NOVO RUHO LP

Uefa potvrdila promjene u Ligi prvaka! Novi format donosi više klubova i još više utakmica

Liga prvaka
PIERRE ALBOUY/REUTERS
04.03.2024.
u 20:49

Prva će se faza natjecanja igrati od rujna do siječnja, utorkom i srijedom, osim u takozvanim "ekskluzivnim" tjednima kada će se igrati i četvrtom. Istovjetni format bit će primijenjen na Europa ligu, dok će Konferencijska liga izgledati nešto drugačije

Uefa je putem službenih internetskih stranica potvrdila promjene u Ligi prvaka i iskoristila priliku da predstavi novi format natjecanja s više klubova. Kao prvo, više neće biti grupne faze u kojoj su 32 kluba podijeljena u osam skupina. Štoviše, neće biti grupne faze kao takve, već će se igrati jedinstvena liga s 36 klubova. Svaka će momčad igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak dalje

Više se neće igrati domaća i gostujuća utakmica protiv istog protivnika. Momčadi će biti podijeljene u četiri jakosne skupine i svaka će momčad igrati protiv dvije momčadi iz svake skupine. Protiv jedne na domaćem terenu, a protiv druge u gostima. Uz to, povećanjem broja klubova propisali su nova pravila za odabir onih koji će ući u natjecanje.

Prva dodatna momčad bit će trećeplasirana momčad iz pete najjače europske lige. Trenutno je to prema Uefinom koeficijentu francuska Ligue 1. Druga momčad je prvak države s najboljim koeficijentom koji bi inače igrao kvalifikacije. Treća i četvrta momčad ući će na temelju nastupa prošle sezone.

Sistem bodovanja će ostati isti - tri boda za pobjedu, jedan za remi. U osminu finala direktno ide osam najboljih s ljestvice. Momčadi od 9. do 24. mjesta igrat će dodatni krug (dvije utakmice - jedna kod kuće, druga u gostima) kako bi izborile plasman u osminu finala. Parovi će biti određeni ždrijebom. Momčadi će biti podijeljene u skupine nositelja (9.-16. mjesto) i nenositelja (17.-24. mjesto).

Prva će se faza natjecanja igrati od rujna do siječnja, utorkom i srijedom, osim u takozvanim "ekskluzivnim" tjednima kada će se igrati i četvrtom. Sve utakmice posljednjeg kola igrat će se u istome terminu. Ovaj će format biti primijenjen na Europa ligu. Format Konferencijske lige bit će nešto drugačiji. U njoj će svaka momčad igrati šest utakmica u prvoj fazi. U njoj će, kao i u Europa ligi, igrat 36 momčadi. Obje će se lige igrati četvrtkom, osim što će Europa također imat "ekskluzivni tjedan" kada će se igrati i srijedom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije