završen prvi dio sezone

Sarajevo prvo, ali Zrinjski mu puše za vrat

05.12.2018.
u 11:00

Nakon što je odigran prvi krug od 11 utakmica, nogometni su premijerligaši odigrali još osam kola drugoga dijela sezone i tek tada otišli na odmor. Stanka do početka proljetne sezone trajat će dugačka 82 dana, ali nije to ništa u odnosu na neke ranije stanke koje su trajale i više od 100 dana.

Novi sustav natjecanja

Nakon toga odigrat će se još tri “redovita” kola te 11 kola doigravanja. Nema više “lige za prvaka” i “lige za ostanak” jer taj je sustav natjecanja ukinut nakon samo dvije sezone, iako je najavljivan kao i idealan i kao revolucionaran. Koliko je sadašnji sustav dobar (ili nije) tek će se vidjeti, iako mnogi poznavatelji nogometnih bh. prilika misle da bi najpravedniji i najbolji sustav bio: liga s 10 klubova i četverokružni sustav igranja. Jesenski je prvak Sarajevo, koje je uvjerljivo osvojilo naslov s 43 boda, pet više od drugoplasiranoga Zrinjskog (38). Osobito uvjerljivo Sarajevo je bilo na Koševu (10 nastupa, 9 pobjeda, jedna podjela bodova). Računajući samo gostovanja, Sarajevo je također prvo (15 bodova), ali i Zrinjski ima isto. Zrinjski je Pod bijelim brijegom bio uvjerljiv (23 boda), jedini je (uz Sarajevo) bez poraza kući. Ali Mostarci su doživjeli četiri poraza u gostima. Na kraju je Široki treći (30), iako se tu dugo “gnijezdio” Željezničar. Široki je “kočio” kući, pa su ga gosti na Pecari “oštetili” za čak 11 bodova. Ipak, treći je i, uz Slobodu, ima najčvršću obranu (primili po 13 golova). Kući je njegova obrana popustila samo pet puta. Do pet kola do kraja Željezničar je, uz Sarajevo, slovio kao prvi kandidat za naslov, ali onda je nanizao pet uzastopnih poraza (niz poraza kakav gotovo ne pamte na Grbavici), pa se bodovno izjednačio sa Slobodom (po 28). Sloboda pak igra čvrsto u obrani (primila samo 13 golova, od toga u gostima najmanje u ligi - samo pet). Mladost je loše počela prvenstvo, ali nakon odlaska s klupe Nermina Šabića i dolaska novoga učitelja Adnana Zildžovića, Kakanjci su postali “opća opasnost” te se popeli na visoko 6. mjesto (16 bodova), pa u nastavku ozbiljno kandidiraju za još bolji plasman i (možda) izlazak u Europu. Radnik (22) je bolje igrao na početku, nego na kraju sezone, pa je u stanku ušao kao (tek) sedmi što znači da se udaljio od Europe, a približio zoni selidbe... Nakon što je 12 kola jedva “napabirčila” četiri boda, Zvijezda (21) se trgnula, nanizala pet uzastopnih pobjeda i pobjegao iz “zone straha”. Čelik (21) se istaknuo pobjedama protiv Zrinjskog i Željezničara, ali je uz sjajne bljeskove znao upasti i u “zone sumraka”, pa je na kraju (samo) deveti.

GOŠK ima velike pobjede

Tuzla City (20) je rezultatski “šarala”, pa je na proljeće čeka žestoka borba za ostanak. Gošk (18) i Krupa (15) drže dva posljednja mjesta. Gošk se “proslavio” pobjedama nad Željezničarom i Sarajevom, ali je “nisko pao” najviše zbog 17 izgubljenih bodova kući... Krupa je dobro startala, ali nakon odlaska ubojitoga strijelca Elvira Koljića, kola su krenula nizbrdo, pa su Krupljani dospjeli na samo dno.

No, kao što vodeći (Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg, Željezničar) nisu sigurni kako će zadržati mjesta koja drže, tako je i donji dio premijerligaške ljestvice nesiguran. Polovina (i više) klubova strahuje od selidbe. Slijedi stanka, prozivka, pripreme, ogledni susreti, ali i prijelazni rok, za koji svi imaju planove, ali svi ne i duboke blagajne za kupnju pojačanja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije