košarka

Padali su Partizan, Crvena zvezda, Cibona, Mason je bio i MVP lige

11.05.2020.
u 21:22

Košarkaši Širokog već šestu sezonu u nizu nisu članovi regionalne ABA lige. U svom postojanju u tom najboljem regionalnom natjecanju igrali su jedanaest sezona. Prije šest godina njihov primat u bh. košarci, pa tako i ABA ligi, preuzela je Igokea. Sastav iz Laktaša u tom natjecanju ima zacementiran status do 2023. godine. Širokobriježani su sve do 2014. godine igrali zapaženu ulogu u tom natjecanju, a u sezoni 2005./2006. osvojili su i šesto mjesto.

Neki igrali i NBA ligu

U tim godinama velikih uspjeha Širokog brojna su košarkaška imena prodefilirala Pecarom, a neki su kao Bojan Bogdanović, Nikola Peković, Boban Marjanović, Nikola Vučević, Gordan Giriček završili i u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Za vrijeme kada su se na Pecari kovale zlatne medalje u bh. natjecanjima, brojni su poznati klubovi doživljavali poraze na Pecari u okviru regionalne ABA lige u kojoj su Širokobriježani igrali punih 11 sezona. Redom su padali i svi pobjednici regionalne ABA lige počevši od prvog pobjednika tog natjecanja Union Olimpije, Zadra koji je 2003. godine pod vodstvom Danijela Jusupa stigao do prvoga mjesta. Nakon njih poraze su doživljavali i europski prvaci Cibona, Split, a pognute glave Pecaru su napuštali igrači Partizana i Crvene zvezde. Na Pecari je igrao i slavni izraelski košarkaški div i europski prvak Maccabi. Sve do 2014. godine moglo bi se reći da je to bilo zlatno doba širokobriješke košarke kada su u vitrine kluba s Pecare gotovo svake godine stizali pehari, pa i nagrada za MVP sezone njihovu košarkašu Chesteru Masonu 2010. godine. Mason će, osim sjajnih izvedbi u Širokom, ostati kao jedan od dvojice igrača koji su u tom natjecanju u njegovoj povijesti ostvarili triple-double učinak.

Još je dosta poznatih igrača nosilo majicu kluba iz Širokog Brijega, a i veliki se broj igrača afirmirao upravo na Pecari. Ostaju lijepa sjećanja pune dvorane na Pecari kada se tražilo mjesto više i u proredima i kada je publika bodrila svoje ljubimce na putu njihove pobjede. Svoje prvo gostovanje u takvom ambijentu na Pecari neslavno je završila Crvena zvezda. Široki je pobijedio, a sjajnu igru u majici Širokog pružili su Gordan Zadravec, Stipe Šarlija, Martin Vanjak...

Partizan je kao i Cibona više puta doživljavao poraz na Pecari. U sezoni 2006./2007. Beograđanima nije pomogao ni legendarni trener Duško Vujošević, ni kasnije poznati NBA igrač Nikola Peković. Posljednji poraz Partizan je doživio u siječnju 2013. godine na Pecari kada je Široki s klupe vodio Damir Vujanović. U toj momčadi Partizana zaigrao je Bogdan Bogdanović, danas jedan od velikih igrača u NBA košarci.

Posljednja sezona u ABA ligi

Nažalost, samo godinu dana kasnije za Širokobriježane će to biti i posljednja sezona u najjačoj ABA ligi. Široki je prošlu sezonu završio igrajući po prvi put u 2. ABA ligi, tražeći ponovni povratak u ABA elitu. Bili su vrlo blizu prolasku među četiri momčadi koje bi se borile za ulazak u ABA ligu, ali su za korak ostali bez tog cilja. Onog trenutka kada je Uprava kluba kazala: idemo stvarati vlastiti igrački pogon, Široki je postao izvoznik košarkaša, kako za klupsku tako i za reprezentativnu košarku i postao uzor mnogim košarkaškim sredinama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije