ODLAZI U JUVE

Tudor postaje pomoćnik legendarnom Andrei Pirlu, vodit će Cristiana Ronalda!

Milan Sabic/PIXSELL
18.08.2020.
u 08:35

Igor Tudor za Juventus je nastupao od 1998. do 2007. godine, uz jednogodišnju posudbu u Sieni u sezoni 2005./2006. Za Staru damu skupio je ukupno 174 nastupa, postigao 21 pogodak, ima dva naslova prvaka Italije

Ovo se Hajduku još nije dogodilo u 109-godišnjoj povijesti: prvenstvo je tek počelo, a bijeli nemaju ni predsjednika, a od jučer ni – trenera. Naime, Igor Tudor (42), nekada veliki nogometaš i ne pretjerano uspješni trener Hajduka, dobio je ponudu Juventusa za pomoćnog trenera Andrei Pirlu. Ponudu je, prema dobro obaviještenim talijanskim izvorima, prihvatio i kreće put Torina.

Do jučer je vodio Caktaša, Jradija, Čolinu, Jaira..., a sada će u svlačionici imati megazvijezdu Cristiana Ronalda, zatim Buffona, De Ligta, Higuaina, Dybalu... Kakav obrat i kakav skok u Tudorovoj karijeri, kakvo priznanje za Igora! Pa čak i ako će u Juventusu biti samo jedan od trojice pomoćnih trenera. A što će biti s Hajdukom? Ako ništa drugo, na Poljudu su ovim razvojem događaja barem ostali dosljedni u proklamiranome Stanićevu kontinuitetu struke; prvoga trenera (Burića) kojega je Mario zatekao na Poljudu otpilio je čim je preuzeo funkciju, a drugi, Tudor, digao je sidro nakon sedam mjeseci. Na neki način Tudor je ovim ‘izdriblao’ čovjeka koji je inzistirao na njegovu dolasku u Hajduk, gradeći na njemu trenersku strategiju za dulje vremensko razdoblje.

Bio već trener u Serie A

Dosljedan je, dakako, i Igor Tudor u svojim naprasnim odlascima s Poljuda. Podsjetimo, Igor je u veljači 2015. godine napustio svoj voljeni Hajduk samo tri dana prije početka proljetnog dijela prvenstva, a ovoga puta otišao je nakon samo jednoga odigranoga kola u novoj sezoni. Oba puta, kada je preuzimao bijele, bio je preplavljen emocijama. Postoji, naravno, i drugi kut promatranja iznenadnog Tudorova odlaska: naime, Hajduk je upravo napustio trener koji je s bijelima ostvario najlošiji učinak u Hrvatskoj ligi, srozavši ga s drugog (na kraju jeseni) na peto mjesto na kraju sezone. A njoj je u 17 nastupa imao samo osam pobjeda, jedan remi i čak osam poraza. A čime je to Igor kao trener zavrijedio poziv Juvea, gdje je sve i kako radio? Dakle, četiri mjeseca nakon što je prvi put dao ostavku u Hajduku, Igor Tudor preuzeo je PAOK iz Soluna. U tom burnom, južnjačkom ambijentu zadržao se samo 266 dana, u kojima je uveo Grke u grupnu fazu Europske lige, ali u prvenstvu je bio tek četvrti pa je u ožujku 2016. smijenjen.

U lipnju 2016. Igor Tudor prihvatio je poziv turskoga prvoligaša, Kardemir Karabüka, i s malim je klubom bio desetoplasiran na ljestvici pritom napravivši dvije senzacije – pobijedio je Beşiktaş (2:1) i Galatasaray (2:1). Stoga je kao nagrada, u veljači 2017. godine, stigla ponuda Galatasaraya koju Tudor, naravno, nije mogao odbiti. Tudor je sezonu 2016./2017. Galatasarayem okončao na četvrtom mjestu, a u sljedećoj je u prvih osam kola bio neporažen, a onda je upao je u niz podbačaja. U posljednjih pet kola na klupi imao je tri poraza, među ostalim od Basaksehira (1:5) i Beşiktaşa (0:3). Fatalan za Tudora bio je poraz od Yeni Malatyaspora. Otišao je iz Istanbula u prosincu 2017. godine. Sljedeći posao stigao je u travnju 2018. godine, kada ga je Udinese pozvao u misiju spašavanja prvoligaškoga života. Tudor se, četiri kola prije kraja talijanskog prvenstva, hrabro prihvatio toga izazova: remizirao je Beneventom (3:3), izgubio od Intera (0:4), ali pobijedio Veronu (1:0) i Bolognu te Furlanima donio ostanak u ligi. I umjesto da ga klub nagradi novim ugovorom, u lipnju mu je otkazao suradnju i doveo za trenera Španjolca Santiaga.

Igor ima 174 nastupa za Juve

Pa ipak, Tudor kao da je sudbinski vezan za Udinese, koji ga je ponovno uzeo za trenera u ožujku 2019. godine. Ovoga puta okolnosti nisu bile tako dramatične iako je Igorov klub opet bio u donjem dijelu ljestvice. Tudor je u proljetnom dijelu odradio vrlo dobar posao te je Udinese sezonu okončao na 12. mjestu. U sljedećem prvenstvu Tudor je startao pobjedom nad Milanom (1:0), a onda su uslijedili porazi od Parme, Intera i Brescie te remi s Veronom. Rastanak se zbio 1. studenoga prošle godine nakon što je Udinese doživio teške poraze od Atalante (1:7) i Rome (0:4). Ostavio je Udinese na 14. mjestu. Igor Tudor za Juventus je nastupao od 1998. do 2007. godine, uz jednogodišnju posudbu u Sieni u sezoni 2005./2006. Za Staru damu skupio je ukupno 174 nastupa, postigao 21 pogodak, ima dva naslova prvaka Italije.

U Juveu su ga vodili Lippi, Ancelotti i Capello, bio je suigrač s Buffonom, Inzaghijem, Del Pierom, Conteom, Zidaneom, Trezeguetom... Ne i sa sadašnjim šefom Pirlom, kojemu je Juventus bio pretposljednja stanica igračke karijere (2011.-2015.). Uz Tudora, Pirlovi pomoćnici bit će Mauro Tassotti i Aurelio Andreazzoli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije