održan međunarodni turnir

U Mostaru dominirao judo Borsin turnir donio jaku konkurenciju

16.10.2018.
u 07:35

Judo sport u Mostaru dobro je zastupljen. U nekoliko judo klubova trenira redovito veći broj polaznika nego u mostarskim nogometnim kolektivima. Ipak, bez obzira na masovnost u svim klubovima, malo je tko mogao očekivati kako će sada već tradicionaln turnir “Borsa Open”, u organizaciji JK Borsa Mostar, doći na ovu razinu.

Masovnost

Ovaj turnir održao se prošlog vikenda, dok je jučer i danas u sklopu tog projekta održan i prigodan trening kamp. Cijeli ovaj projekt prerastao je u višednevni događaj od kojeg ima znatnu korist i šira lokalna zajednica. Borsa Open najjači je judo turnir za omladinske uzraste u Jugoistočnoj Europi, a po broju gostiju (natjecatelji, treneri, klupski službenici, roditelji) najmasovnija je sportska manifestacija u Mostaru. Zemlje sudionice stižu iz svih krajeva svijeta, a najdalji klub udaljen je čak 10.534 kilometara zračne linije od Mostara, a dolazi iz Mexica. Ove godine na turniru je nastupilo 1028 natjecatelja iz cijelog svijeta. Nastupali su natjecatelji iz 31 države. Prije samog natjecanja bilo je još interesa iz zemalja koje u BiH ne mogu lako riješiti dobivanje vize, što također govori u prilog koliko je ovaj turnir postao renomiran u cijelom svijetu. Nekoliko internacionalnih boraca pokazalo je i olimpijski potencijal za svoju starosnu dob. Oni koji su došli pogledati borbe na ovom turniru vjerojatno nisu mogli ostati ravnodušni onim što su vidjeli. Atraktivni zahvati, bacanja, poluge i drugi trikovi mogli su biti posebno zanimljivi oku laika koji ovaj sport i ne poznaju najbolje. Dok su iskusniji natjecatelji pokazali taktičku zrelost, bilo nam je zanimljivije na djelu vidjeti one najmlađe koji nisu previše kalkulirali nego su odmah tražili pobjedu.

Zadovoljni organizacijom

U mostarskom klubu bili su zadovoljni organizacijom i provedbom samog natjecanja. Zadovoljniji su povratnim informacijama koje su imali od svojih gostiju. Organizatori svake godine žele barem ponoviti kvalitetu turnira iz prošle godine, ali obično nađu način kako stvari dići i na malo višu razinu.

- Organizacija turnira ove godine bila je na razini Europskog judo kupa. Kvaliteta natjecatelja, a samim time i samog turnira drastično je porasla u odnosu na prethodnu godinu. S te strane možemo biti iznimno zadovoljni. Ovaj turnir iz godine u godinu uspijeva zabilježiti rast, a to nas sve u organizaciji iznimno veseli - kazao nam je Franjo Zadro, jedan od organizatora iz JK Borsa Mostar.

U ukupnom poretku ostvaren je poredak: 1. Kocaeli (Turska), 2. Kodokan (Kosovo), 3. Akademik Nikšić (Makedonija), 4. Partizan Veliki Mokri Lug (Srbija), 5. Amager Judo School (Danska). Predstavnici turskog kluba pokazali su specifičan stil judoa, dok je za mnoge iznenađenje bila i kvaliteta natjecatelja koji su došli s Kosova na ovo natjecanje.

Veliki izazov za JK Borsu bit će iduće godine. Realno, ovo natjecanje ne može previše rasti i napredovati u sportskim uvjetima kakvi postoje u Mostaru.

- Nadamo se kako ćemo i idućih godina uspijevati Borsu Open zadržati barem na trenutačnoj razini. Organizacija dvodnevnoga trening kampa nakon samog natjecanja jedan je od načina kako bismo ponudili više svima koji dolaze na ovo natjecanje iz inozemstva. Već sada nas čeka puno posla kako bismo iduće godine spremni dočekali novo izdanje turnira - dodao je Zadro.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije