novi dokumentarac

Šokantne snimke: Legendarni Pele jedva se kreće s hodalicom

Foto: Netflix
1/3
23.02.2021.
u 18:48

Od ovog utorka na Netflixu možete pogledati novi dokumentarac o legendarnom brazilskom nogometašu Edsonu Arantesu do Nascimentu poznatijem kao - Pele (80).

Film su producirali David Tryhorn i Ben Nicholas, a u njemu je prikazan niz intervjua s bivšim napadačem i njemu bliskim osobama, a jedan od producenata tvrdi da su pregovori sa zastupnicima brazilske legende trajali dugih osam mjeseci prije nego što su ga uopće upoznali, prenosi 24sata.hr. 

- Svaki put kada je izašao iz kuće posljednjih 65 godina, imao je gurnut mikrofon u facu. On je vjerojatno stvorio te uobičajene odgovore za intervjue pa je tako radio, a onda sam mu rekao da mi želimo napraviti ipak nešto 'dublje' - rekao je Nicholas za GQ.

Dokumentarac nam prikazuje neke dosad neispričane priče, ali fizičko stanje Pelea je moguće ono o čemu će se pričati nakon gledanja.

Naime, u prvom prizoru u kojem vidimo brazilsku legendu kako se jedva miče uz pomoć hodalice koju je odbacio tek kada se smjestio u stolac. Ozbiljnost njegovih problema sa kretanjem vidimo i kasnije kada se na roštilj pojavio u invalidskim kolicima. 

Pele je operirao kuk, a njegov sin Edinho je priznao kako oporavak nije prošao po planu.

- Slomljen je. Zamijenili su mu kuk, ali nije imao adekvatnu i kvalitetnu rehabilitaciju - rekao je njegov sin za brazilski Globo prošle godine, a vijest je prenio Reuters.

- Ima problem s kretanjem što ga na određeni način 'baca' u depresiju. Zamislite. On je kralj, uvijek je bio utjecajna osoba, a da danas ne može ni hodati. Sram ga je, ne želi ići van biti viđen ili raditi praktički bilo što što uključuje izlazak iz kuće. Jako je povučen.

Pele je depresiju očito prebolio po viđenome u dokumentarcu.

Jedna od najupečatljivijih slika iz filma je scena kada Pele plače prisjećajući se osvajanja Svjetskog prvenstva 1970. jer su to bila teška vremena za narod. U to je doba u Brazilu vladao Emilio Medici vojnom diktaturom, a osvajanje prvenstva podignulo je raspoloženje među stanovništvom.

- Svjetsko prvenstvo 1970. bilo je najljepše vrijeme mog života, ali bila je puno važnija za državu jer da smo izgubili te 1970. sve je moglo postati puno gore. Cijela je nacija mogla odahnuti kada smo postali prvaci. SP 1970. je napravilo je više za Brazil, nego ja za nogomet - rekao je Pele.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije