Na platou Skenderije

Svečano otkriven spomenik legendarnom Mirzi Delibašiću

Klix.ba
01.06.2022.
u 20:44

Spomenik Mirzi Delibašiću postavljen je prije dva dana na plato ispred dvorane koja nosi ime upravo po njemu, a danas je otkriven.

Na platou sarajevske Skenderije večeras je svečanom ceremonijom uz prisustvo brojnih građana otkriven spomenik u čast najboljem sportašu Bosne i Hercegovine u povijesti i proslavljenom košarkašu Mirzi Delibašiću.

Spomenik Mirzi Delibašiću postavljen je prije dva dana na plato ispred dvorane koja nosi ime upravo po njemu, a danas je otkriven. Spomenik Mirzi Delibašiću napravio je kipar Adis Lukač.

Uoči otkrivanja spomenika, prisutnima se obratio sin Mirze Delibašića, Danko Delibašić, piše Klix.

"Moj otac nije volio previše priče, ali neke stvari se moraju reći. Dobio sam informaciju od dosta ljudi da je dobra odluka što smo odložili svečanost i otkrivanje spomenika iz više razloga", rekao je na početku.

Poručio je kako je jučer bio izuzetno težak dan za sve u BiH.

Delibašić je govor završio citatom iz knjige bh. književnika Semezdina Mehmedinovića uz poruku - "Mirza je bio čovjek čistog srca".

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić poručio je kako je veza između Sarajeva i Mirze Delibašića najbolji primjer uzajamne ljubavi.

"Dragi prijatelji, čast mi je i ponos da vas u ime Općine Centar mogu pozdraviti i zaželjeti dobrodošlicu. Ovo je važan dan jer je Mirza Delibašić bio stanovnik naše općine i na neki simboličan način ovo je njegov povratak kući. Važan dan i za Sarajevo. Mislim da je veza između Sarajeva i Mirze najbolji pokazatelj uzajamne ljubavi. Sve velike dvorane svijeta imaju svoje velikane ispred dvorana. Ne postoji bolje mjesto da se našem Kinđetu napravi spomenik od ovog mjesta i ispred ove dvorane", rekao je Mandić.

Naglasio je kako je ovo veliki dan i za Tuzlu, rodni grad Mirze Delibašića.

Ministar kulture i sporta SŽ Samir Avdić je izjavio kako se spomenici dižu velikanima, a to je Mirza definitivno bio.

"Ovo je poseban dan. Znam da je poseban dan za sve i da smo zajedno dočekali da Mirzin spomenik stoji na ovom mjestu. Dvorana nosi njegovo ime, ali spomenici se dižu velikanima. Mirza je to bio u svakom smislu to riječi. Sve ono što je osvojio, spomen budućim generacijama da ih napomene kako se teško postaje veliki. Siguran sam da nas Mirza i čuje i sluša", rekao je Avdić.

Mirza Delibašić je rođen 9. svibnja 1954. godine u Tuzli, a preminuo je u Sarajevu 8. prosinca 2001. godine. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi, da bi 1972. godine prešao u Bosnu. Za Studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Europe 1979. godine, a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva puta je bio prvak Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena.

Četiri je puta biran za najboljeg sportaša Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportašem svih vremena u našoj zemlji. Bio je izbornik košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Europskom prvenstvu osvojila osmo mjesto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije