REPREZENTACIJA HRVATSKE

Rakitić: Spremni smo za Euro, u nedjelju ćemo ostaviti dušu na terenu

rakitic
10.06.2016.
u 12:04

Treći dan u nizu izabranici Ante Čačića iz Deauvillea se obraćaju hrvatskoj nogometnoj javnosti. Ovoga puta pred novinare su stale dvije jake karike hrvatskog izbornika Vedran Ćorluka i Ivan Rakitić, piše Goal.

– Imam dobar predosjećaj kao i prije svake utakmice, ne mogu reći da postoji neka nervoza. To će doći kada stignemo u Pariz, kada završimo trening i osjetimo teren. Onda kreće pozitivna trema – rekao je Vedran Ćorluka, pa nastavio:

– Onaj loš osjećaj iz 2008. godine ne može mi nadomjestiti nijedna utakmica koja će se dogoditi u budućnosti, osim ako sada ne osvojimo Europsko prvenstvo. Ne razmišljam više o tome, ta je utakmica već daleka prošlost, čak se previše potencira. A što se nas tiče, to je završena priča. Mi ne razmišljamo o tome. Koncentrirani smo na novu utakmicu, na novu priču. Razmišljanja o 2008. godini želimo baciti u zaborav.

Kako funkcionirate s Domagojem Vidom?

– Ne mogu reći da imamo neku posebnu komunikaciju, ali se igrački dobro razumijemo. Prošli smo zajedno te kvalifikacije i to je dobro funkcioniralo osim u Norveškoj, gdje smo svi skupa podbacili. Kliknuli smo se i razumijemo se. On je brži i agresivniji, ja sam tehnički jači i to dobro funkcionira.

Ova reprezentacija već je dugo skupa...

– Dugo igramo zajedno, poznajemo se u dušu, već nam se i obitelji druže. Odlična smo klapa, sve me podsjeća na 2008. godinu. Morate imati 23 čovjeka koji žive za zajednički cilj. Oni koji neće igrati moraju se podrediti ekipi i imaju itekako bitnu ulogu u cijeloj priči. Ovdje nema pojedinačnih interesa, postoji samo momčadski interes, a ta dobra atmosfera mogla bi nam biti temelj za dobre rezultate na prvenstvu.

Možete li usporediti treninge Ante Čačića s onim prijašnjih izbornika?

– Ma puno se to potencira, no sve je danas puno opuštenije. Pristupom me izbornik Ante Čačić podsjeća na Slavena Bilića, puno priča s nama, želi čuti naša mišljenja i blizak je s igračima. Treninzi su mu jako zanimljivi, to je temelj zašto vlada tako dobra atmosfera. Sturčni stožer je pogodio planom i programom priprema, kao i odnosom prema igračima - završio je Vedran Ćorluka...

A onda je na red stigao i Ivan Rakitić.

- Stvarno smo nekoliko godina skupa i mi smo prvi koji želimo nešto napraviti u Francuskoj. Pa i Luka je neki dan odlično rekao kako je došlo vrijeme da nešto ozbiljno napravimo s reprezentacijom - kazao je Rakitić.

Kako je trenirati pod Antom Čačićem?

- Izbornik ima svoje ideje, zna što želi, ima svoja rješenja, a na nama je da ih ispunimo što bolje možemo. Sretni smo, radimo intenzivno i bit ćemo maksimalno spremni. Drugačije su vam igračke mogućnosti kad ste spremni 100 posto i kada vam fali ono malo nešto. Bit ćemo u nedjelju pravi.

Je li ovo najbolja reprezentacija otkada vi igrate za Hrvatsku?

- Moramo to još dokazati na terenu. Super je što svi igramo u dobrim klubovima, iza sebe imamo dobre sezone, ali to još moramo dokazati u reprezentaciji. Možemo biti opušteni, spremni smo za Euro, a naša kvaliteta se stvarno osjeti. Evo, nedavno smo igrali sa San Marinom, a ja takvu utakmicu u proteklih devet godina još nisam odigrao. Uz sav respekt San Marinu, ne sjećam se kada smo toliko ozbiljni bili protiv ikoga svih 90 minuta. Na pravom smo putu, idemo maksimalno, u nedjelju ćemo ostaviti dušu na terenu.

Malo o Ardi Turanu...

- Arda Turan je fantastična osoba, pravi karakter za momčad. Uvijek spreman za šalu. O igračkim kvalitetama ne trebamo niti pričati, odličan je na lopti, malo me podsjeća po tome i na Prosinečkog. Ne možete mu uzeti loptu. Jako je opasan, pravi razliku u zadnjih 25-30 metara, tu mu moramo biti blizu. I natjerati ga da se bavim defanzivnim zadacima, da razmišlja o nama. Tada će i on imati manje snage za napadački učinak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije