Trening

Tenis jeftiniji do prvog pravog reketa

28.11.2018.
u 09:00

Kada su Čilić i Dodig počinjali, tenis je bio skuplji za početnike, nogomet jeftiniji. Razlike su sad manje, a za par godina se ipak povećaju

Uspjesi poput nastupa Hrvatske u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji ili osvajanja Davis Cupa, koji su prije nekoliko dana osvojili Marin Čilić i društvo, na našim prostorima povećavaju popularnost pojedinih sportova. Obično nakon takvih uspjeha pojavljuje se veći broj početnika koji potraže u svojoj okolici neki lokalni klub. Dok se djeca žele okušati za sportove kojima se bave njihovi sportski junaci, financijska strana sportova za njihove roditelje nije zanemariva. U svijetlu uspjeha Davis Cup reprezentacije Hrvatske, za koju igraju dva Međugorčanina, za primjer ćemo uzeti tenis kao individualni sport te nogomet - najpopularniji momčadski sport u Hercegovini.

Prvi trening tenisa jeftiniji...

Da biste dijete starosti od 6 do 7 godina poslali na prvi trening tenisa, trebat će vam oko 200 KM. Početnički reket se može naći za 60 KM, članarina u jednom mostarskom klubu stoji 40 KM za najmlađe, dok se jednokratno plaća i upisnina od 30 KM. Ostatak novca otpada na opremu poput tenisica, majice, kratkih hlača, znojnica, kačketa... Da bi dijete istog uzrasta krenulo na prvi nogometni trening, treba vam dvostruko više novca. Set obvezne opreme za trening u jednom mostarskom klubu stoji 300 KM. Taj set podrazumijeva opremu za trening i utakmice (trenirke, dresovi za trening i utakmice, štucne...). Tomu treba dodati kupnju kopački, srednje kvalitete, od oko 70 KM, te članarinu od 40 KM. Istina, postoje u Hercegovini klubovi i škole nogometa u kojima će oprema biti jeftinija, a članarina skuplja, te stvari variraju, ali ne izlaze puno iz navedenog okvira. Ipak, jer tenis je i dalje skuplji sport na koji možete upisati svoje dijete. Primjerice, set obvezne opreme za nogomet, za koji smo naveli kako stoji 300 KM, ima trajnost 3-4 godine. Roditelji tenisača koji igraju svoje prve turnire već sa 8-9 godina moraju se snaći za prvi pravi reket. Takav reket može stajati 300-400 KM. Često se kupuje korišteni reket koji je jeftiniji. Poželjno je imati više od jednog reketa za turnire. U vrijeme kada su Čilić ili Dodig bili početnici, trenirati tenis u Hercegovini bilo je skuplje nego danas. Navodno se u to vrijeme članarina u klubovima za mjesec penjala i do 100 KM, a tada je novčanica od 100 KM imala veću vrijednost nego danas. Trenirati nogomet u to vrijeme bilo je jeftinije no danas. Osim para kopački, osobne opreme za trening i članarine nije bilo puno drugih troškova.

Dobri uvjeti nisu jeftini

Nećemo otvarati poglavlje koliko može stajati ulaganje u nekog talentiranog tenisača ili nogometaša koji ima potencijal za profi karijeru. U oba slučaja moguće je potrošiti pravo bogatstvo. Nakon površne analize jasno je kako je za bolje uvjete treninga tenis opet znatno skuplji sport, a ni dobri uvjeti za jednog nogometaša više nisu baš svakom pristupačni. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije