ta svi ih imaju, ali su opterećeni stalnom besparicom, koja “proizvodi” sve ostale probleme koji muče bh “federalce”.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije