OFENZIVA POREZNIKA

Španjolski istražitelji: 'Modriću, gdje je porez na milijune koje si zaradio?'

Pixsell
22.06.2017.
u 07:04

Luka Modrić je sa suprugom Vanjom Bosnić u Luksemburgu osnovao tvrtku koju je nazvao prema sinu, Ivano SARL.

Našem najboljem nogometašu nije lako posljednjih dana. Nakon kontroverzi u osječkoj sudnici, španjolski mediji izvijestili su da ga i ondje očekuje rešetanje u istrazi zbog navodne utaje poreza. Prema tim informacijama, Luka Modrić je sa suprugom Vanjom Bosnić u Luksemburgu osnovao tvrtku koju je nazvao prema sinu, Ivano SARL.  Preko te kompanije, navodi se, sklapao je ugovore o pravima na komercijalno korištenje svojeg lika s markama poput Nikea ili Nivee.

GestiFute i njegovi igrači

Razlog je vrlo jednostavan – u Španjolskoj bi na te prihode morao platiti porez od 30 posto, a u Luksemburgu plaća samo jedan posto. Optužbe nisu nove, prva se informacija kroz famozni Football Leaks pojavila potkraj prošle godine. Istragu su, doznalo se tada, španjolske vlasti otvorile 18. siječnja 2016. Navodi se da je tvrtka Ivano SARL startala s 3,6 milijuna eura četiri mjeseca nakon što je Luka potpisao za Real, da bi u dvije godine dogurala do šest milijuna eura. Španjolskim se poreznicima ne žuri, predmet je daleko od zastare. Jednu je kaznu zbog neplaćanja poreza već platio, 500.000 eura u Engleskoj za prihode koje je ostvario igrajući za Tottenham. Ali, Luka nije jedini. Uz njega se spominje i Gareth Bale, a gotovo istodobno stigla je informacija da je za sličnu poreznu nepodopštinu optužen i Jose Mourinho. Njega terete da je utajio 3,3 milijuna eura poreza 2011. i 2012., također u autorskim pravima. Mourinho i njegovi zastupnici iz agencije GestiFute odbijaju optužbe ističući da je trener platio čak 26 milijuna eura u tri godine koliko je radio u Španjolskoj. Prije par tjedana slične su optužbe pale i na Cristiana Ronalda koji duguje 14,7 milijuna eura. Zanimljivo je da je i Ronaldova agencija GestiFute, odnosno njezin šef Jorge Mendes. Jer, još su trojica Realovih igrača pod ugovorom s Mendesom istraživana za utaju poreza, Ricardo Carvalho, Angel di Maria i Radamel Falcao. I to svi po istoj shemi, off shore kompanije preko kojih prodaju autorska prava na korištenje svojeg lika.

Veliki upad u Barcelonu

Prije kraljevskog kluba teško je stradala Barcelona. Pretresani su i uredi Barcina bivšeg predsjednika Sandra Rosella, koji je nedavno i pritvoren. Lionelu Messiju i njegovu ocu Jorgeu potvrđena je zatvorska kazna od 21 odnosno 15 mjeseci, koju neće odslužiti jer po španjolskim zakonima manje od dvije godine za prve prekršitelje ne odslužuju se. Ali, platili su 4,1 milijun eura zaostalih poreza, te još dva milijuna eura globe. Slično je i s Javierom Mascheranom koji je morao platiti milijun i pol eura zaostalih poreza, 200.000 eura kamata te 815.000 eura globe. Poseban je slučaj Neymara kojeg tuže za neprijavljivanje stvarnog iznosa transfera iz Santosa u Barcelonu. Samuelu Eto’ou zbog utaje poreza prijeti zatvorska kazna od čak deset i pol godina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?