LIGA U BJELORUSIJI SE IGRA

U Lukašenkovoj državi stav je: Tko se boji korone još...

22.04.2020.
u 08:10

- Nikad nisam pomislio kako će me TV prijenosi prvenstvenih utakmica lige koja nije ništa posebno u Europi prikovati 7–8 sati za sjedalicu ispred televizora. Ranije bih takvo gledanje shvatio kao kaznu, sad sam uživao.

Kako neću, kad su to prvi nogometni susreti uživo koje sam gledao u više od 30 dana. Radi se o utakmicama 5. kola bjeloruske Prve Vysheyshaya lige: Vitebsk - Brest 1:0, Rukh – Minsk 1:0, Isloch Minsk - Slavija Mozur 2:1 i Bate Borisov – Tor. Zhodno 0:0, pohvalio mi se prijatelj – nogometni ovisnik, kao što sam i sam. Prešutio sam da sam i sam gledao sve te utakmice, ali ne svaku od početka do kraja kao on.

Dan kasnije pogledao sam i derbi utakmicu prvenstva Turkmenistana, CSKA – Lokomotiva Pamir (3:1) te jedan susret prvenstva Tadžikistana, ali sam zaboravio i imena klubova. U Turkmenistanu je do neki dan kao izbornik A vrste radio Ante Miše, bivši trener Hajduka, Viteza i Zrinjskog, ali mu je ugovor istekao, pa se vratio u Split. Navodno će sklopiti novi ugovor kad se “razbistri” situacija s koronavirusom.

Što se tiče kvalitete nogometa koji sam gledao, čini mi se kako se u Premijer ligi BiH ipak igra i bolje i brže. Sve je nekako usporeno i s puno pogrešaka. Na utakmicama bjeloruske lige gledatelja je jako malo, ali ih ipak ima:

- U Bjelorusiji hokej je sport broj jedan. Hokejaške utakmice gleda više publike nego nogometne. Bate Borisov, gotovo stalni državni prvak, nije više dobar kao prije. Za taj klub navija bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, ali on je puno zagrijaniji za hokej, koji i sam igra - kaže Dražen Bagarić, napadač Širokog, koji dobro poznaje prilike u bjeloruskoj ligi, gdje je igrao za Šahter Soligorsku, uz Bate Borisov, ponajbolji bjeloruski klub - stalni sudionik Uefinih natjecanja:

- Za Šahter je sa mnom igrao i Damir Zlomislić, u aktualnom - prekinutom prvenstvu standardni igrač Zrinjskog, te Tomislav Kiš, bivši “centarfor” Hajduka.

Trenutačno u bjeloruskoj Vysheyshaya ligi igra 14 igrača s prostora bivše države, a ranije ih je bilo i više. “Pretresli” smo svlačionice bjeloruskih klubova i našli najviše Srba (Nemanja Milić – Bate, Igor Ivanović, Zarija Lambulić i Nikola Antić – Šahter, Marko Pavlovski i Dominik Dinga - Dinamo Minsk, te Lazar Sajčić i Milan Joksimović – Gorodeja, Danijel Stojković - Neman, Hrvate Karla Bručića – Dinamo Minsk, Jakova Filipovića – Bate i Tina Vukmanića – Šahter, Crnogorca Dušana Bakića – Energetik i Bojana Nastića – Bate, koji ima bh. državljanstvo). Nastića smo gledali u sastavu Bate Borisova protiv Torpeda.

Odigrao je prosječno na lijevom boku, kao i njegova momčad, koja je bila bolja, ali nije uspjela pobijediti. Promašila je i jedanaesterac. Nastić je dobio poziv Duška Bajevića za utakmicu BiH – S. Irska koja je, kao što znate, odgođena. Pokušali smo dobiti Nastića telefonom, ali nismo uspjeli, kao što nismo uspjeli dobiti ni Karla Bručića, bivšega igrača Dinama i Lokomotive:

- Razgovarao sam često s Bručićem o stanju u Bjelorusiji, gdje se liga nije prekinula. Hoće li, nema naznaka. Odigrano je pet kola. U vodstvu su Slutsk, Vitebsk i Zhlodino (po 10 bodova), Bate je osmi sa sedam, što nije nedostižno - misli Bagarić.

Pogledali smo stanje s opakim koronavirusom u Bjelorusiji. Nije sjajno ni bajno, jer je jučer na popisu oboljelih bilo 4238 Bjelorusa, 47 umrlih i izliječenih 494. Ipak, nema posebnih zabrana. No, pojavili su se prosvjednici na ulicama koji traže strože mjere, uz ostalo, zabranu igranja svih utakmica...

Uz Bjelorusiju, Turkmenistan i Tadžikistan, u Aziji se još igra na Tajvanu te u Nikaragvi u Srednjoj Americi. I – nigdje više! •

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije