NA DANAŠNJI DAN

Posljednji naslov Dinama u Jugoslaviji i godina koju svi navijači pamte - 1982.!

18.04.2020.
u 08:39

Današnji datum, 18. travnja, jedan je od najvećih i najznačajnijih u Dinamovoj povijesti: toga su dana 1982. godine, pobjedom nad sarajevskim Željezničarom u Zagrebu 2:0, plavi i matematički osigurali naslov prvaka nakon čak 24 godine! Bio je to Dinamov četvrti naslov prvaka Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata, nakon 1948., 1954. i 1958. godine.

Junak te povijesne pobjede bio je Zlatko Kranjčar s dva pogotka, a nevjerojatno zvuči podatak kako je sraz Dinama i Želje u Maksimiru gledalo čak pedeset tisuća gledatelja. Stadion je grmio 'Dinamo, Dinamo', tresući se u nezapamćenom transu i euforiji, jer utakmicu ovakvoga značaja i naboja maksimirski klub čekao je dugo, predugo. Na klupi Dinama sjedio je genijalni, osebujni, neponovljivi 'bijeli šal', tada 47-godišnji Ćiro Blažević, čiji je zamah stisnutom šakom dizao cijeli stadion na noge.

Goste iz Sarajeva u toj sezoni vodio je Ivica Osim, čija je izjava nakon utakmice u Maksimiru najbolje dočarala snagu Dinama.

- Zadovoljan sam što smo i 60 minuta izdržali protiv ovakvog Dinama – naglasio je tom zgodom Ivica Osim.

Dinamo je pobjedom nad Željezničarom pobjegao prvom pratitelju Crvenoj zvezdi na nedostižnih šest bodova, a imao je i bolju gol-razliku. Pa je mogao, uz svoju fanatičnu publiku, neobuzdano proslaviti naslov prvaka. Prvak Dinamo je na kraju sezone 1981./1982. imao 49 bodova, drugoplasirana je bila Crvena zvezda s 44, koliko je imao i trećeplasirani Hajduk, ali uz slabiju gol-razliku.

Dinamovi nogometaši ovako su rasporedili nastupe u šampionskoj sezoni 1981./1982.: rekorder je bio Marko Mlinarić s 33 nastupa, vratar Marijan Vlak je imao 32, Snješko Cerin 31 i Petar Bručić po 31, pokojni Dragan Bošnjak 30, Džemal Mustedanagić 29, kapetan Velimir Zajec 28, Milivoj Bračun i pokojni Zvjezdan Cvetković po 26, Stjepan Deverić 25...

Prvi strijelac Dinama i cijele lige bio je dečko iz Trnja Snješko Cerin s 19 pogodaka, a za plave su još zabijali Kranjčar (12, sve u proljetnom dijelu), Deverić 11, a treći strijelac bio je Zoran Panić, pojačanje iz kruševačkog Napretka, s osam pogodaka.

Bio je to i posljednji naslov Dinama u Jugoslaviji.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?