Mirko Filipović

Stavio sam karijeru na kocku, a nisam smio razočarati ni sina

'15.03.2013., Arena Zagreb, Zagreb - K-1 World Grand Prix Finals, finale, Mirko Filipovic - Ismael Londt. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
12.04.2015.
u 23:06

Osam godina poslije jednog od najšokantnijih nokauta u povijesti UFC-a, sve se potpuno okrenulo. Sada je Gabriel Gonzaga bio taj kojem se pružala prva pomoć, kojeg su liječnici krpali u kavezu, a potom i u bolnici, a Cro Cop pobjednik.

Suparnikovim oružjem

Lice brazilskog borca, izudarano laktovima hrvatskog gladijatora, izgledalo je toliko "izrezbareno" da je Gonzaga iste večeri odveden u krakovsku bolnicu zbog sumnji na potres mozga. Odveden je je i na reanimaciju jer ga nitko nikad nije tako isprebijao.

Neobično je da su u razmaku od osam godina jedan drugoga pobijedili suparnikovim oružjem. Majstor džiju-džicua pobijedio je high-kickom, a stand-up borac Mirko Filipović slavio je nakon udaraca u parteru, u surovom okršaju za koji su obojica boraca od UFC-a dobila bonus za borbu večeri od po 50.000 USD.

– Ovo mi je najdraža pobjeda u karijeri jer sam cijelu karijeru stavio na kocku. Došao sam u UFC po treći put uvjeren da još vrijedim i zamislite da sam izgubio. Bila bi to katastrofa.

Da se to ne dogodi trebao je biti strpljiv i podnijeti jako puno.

– Dogovorili smo se da u prve dvije runde nema udaraca nogom, da me na račun toga ne ruši, nego tek kada se on umori.

Pobjedu izborenu velikim obratom Cro Cop je posvetio nekome posebnom u njegovu životu:

Veliki stres za sina

– Uoči borbe, pa čak i dok sam ležao u parteru ispod Gonzage, pred očima mi je bila slika mog 12-godišnjeg sina Ivana kojeg nisam smio razočarati. Ivan trenira hrvanje i ponekad trenira s nama u dvorani. Za njega je to bio veliki stres.

Jedan od snažnih Mirkovih motiva bilo je i to što se, kad god se povede riječ o najatraktivnijim nokautima, osam godina vrtjela slika kako ga Gonzaga šalje u carstvo snova.

– I to je bio razlog zbog kojeg sam ušao u sve ovo. Kada sam razgovarao s čelnicima UFC-a rekao sam im da bih volio odraditi neke uzvrate, a oni su mi prvog ponudili borca protiv kojeg sam doživio poraz koji me najviše pekao. S druge strane, prihvativši to stavio sam cijelu svoju karijeru na kocku.

Ključno je pitanje kako je uspio ostati smiren i u trenucima kada ga je, sjedeći mu na prsima, udarao deset kilograma teži protivnik?

– Tajna smirenosti bila je u odličnoj kondicijskoj pripremljenosti i zbog toga sam zahvalan svim dečkima iz moje ekipe. Čak i kada me rasjekao nisam ni sekunde gubio vjeru da ću ga pobijediti. Jedino sam s time morao požuriti da sudac ne prekine borbu zbog mogućeg nezaustavljivog krvarenja iz arkade.

Mnogi su uoči ove borbe bili skeptični glede Cro Copovih izgleda, u čemu su posebice prednjačili novinari specijaliziranih portala "mmajunkie" i "blodyelbow", ali i kladioničari.

– Žao mi je što sam razočarao velike stručnjake, ali i one koji su se kladili protiv mene pa izgubili novac. I to mi je bio veliki motiv. Samo neka me nastave tako motivirati i dalje.

Među čestitarima bio je i nedavni suvježbač, američki Hrvat, Stipe Miočić.

– Stipe me zvao i prije i poslije borbe. Bude li mi to raspored dopustio, rado ću u svibnju otići do Australije da mu budem podrška u borbi s Markom Huntom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?