premijer liga bih

U BiH trenutačno nema igrača koji barem malo sliče Gojaku

09.10.2020.
u 10:57

Nakon više od tri mjeseca (točnije 93 dana) završio je ljetni prijelazni rok za nogometaše u BiH. Prometa je bilo “u velikim količinama”, ali gledajući sve kroz novac (jer - tako se gleda Europi, svijetu i susjednim zemljama), u optjecaju su bili sitni “zvekoći” iznosi, piše Večernji list BiH

Cijena im raste u inozemstvu

Jednostavno, prilike u nogometnoj Premijer ligi i državi Bosni i Hercegovini, općenito su takve da nogometaši iz BiH nemaju gotovo nikakve vrijednosti. Ovoga ljeta sve je za koju nijansu još gore zbog globalne pandemije koronavirusa... Ali, već kad nogometaši iz BiH prijeđu granicu i zaigraju za neki klub u susjedstvu, cijena im višestruko raste. Najbolji primjer mogao bi biti Amer Gojak koji, da je ostao u Željezničaru i(li) Olimpiku, sigurno nikad ne bi dostigao cijenu od 6,000.000 eura, koliko će Torino navodno platiti odštetu Dinamu. U pravu su i oni koji misle da bi cijena Gojaku bila puno niža da se prodao iz bilo kojeg drugog kluba u regiji, a ne Dinama. Ta, Dinamo je u ljetnom prijelaznom roku uprihodio više od 35 milijuna eura od prodaje igrača. Nego, to su neke druge relacije, pa se vratimo u bh. stvarnost.

Sarajevo i Zrinjski bili su blizu ulasku u skupinu Europske lige. Eeee, da je barem jedan od njih ušao u to društvo, rejting bh. klubova, lige i nogometaša dobrano bi skočio..., ali nisu ušli. A Premijer liga BiH na Fifinoj ljestvici vrijednosti i dalje je oko 100. mjesta na svijetu.

Sarajevo je u posljednjim satima prijelaznog roka vratilo iz Mađarske (Diosgyor) u svlačionicu lani odbjeglog srednjeg braniča ili zadnjeg veznog Joachima Adukora, što je, uz ranije dovedenog Matthiasa, najzvučnije pojačanje. Produljeni su ugovori s Hrvojem Milićevićem, Amerom Dupovcem, Ivanom Jukićem, Markom Oremušem..., a Besim Šerbečić, lani prodan norveškom Rosenborgu, i dalje ostaje na posudbi na Koševu. Ovakav kadar bit će, tako se čini, dovoljan da Sarajevo osvoji treći uzastopni naslov prvaka BiH. Zrinjski je do derbija protiv Sarajeva vrijedio isto koliko i Sarajevo, ali doživio je poraz, pa su mu akcije nešto pale. Ljetos su se vratili Filip Arežina, Nemanja Bilbija, Ognjen Todorović, Miloš Filipović te još pristigli Ivan Enin, Josip Ivančić, Josip Ćorluka, Zarija Lambulić...

Željezničar je dobro pazio da ne pregovara s preskupim nogometašima. Koliko tko vrijedi, ne zna se baš, takvi se podaci kriju, ali Željezničar je kupio Samira Bekrića, Luku Juričića, Vedrana Vrhovca, Antu Blaževića... Široki Brijeg također se ponašao na “škotski” način. A i kako bi drukčije, kad (uz ostalo) ovoga ljeta nije bilo prihoda od UEFA-e jer nije izašao na europsku pozornicu. Ivan Ikić, Tomislav Čuljak i ostali novaci u momčadi nisu bili preskupi.

Borac se navodno “opario” novcem od euronastupa, ali i domaćim prihodima od Vlade Republike Srpske i ostalih javnih poduzeća.

Puno promjena u Tuzla Cityju

Dosadašnji predsjednik Vice Zeljković je sestrić predsjednika Milorada Dodika, što sigurno nešto znači glede stanja u klupskoj blagajni. Brazilac Oliveira Cruz, Jovo Lukić, Bojan Pavlović i Aleksandar Vojnović “najjača” su nova imena u Borcu.

Tuzla City puno je ljetos (kao i uvijek) mijenjala. Novi su: Edin Rustemović, Tomislav Barišić, Dario Rugašević, Nemanja Nikolić... Dejan Koraksić i Ermin Huseinbašić veća su pojačanja Radnika, Nemanja Tomašević, Denis Žerić, Ognjen Stjepanović Slobode, Fejsal Mulić, Vedran Kjosevski, Slaviša Radović Veleža, Azur Mahmić, Marko Žulj i Miloš Nikolić Mladosti, Miloš Karišik, Aleksa Andrejić i Stefan Nikolić Krupe te Semir Bajraktarević, Aladin Šišić, Adis Hadžanović Olimpika...

Kada bismo tražili tko je najviše kadrovski oslabio, imena bi bilo napretek. No, malo je koji klub napravio neki zvučni i bogati transfer. Ustvari – nitko! Odlasci su više rezultat “pročišćavanja svlačionica od viška skupih, nepotrebnih i(li) loših igrača”. Spomenimo neka imena: Nebojša Gavrić, Šefkija Resić (Sarajevo), Ivan Ćurjurić, Damir Šovšić, Renato Gojković, Edin Rustemović (Zrinjski), Semir Dacić, Vedran Kjosevski, Antonio Pavić (Željezničar), Dražen Bagarić, Josip Kvesić, Josip Barišić (Široki), Luka Bilobrk, Ševko Okić (Radnik), Marin Galić, Mladen Lučić (Borac), Nusmir Fajić, Kosta Manev (Velež), Edis Smajić (Sloboda)...•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije