"Udaranju dumina" nema mjesta; ako i jesu, igrači su najmanje krivi

19.01.2024.
u 13:21

Mislio sam na kraju balade, odnosno kada, po dosad viđenome, velebno 16. Europsko rukometno prvenstvo u svakom pogledu završi, dati neki osvrt iz kuta bosanskohercegovačke vrste, no neke stvari jednostavno tjeraju da se promptno reagira. U tom pogledu posebno je "teška" izjava bh. izbornika Irfana Smajlagića, veličanstvenog krilnog igrača i osvajača olimpijskog zlata, koji je, valjda pravdajući sebe, kolegama koji s lica mjesta prate natjecanje u izjavi ustvrdio, a mediji prenijeli, da "domaći bh. rukometaši ne mogu igrati na europskoj razini!?"

Povećati roster

Kompletna izjava glasi:

- Očigledno se moraju tražiti rješenja i povećati roster kvalitetnim igračima. Činjenica ja da naša liga ne može proizvesti igrače koji mogu igrati na europskoj razini. Jedan od načina je povećati kvalitetu domaće lige, a drugi je tražiti igrače po raznim državama koji mogu svojom kvalitetom pružiti te usluge reprezentaciji. Jako je kompleksan problem što se tiče bh. rukometa. Ako ne bude jake lige i jakih klubova koji stvaraju igrače spremne odgovoriti na zahtjeve protiv vrhunskih ekipa, onda je sve upitno. Zbog toga je vrlo bitno da se roster poveća i da igrači osjete što znači igrati na toj razini - kazao je izbornik bh. vrste, a prenijela Arena Sport BiH. Ni zrna samokritičnosti, sve na igrače koji su u galimatijasu koji ih je snašao - BiH je i službeno najlošija reprezentacija na Europskom prvenstvu, odnosno 24., najmanje krivi. Za alibi izjave ovoga tipa Hercegovci imaju ljepši izraz - "udaranje dumina". Iskreno, te riječi pogađaju ne samo igrače na koje se odnose nego i one koji prate sport. Još jedna narodna: "i kamen bi zaplaka'" gledajući mlade rukometaše bh. vrste poslije izgubljene utakmice od Gruzije. Zločesti snimatelji zumiraju lica tih igrača, još dječaka, očiju punih suza. Mirko Herceg, MVP (najbolji igrač) 5. i 6. kola kompletnih kvalifikacija za Euro 2024., igrač međunarodne reputacije, utjehu je potražio sklupčan na parketu. Posve drugu konotaciju ima izjava Smajlagićeva nekadašnjeg suigrača iz hrvatske reprezentacije Vlade Šole, izbornika Crne Gore. Nakon što su zbog nepravilne izmjene izgubili dobivenu utakmicu od Islanda, Šola je ustvrdio:

- Percepcija je da je Island čudo, ali sam igračima prije utakmice govorio da smo mi, svaki pojedinačno, bolji od njihovih igrača bez obzira na to što iskompleksirani likovi misle da je, ako netko dolazi sa Zapada, kvalitetniji od nas. To nije točno - kazao je Šola. Ovo je izjava koja diže igrače, koja diže reprezentaciju. Na koncu su Crnogorci pobjedom protiv Srbije sretni napustili Njemačku, u kojoj su još trebali ostati da nisu napravili kobnu glupost. Isto se može reći i za S. Makedoniju, koja se nije mogla oduprijeti Francuskoj i Njemačkoj, ali je s 29:27 nadigrala Švicarsku. O Sloveniji da i ne govorimo, redom je svladala Farske Otoke, pa Poljsku i Norvešku. Za bh. vrstu su posebno zanimljivi rezultati Crne Gore i Slovenije. Naime, bh. reprezentacija je u kvalifikacijama po jednom pobijedila obje te reprezentacije, pa kako sada gotovo isti ti igrači koji su nadigrali uspješne Slovence i Crnogorce nisu dorasli velikim natjecanjima? Naprotiv, to nije istina, bh. reprezentacija je loše pripremljena i loše vođena. Dalje, još jedna anomalija: Smajlagić je ponovio pogrešku svog prethodnika na klupi reprezentacije BiH Ivice Obrvana. U najvažnijoj utakmici, odnosno utakmici koja se može dobiti, izostavio je ključnog igrača. Smajlagić je protiv Gruzije izostavio vratara Benjamina Burića, jedinog u bh. vrsti koji sigurno može donijeti prevagu! Zašto – zbog toga što je Burić kritiku za "stradanje" od Nizozemske uputio na pravu adresu. Na prošlom Europskom prvenstvu katastrofalan je potez (isto zbog taštine!?) povukao Obrvan, iz ekipe je protiv Češke izostavio Nikolu Prcu, igrača koji je Česima na prethodnim utakmicama trpao po sedam-osam komada.

Bez izgovora

Ne kažemo da bi rezultati s dvojicom "otpisanih" bili drukčiji, nego da su morali igrati najbolji, a ne izgovarati se na ozljedu igrača, Obrvan u slučaju Prce, a Smajlagić da i mladi "trebaju dobiti priliku", u slučaju Burića. Na kraju, što reći? Nakon što je bh. vrsta izborila nastup na Euru kao drugoplasirana u svojoj skupini s četirima pobjedama i dvama startnim porazima, ispada da ti isti igrači ne umiju igrati. "Gluho bilo", što kažu Bosanci, premda u oči upada sedam poraza u nizu, četiri u pripremnom razdoblju, a tri na Euru uz razliku od – 77 pogodaka (!), dakle svaku utakmicu BiH je u prosjeku gubila s 11 golova razlike. Smajlagiću bi najbolje bilo čim prije otići da nam u sjećanju ostane kao svojedobno najbolje svjetsko krilo, a ne kao neuspješan izbornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije