SEZONA IZ SNOVA

Rijekinom dragulju vrijednost je narasla za - deset puta!

Rijeka
Pixsell
14.04.2024.
u 09:03

Lider SuperSport HNL-a, moćna i nezadrživa Rijeka, potvrdu svojega prvoga mjesta tražit će u nedjelju od 19 sati u pulskome hramu nogometa, stadionu Aldo Drosina, u tradicionalnome "derbiju della Učka", protiv Istre 1961. Rijeka u regionalni derbi ulazi s pet uzastopnih pobjeda, dok je Tramezzanijeva Istra 1961 pet utakmica zaredom bez pobjede. Koeficijent na pobjedu Rijeke je 1,55, dok je kvota na pobjedu domaćina čak 5,60.

Rekordnih 27 pobjeda

Rijeka do sada ima 20 pobjeda u prvenstvu ove sezone, a pobijedi li sljedećih sedam suparnika do kraja prvenstva – Istru 1961, Goricu, Lokomotivu, Dinamo, Varaždin, Osijek i Slaven Belupo – izjednačit će svoj rekord iz sezone 2016./2017. kada je postala prvak s čak 27 pobjeda.

Pa i ako ne uspije dosegnuti tu znamenku, koja naravno nije nikakav imperativ i nije od presudne važnosti za titulu, ova Rijekina sezona pod Željkom Sopićem svakako je već sada jedna od najdojmljivijih u klupskoj povijesti.

Ostavimo načas po strani slatku mogućnost osvajanja dvostruke krune i sagledajmo Rijekinu sezonu iz nekih drugih kuteva. Najprije, Rijekin igrački kadar ima uvjerljivo najmanju tržišnu vrijednost (izvor: Transfermarkt) od sva tri prvoplasirana kluba: Rijeka 34,20, Hajduk 56,53, a Dinamo čak 70,95 milijuna eura. Pritom Rijeka ima i mlađu momčad od najbliže konkurencije, s prosječnom dobi od samo 24,4 godine (Hajduk 25,5, Dinamo 25,6), te Rijeka u ovom trenutku – zahvaljujući svojim prezentacijama – ima najviše A reprezentativaca Hrvatske: Labrovića, Pašalića i Pjacu. Također, Rijeka među naša prva tri kluba ima najmanje stranaca, 11, dok ih Hajduk ima 13, Dinamo 12.

Posebno poglavlje su Rijekina, odnosno Sopićeva otkrića ove sezone, a čije su izvedbe imale i te kako snažan odjek. Primjerice, 23-godišnji Marco Pašalić do dolaska u Rijeku u seniorskoj je konkurenciji, odnosno u prvoligaškom nogometu, bio odigrao samo deset minuta u dresu Borussije Dortmund, dok je 20-godišnjem Franji Ivanoviću, koji je do prošloga ljeta nastupao za drugu momčad Augsburga, najviši rang natjecanja bila Regionalna liga Bavarske. Taj je Ivanović s 12 pogodaka u svim natjecanjima najbolji Rijekin strijelac, bio je na pragu A reprezentacije.

Petorica u izlogu

Na imenima spomenutoga dvojca mladića koji su odrastali u Njemačkoj vidljiv je i još jedan izuzetno važan trend koji je Rijeka zajahala pod Sopićevim vodstvom. Tako je Marcu Pašaliću u posljednjih deset mjeseci tržišna vrijednost na Transfermarktu povećana čak deset puta, od 350.000 do 3,5 milijuna eura, što je najveći tržišni iskorak jednoga nogometaša u Hrvatskoj ligi ove sezone. Ivanovićeva vrijednost je pak u odnosu na lipanj 2023. godine poskočila s 400.000 eura na 1,5 milijuna eura, a na krivulji rasta su i Bruno Goda (s 550.000 na dva milijuna), Nediljko Labrović (s 2,8 na 3,5 milijuna), Lindon Selahi (s dva na 2,5 milijuna), Niko Galešić (s 850.000 na 1,5 milijuna), Niko Janković (sa 750 tisuća na 3 milijuna), Toni Fruk (s dva na 3,5 milijuna)... Tako je cjelokupnoj Rijekinoj svlačionici znatno poskočila tržišna vrijednost, što će naravno doći na naplatu u nadolazećemu prijelaznome roku.

Toga vrućega ljeta 2024. godine Rijekin bi izlog, u kojemu su najvredniji eksponati Marco Pašalić, Nediljko Labrović, Toni Fruk, Lindon Selahi i Veldin Hodža, mogao biti temeljito ispražnjen. Možda bi se Rijeka mogla čak približiti svome prodajnome rekordu iz sezone 2016./2017., kada je na transferima u ljetnom i zimskom prijelaznom roku inkasirala nešto više od 15 milijuna eura.

Na kraju, predsjednik Damir Mišković u jednoj potencijalno opasnoj situaciji – s kakvom se već bio nedavno susreo – može biti miran: ne samo da trener Željko Sopić ima ugovor do 2026. godine nego i unatoč zasljepljujućem rezultatskome bljesku i posljedično interesu inozemnih klubova niti jednim slovom niti gestom nije iskazao namjeru da bi uopće razmišljao o eventualnome odlasku s Rujevice. Stabilnost trenerove pozicije jedan je od stupova uspješnoga kluba, a Sopićeva lojalnost Rijeci – svojim igračima i navijačima – neupitna je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije