SVIJET NAS JE UPOZNAO

Prošle su 24 godine od velikog dana za hrvatski nogomet

11.06.2020.
u 10:23

Na današnji dan prije 24 godina 'vatreni' su odigrali prvu utakmicu na velikim natjecanjima. Junak je bio napadač Padove, koji je koji mjesec ranije prolazio kroz životnu dramu.

Kiša je neumorno prala, mokri dresovi lijepili su se uz tijelo i usporavali trk, kosa je upadala u oči... A utakmica je ionako bila teška. Ona u kojoj pritisak sputa svu ljepotu.

Hrvatska je na današnji dan prije 24 godine igrala svoju prvu utakmicu na velikom natjecanju. Tmurni Nottingham, dvije tisuće glasnih Hrvata u kockastom među 22.460 gledatelja, šahovnica prvi put na velikoj nogometnoj smotri i s druge strane neugodni, tvrdi i fanatični autsajderi Turci.

Da, osjećali smo ponos tog utorka, ali i onaj strah od razočaranja. Pa neće valjda Boban, Šuker i društvo kiksati protiv tamo nekog Kerimoglua, Inceefea i Temizkanoglua?! A u iduće dvije utakmice nas čekaju europski prvaci Danci s Laudrupom i Schmeichelom, pa uvijek gadni Portugal i Luis Figo, Rui Costa, Joao Pinto, Baia... 

Zvone Boban došao je na Euro nakon što je prebolio mononukleozu. Izdržao je 57 minuta, pa je Ćiro Blažević ubacio Soldu. Ali ključni je izbornikov potez bio u 73. minuti kada je umjesto Bokšića u igru uveo Gorana Vlaovića, piše 24sata.hr.

 

 

Napadač Padove u kvalifikacijama je igrao tek 11 minuta, ali je u pripremnim utakmicama toga proljeća zabio četiri gola Južnoj Koreji i Izraelu.

U Nottinghamu je Ćirin zlatni džoker u 86. minuti dobio majstorsku dugu loptu od Aljoše Asanovića, projurio 40 metara, izbjegao Turke, zaobišao golmana Rüstüa i - goooooooooooool! Hrvatska je u debiju na velikim natjecanjima pobijedila 1-0, turski branič Alpay Özalan dobio je prijetnje smrću u domovini i Uefinu nagradu za fair play što nije "sašio" Vlaovića dok je projurio kraj njega, a Goran je zabio najvažniji gol u karijeri.

- Kiša je padala, travnjak je bio mokar, blatnjav... Bio je udarac iz kuta za Turke u 86. minuti, izbili smo loptu, uzeo ju je Asanović i sjajno me pogurnuo u kontru. Pojurio sam od centra kao lud, pretrčao turskoga braniča, zaobišao vratara i zabio najdraži gol u karijeri. Nakon teške operacije i sjajnog proljeća u Padovi, zabio sam prvi gol za Hrvatsku na velikom natjecanju, za prvu pobjedu, za povijest! Sav silni motiv i želja za igrom i golovima bili su sadržani u onom nezadrživom sprintu prema turskom vrataru Reçberu - opisao je Vlaović.

Draži mu je taj gol i od onog Njemačkoj u četvrtfinalu SP-a dvije godine kasnije.

Foto: Robert Belošević/Pixsell

- Kimao sam glavom jer je to naprosto izašlo iz mene, bez plana, čao olakšanje što smo u polufinalu. Nijemci su s igračem manje prijetili, taj gol ih je slomio. Nikad prije ni poslije nisam tako slavio gol.

Protiv Turaka je gol slavio neobuzdanim trkom po pljusku, protiv Nijemaca slavodobitnim kimanjem glavom, a treća nezaboravna njegova proslava gola promijenila mu je život.

Dinamo je u 1. kolu Kupa prvaka 1993. pobijedio Steauu u Bukureštu 2-1 pa u uzvratu u Ljubljani poveo 1-0 Vlaovićevim golom u 7. minuti. Slavljenička "lastavica" prema Boysima i - dum! Pao je na bradu, svi suigrači na njega.

- Zadobio sam potres mozga, ostao sam u igri do kraja, još sam i vratnicu jednom pogodio, ali kao da sam bio u nekom drugom svijetu. Stalno sam suigrače ispitivao o rezultatu, pitao sam ih tko vodi... Nakon utakmice ustanovljen mi je potres mozga i morao sam sedam dana mirovati kod kuće. Kasnije su mi talijanski liječnici rekli da su moji zdravstveni problemi možda bili posljedica tog pada - objasnio je jednom prilikom.

Problemi o kojima govori pojavili su se kad je iz Dinama 1995. otišao u Padovu. Mučile su ga česte glavobolje i liječnici su ga poslali na hitnu operaciju.

- Bio mi je zatvoren jedan kanal kojim protječe moždana tekućina. Rekli su mi da otprilike jedan čovjek na milijun ljudi ima takav ili sličan problem. Moglo je biti kobno, da se nije pravodobno reagiralo, postojala je vjerojatnost izljeva krvi u mozak - rekao je Goran nakon operacije u Bruxellesu.

Srećom, vratio se na travnjak, odigrao proljeće iz snova i ušao u hrvatsku nogometnu povijest te kišne večeri 21. lipnja 1996. u Nottinghamu.

Hrvatska - Turska 1-0

Nottingham, 11. lipnja 1996., 1. kolo skupine D. Gledatelja 22.460. Sudac Muhmenthaler (Švicarska)

Strijelac: 1-0 Vlaović (86, Asanović)

HRVATSKA: Ladić - Štimac, Jerkan, Bilić - Stanić, Prosinečki, Boban (od 57. Soldo), Asanović, Jarni - Šuker (od 89. Pavličić), Bokšić (od 73. Vlaović). Izbornik Miroslav Blažević

TURSKA: Rüstü Recber - Inceefe, Zafer, Temizkanoglu, Özalan - Kafkas (od 89. Sancakli); Erdem (od 82. Mandirali), Kerimoglu, Ercan - Yalcin - Sükür. Izbornik Fatih Terim

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije