ADUT BIJELIH

Slovan je jak, ali u grotlu Poljuda padali su i nogometni divovi!

Torcida
Ivo Čagalj/PIXSELL
23.08.2015.
u 08:50

Rasprodani Poljud očekuje da bijeli pronađu put u Europsku ligu

U četvrtak navečer igrale su se 22 utakmice momčadi koje žele ući u skupine Europske lige. Dakle, igrale su 44 momčadi iz cijele Europe, ali je samo Hajduk odigrao utakmicu s 12 igrača. Ostale 43 momčadi, većina njih, mijenjali su po trojicu, rijetki po dvojicu igrača, a trener Damir Burić izvršio je samo jednu promjenu. Onu štafetnu, na koju nas je naučio. Andrija Balić ide van negdje oko 60. minute, a ulazi Elvir Maloku. Izmjena iz Burićeva udžbenika, Balić je ove sezone u 11 nastupa zamijenjen 11 puta, najčešće između 60. i 75. minute.

Zašto Burić nije mijenjao?

Svjestan je Burić kondicijskog nedostatka mlade Hajdukove zvijezde i sigurno će raditi na tome da ga može imati na raspolaganju cijelu utakmicu. Ali, što je sa još dvije izmjene? Slovan je fizički moćna momčad, ide direktno na obranu, tako su se predstavili Česi, a Hajduk onda napravi samo jednu promjenu. Istina, Burić je imao kadar na klupi u koji nema povjerenja. U igru je ušao jedino Maloku, kojeg trener obožava, a svi drugi mu nisu baš po volji. Ni Bencun, ni Roguljić, ni Mujan, ni Kiš, ni Maglica. Ne sjećamo se kada je Hajduk bio na nekoj utakmici bez obrambenog igrača, bez defenzivca, kao što se dogodilo u Liberecu.

– Ohandza ima snage za jedno poluvrijeme – uoči utakmice govorio je Burić, a onda mu dao svih devedeset minuta. Kamerunac se predstavio onako kako je Burić i rekao, u prvom poluvremenu bio je opasan i aktivan, u drugom je nestao. A Slovan je jurišao, napadao, kupio ispucane lopte. Jedan Maglica, sa svim realizatorskim problemima, sigurno bi se znao hrvati s češkim stoperima. Ali, sve je to Burićev izbor.

– Ovo je tek prvo poluvrijeme. Šteta što nismo zabili gol. Uvijek sam nesretan nakon poraza, ali idemo dalje. U Splitu će sve biti drukčije. Uz našu superpubliku možemo dostići i prestići Čehe – rekao je Burić.

Na putu prema Splitu povukao se i u sebi proživljavao utakmicu. Mrk izraz lica kazivao je koliko je nezadovoljan. Sam je jednom priznao: "Nesnošljiv sam kad gubim".

U četvrtak se igra drugo poluvrijeme, Hajduk se u Liberecu uvjerio koliko je Slovan jak, ali u Poljudu su padali i pravi divovi. Iskreno, Česi su bolja momčad, ali u grotlu Poljuda, koji je i prije prve utakmice bio rasprodan za uzvrat, padale su i kvalitetnije momčadi. Burić mora ostvariti nekoliko preduvjeta. A to znači visoko napasti zadnju liniju Slovana, vidjelo se da stoperi nisu baš najbolji kada ih se napadne. Mora zaustaviti izlete lijevog beka Bartošaka i kreaciju Folprechta i Pavelke. To je tek prvi dio posla.

Kalinić može presuditi

Drugi dio odnosi se na Hajduk. Obrana mora biti na nivou one četiri utakmice (od 13) u kojima Hajduk ove sezone nije primio gol, Burić se mora pomoliti da "sveti" Lovre Kalinić bude na nivou iz Češke. U Poljudu će biti drukčija napadačka priča, Hajduk će ići u valovima, navijačka podrška kakvu bijeli uživaju igrače tjera da daju više od svog maksimuma. Bit će to kolektivni trans, ne sumnjamo u to, Balić, Vlašić, Ohandza, Sušić i Caktaš drukčije se, kada je ofenziva u pitanju, ponašaju na svom travnjaku.

Česi će se u Poljudu osjećati kao u vulkanu, nisu naviknuti na takvo ozračje. U posljednje dvije sezone najviše publike pred kojom su igrali bilo je u Sevilli u studenome 2103. – 15 tisuća. A tada dobar dio njih nije bio u klubu iz Libereca.

>> Hajduk nije spasio ni sjajni Kalinić, Slovan će na Poljudu imati prednost!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije