KRAMARIĆ U ŠPICI

Ovo je sastav Hrvatske protiv Turske: Dalić promijenio mišljenje, ulaze Stanišić i Pašalić

hrvatska
Slavko Midzor/PIXSELL
27.03.2023.
u 20:13

Isprva se činilo kako je Petar Musa možda kandidat za prvu špicu, ali saznajemo kako je Dalić najvjerojatnije odustao od te namjere, pa bi ulogu središnjega napadača trebao preuzeti Andrej Kramarić, dok bi na njegovo donedavno mjesto na desnom boku trebao uskočiti Mario Pašalić.

Kad je hrvatska nogometna reprezentacija posljednji put gostovala u Turskoj, 2017. godine u Eskisehiru, u njezinu sastavu bili su Domagoj Vida, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Ivan Perišić, s klupe je ušao Andrej Kramarić, a s nje nisu bili aktivirani Dominik Livaković i Mario Pašalić. Svi s ovoga popisa, izuzev Vide, trebali bi nastupiti u Bursi.

U Bursi je prvo Dalićevo opredjeljenje učvrstiti obranu, pa će ova utakmica biti nova prilika za afirmaciju desnoga braniča Josipa Stanišića, specijaliziranoga za obrambene zadaće. Josip je primjerice sjajno odradio posljednju bitku Svjetskog prvenstva, protiv Marokanaca u Dohi, i time je kupio izbornikovo povjerenje. Prema informacijama iz tabora vatrenih u Burski, stručni stožer razmišlja čak i o uvrštavanju Borne Barišića u prvih 11, također zbog njegovih defenzivnih kvaliteta. Tako bi Hrvatska u Burski mogla nastupiti s novim parom braniča u odnosu na utakmicu s Velšanima; Stanišić i Barišić umjesto Juranovića i Sose.

Isprva se činilo kako je Petar Musa možda kandidat za prvu špicu, ali saznajemo kako je Dalić najvjerojatnije odustao od te namjere, pa bi ulogu središnjega napadača trebao preuzeti Andrej Kramarić, dok bi na njegovo donedavno mjesto na desnom boku trebao uskočiti Mario Pašalić. Izbornik i tu vodi računa o obrambenim navikama svojih igrača, a sjetit ćemo se kako je Pašalić – tada u tandemu s Juranovićem – na Svjetskom prvenstvu sjajno odradio posao kroteći munjevitoga Brazilca Viniciusa Juniora. Uglavnom, Hrvatska će u Bursi potpuno promijeniti ruho u odnosu na utakmicu s Velašanima u Splitu. Iako je Dalić i na press konferenciji ponovio kako mu je momčad u Splitu igrala dobro i da nije imao značajnijih primjedbi.

U dvomilijunskoj Bursi (šire područje grada ima više od tri milijuna stanovnika) očekuje oko 600-700 hrvatskih navijača, na impresivnom stadionu Bursa Büyuksehir, kapaciteta gotovo 44.000 mjesta. Stadion je nosio ime Timsah Arena ili u prijevodu Krokodilska arena. Krokodil je simbol ovdašnjeg trećeligaša Bursaspora, a navijači toga kluba, koji je 2010. čak bio prvak i sudionik Lige prvaka, spadaju među najžešće i najvatrenije u Turskoj. Ulaznice za ovu utakmicu mogle su se nabaviti i po pet eura, pa su neki od hrvatskih navijača spojili ovo gostovanje s turističkim razgledavanjem Istanbula.

Od Istanbula do Burse prometuje i brod, dok vožnja autocestom traje maksimalno dva sata. Zračna luka u Bursi nije otvorena za međunarodne letove, a hrvatska reprezentacija ovdje je doputovala čarter-letom iz Splita.

Bursa je živopisan grad u sjeverozapadnoj Turskoj, položen ispod planine Üludag, čiji je najviši vrh na visini 2543 metra. Bursa je 800 kilometara udaljena od Gaziantepa, grada koji je nedavno zadesio katastrofalan potres, pa se to zastrašujuće podrhtavanje tla u ovom dijelu Turske nije osjetilo.

Hrvatska reprezentacija u Bursi gostuje u razdoblju Ramazana, za čijega trajanja se u ugostiteljskim objektima ne poslužuju alkoholna pića. Tako za hrvatske navijače ponovno sve nekako podsjeća na Dohu, u kojoj naravno najsnalažljiviji nisu ostali žedni. Poželite li pak pivo popiti u Bursi, možete ga kupiti u trgovinama i konzumirati ga u privatnosti svoje kuće, stana, apartmana, hotelske sobe.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije