Zimski raspust

Pripreme se zahuktale, prijelazni rok traje...

nogomet
25.01.2016.
u 07:00

U tijeku je i zimski prijelazni rok, koji neće biti onako bogat i sadržajan kao što je ljetni, ali i takav je dosta zanimljiv

Do nastavka prvenstva u nogometnoj Premijer ligi BiH ostalo je malo više od mjesec dana (19. kolo igrat će se 27/28. veljače). U klubovima je živo, traju pripreme za novu sezonu.

Uz nogometaše i stručne stožere, u više klubova u tijeku su aktivnosti oko organizacije rada i “renoviranja” uprava, financijsko “konsolidiranje” i te procesi oko dobijanja licencija za domaća i međunarodna natjecanja.

U tijeku je i zimski prijelazni rok, koji neće biti onako bogat i sadržajan kao ljetni, ali i takav je zanimljiv.

Finalna glazura

Većina klubova planira uvodne pripreme održati u mjestima odakle potječu, a onda se “otisnuti” u toplije krajeve, gdje će momčadi “tražiti finalnu glazuru” igrajući prijateljske utakmice i uigravajući sastave.

Ovaj dio posla trebao bi biti najlakši na Pecari. Širokobriježani naime nemaju što “uigravati”, jer ni jedan igrač nije došao, niti koji otišao. No, potrošili bi previše prostora kad bi (na primjer) nabrajali sve igrače koji su napustili Koševo ili sve igrače koji su pristigli na Grbavicu. Sarajevo se riješilo 12 – 13 bivših nogometaša, Željezničar toliko doveo novih. Oboji će još mijenjati, kupovati i prodavati. Recimo ipak da uz već otišle s Koševa, možda odu i Velkoski, Benko, Radovac i Duljević...

Za Duljevića trener Ješić tvrdi “da vrijedi dva milijuna (eura, ne maraka!), ali da je bolje da sad ne ode jer će mu se do ljeta cijena udvostručiti...”. Pa, da mu povjerujemo ili se sjetimo one “mučno kćeri da te beg uzme”? Svaki dan u medijima osvane priča o tome da je “Sarajevo najbolje i kako će sigurno osvojiti naslov prvaka, možda i kup”.

Uprava Sarajeva u javnost je poslala obavijest o zabrani korištenja Facebooka igračima da bi se bolje posvetili treninzima. Upravi Čelika Facebook ne smeta, ali su zato igračima zapovjedili “silenzio stampa”. A, tu smo! Ispada da su novinari krivi što je Čelik u ratu s navijačima, pa su tribine u Zenici sablasno prazne. Ili su možda zločesti novinari krivi što je Čelik dužan “Bogu i čovjeku” u iznosu većem od deset milijuna KM. Valjda su oni “zaslužni” i što klupski čelnici više od godinu dana nisu uspjeli pribaviti radnu dozvolu treneru Borisu Paviću, pa se on vratio u Sinj. Na Grbavici ima puno vrsnih matematičara. Oni su izračunali kako Željezničar (28 bodova) u preostalih 12 kola još može postati prvak... Teorijski su u pravu, jer Sloboda (40) mu bježi “tričavih” 12 bodova. Ispred su i Zrinjski (39), Široki (36), Radnik (35) i ljuti gradski rival Sarajevo (34). Lijepo je biti optimist, a iz klubova teku potoci optimizma.

Velež se pomirio sa selidbom

Iz Drine (9 bodova) trener Cvijetin Blagojević poručuje da je “ostanak još moguć”. I jeste, pod uvjetom da Drina prestigne Rudar (16), Travnik (17), Borac (18), Olimpic (19) i Vitez (23)...

Iz Veleža (8) ipak stižu pomirljive izjave. Trener Zijo Tojaga pomirio se sa selidbom, a Vrapčiće su napustili gotovo svi standardni igrači. Tojaga kaže kako Velež neće nigdje na pripreme.

Borcu prijeti rasulo i gašenje, jer Banjolučani su više dužni čak i od Čelika. Duguje poreznicima, igračima, trenerima i svakome s kim je klub imao posla zadnjih godina. Borac je ovih dana dobio novu upravu i predsjednika (Dejan Kusturica), koji tvrdi da Borac neće ispasti. Bivši trener Vranješ je “nogiran”, a zamijenio ga je iz Srbije pristigli Aleksandar Janjić. Priče o neimaštini ne izgledaju uvjerljive, jer klub kupuje nove igrače i vraća stare (Maletić, Raspudić...).

I Slavija je našla novog trenera, Veljka Dovedana iz Niša, dok je bivši učitelj Darko Vojvodić postao trener Travnika i izjavio: “Travnik neće ispasti. Izvlačio sam klubove u kojima sam radio i iz gorih situacija”. I Slavija grca u dugovima. Iz dana u dan dobija presude po tužbama bivših igrača. Pa Dudi mora isplatiti 11.500 KM ili je čeka suspenzija.

Olimpic je promijenio pola momčadi – jedni su otišli, drugi došli. Dojam je da će teško nadoknaditi Vedina Muharemovića, koji se vratio u matično Sarajevo.

Sloboda, Široki Brijeg, Sarajevo, Olimpic i Mladost dio će priprema odraditi na jugu Turske (i drugim toplim odredištima), Zrinjski će (nakon Međugorja) u Istru, Čelik putuje u Crikvenicu, Drina “negdje na jug”, Slavija, Borac, Rudar i Radnik u Crnu Goru... Vitez i Željezničar za početak će u Međugorje, Sarajevo u Čitluk... Danas NS BiH organizira jednodnevni seminar za premijerligaše u Vogošći s temom: Licenciranje klubova za sezonu 2016/17.

Tema je “financijski kriteriji”, područje u kojemu teško “pliva” većina premijerligaša. Svi će klubovi dobiti instrukcije što im je činiti, a među predavačima bit će i Uefini rukovodioci za financiranje klubova i financijski fair play, Andrea Traverso i Phillippe Rasmussen...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije