KAKO IGRA MILAN?

Što Dinamo treba raditi protiv Milana? Pioli gaji Bielsin stil, ali na moderniji način

09.09.2022.
u 21:12

Detaljna taktička analiza idućeg Dinamovog protivnika u Ligi prvaka: Osim hibridnog stila presinga, Milan je odličan i u postavci obrane pri napadanju, za prevenciju kontri

Nakon velike pobjede protiv Chelseaja u prvom kolu, idući protivnik Dinama u Ligi prvaka još je jedan zahtjevan zalogaj, sedmerostruki prvak Europe, Milan, koji je prošle sezone osvojio naslov prvaka u talijanskoj Serie A. Međutim, Milan unatoč tome nije ni blizu onog najgornjeg ešalona europskih momčadi, do te mjere da su do samoga kraja prošlosezonskog prvenstva gotovo svi u Italiji sumnjali da će rossoneri uzeti naslov prvaka. Čak ni nakon tog naslova mnogi ne vjeruju u Milanove šanse za nešto veliko u Ligi prvaka, pogotovo nakon utakmice prvoga kola u kojoj im je austrijski Salzburg otkinuo dva boda.

Leao i Hernandez

Kad pogledate Milanov stil igre i proučite neke njihove statističke parametre, shvatite da oni koji Milanu nisu davali šansu za naslov čak i nisu bili pretjerano u krivu. Po očekivanim postignutim golovima Milan (63,1 u sezoni) je bio tek četvrta momčad lige, s 20 očekivanih pogodaka manje negoli njihov gradski rival Inter. Bili su nešto bolji po očekivanim primljenim golovima (34,8 u sezoni), ali ni tu nisu bili na vrhu ligaške ljestvice jer je ispred njih bio Napoli.

Foto: FBREF

U principu, Milan ni na jednoj strani terena tijekom sezone nije bio najbolja momčad lige, ali je na kraju u posljednjih deset susreta primio samo dva pogotka, osigurao 26 od mogućih 30 bodova i osvojio prvi naslov prvaka nakon desetljeća, unatoč tome što su gotovo svi mislili da naslov ide u ruke Intera ili Napolija jer su izgledali uvjerljivije od Milana. Zbog te gotovo pa jednoglasne sumnje u Milan prošle sezone, iako je ona bila zasnovana na činjenicama, već je sad postala legendarna rečenica trenera Milana Stefana Piolija.

– Svatko tko je mislio da nismo dovoljno dobri, ne zna k**ca o nogometu – rekao je trener Milana, koji je krajem 2019. počeo vraćati momčad ondje gdje pripada.

Kako je Milan u određenim trenucima sezone uspijevao svoju formu toliko prilagoditi da odjednom postane sila u obrani? To se temelji na dva načina presinga, od kojih je Pioli generalno odabrao onaj manje konvencionalan. Postoji presing koji je orijentiran na loptu i presing koji je orijentiran na čovjeka, a Pioli je prije svega sklon ovom drugom stilu. Poanta presinga na čovjeka jest da svaki igrač u trenutku suparničkog zadržavanja lopte bude maksimalno blizu jednom protivničkom igraču kojeg je odabrao čuvati i tako automatski ostavljati što manje prostora protivničkim igračima za odigravanje lopte, kretnje bez lopte i primanje lopte. Taj sistem najviše je popularizirao legendarni Argentinac Marcelo Bielsa.

No kako Bielsin totalni 1 na 1 sistem pritiska ima određene mane (protivnička momčad može lako manipulirati pozicijama vaših igrača), Pioli je u svoj sistem dodao dašak ovog prvog presinga orijentiranog na loptu, tako da u njemu ima dinamike, a da se i geometrija i kompaktnost momčadi i dalje održavaju. Tom je sistemu izrazito teško kontrirati, što je očito i na Milanovoj generalnoj obrambenoj formi u 2022. godini, posebno u završnici prošle sezone, u kojoj zbog takvog presinga protivničkim momčadima praktično nisu dopuštali kreiranje šansi.

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

Još jedan element koji je za Milan bio ključan ove godine jest postavka obrane dok su u napadu, što Englezi nazivaju "leftover-defence", odnosno ostacima obrane. Milan u situaciji kad napada nerijetko sav svoj fokus ulaže na lijevu stranu na kojoj su brzi igrači koji su tehnički izrazito nadareni te vrhunski dribleri, najbolji igrač Milana Rafael Leao na lijevom krilu i Theo Hernandez na lijevom boku.

Uz njih dvojicu, Milan još napada s centralnim napadačem (Giroud), ofenzivnim veznim (De Ketelaere) i desnim krilom (Messias), dok u obrani postavljaju potencijalni blok od pet igrača ako bi protivnička momčad uzela loptu i krenula u kontranapad. Tu su ključni stoperi Pierre Kalulu i Fikayo Tomori, koji su trenutno jedni od najboljih braniča svijeta kad moraju sprintati unatrag i braniti kontre. Pored njih zadnju liniju učvršćuje desni bek Calabria, koji balansira odlazak lijevog beka Hernandeza naprijed, a ispred te trojke kao svojevrstan zid služe defenzivno nastrojeni veznjaci Ismael Bennacer i Sandro Tonali.

Postoje načini

Sigurno postoje načini na koje se iz perspektive Dinama disciplinirani Milan može probiti i zaustaviti, a osim uigrane kombinacije s dugom loptom na Petkovića i spuštanjem na Oršića, na pamet padaju fokusiranje na rupu u lijevoj strani Milanove obrane, ali isto tako i poduplavanje vlastite obrane na desnoj strani. Načini postoje, ali neće biti lako.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?