NE IDE

Ovo je najveći problem Hrvatske, a to dokazuje i statistika!

Reuters/Pixsell
07.09.2017.
u 17:51

Kada u tri utakmice, i to protiv drugorazrednog Kosova, te ne baš superjakih Islanda i Turske, postignete samo jedan pogodak, onda je jasno da u vašoj realizaciji nešto ne štima.

Želi li Hrvatska na Svjetsko prvenstvo, moraju se probuditi reprezentativci koji su zaduženi za golove, slažu se s tim svi stručnjaci, izbornik Čačić te predsjednik HNS-a Šuker. 

Kada u tri utakmice, i to protiv drugorazrednog Kosova, te ne baš superjakih Islanda i Turske, postignete samo jedan pogodak, onda je jasno da u vašoj realizaciji nešto ne štima. 

Hrvatska nažalost više nema “killera” u napadu poput Davora Šukera ili Eduarda da Silve, no Mandžukić, Kalinić, Perišić... daleko su trenutačno i od prosječne napadačke efikasnosti. Mario Mandžukić naš je najstandardniji napadač, odigrao je svih osam kvalifikacijskih utakmica (ukupno 616 minuta), i postigao četiri pogotka. No, problem je što zabija samo protiv najslabijih - tri je pogotka postigao u pobjedi 6:0 protiv Kosova, a još jedan pridodao je u pobjedi 2:0 kod Finske. Uzme li se kao kriterij broj provedenih minuta na travnjaku, Nikola Kalinić u boljoj je formi od Mandžukića. Naime, Solinjanin je u igri proveo samo 275 minuta, no pritom je postigao dva pogotka, od toga jedan supervažan u pobjedi 1:0 protiv Ukrajine u Maksimiru.

Problem je naše reprezentacije što ne zabijaju ni krilni napadači, jer Perišić je u sedam odigranih utakmica postigao samo jedan pogodak, i to slabom Kosovu. A zanimljivo, baš je Perišić naš najveći potrošač lopti u ovim kvalifikacijama. Naime, čak je 25 puta pucao prema vratima za taj jedan jedini pogodak. Ni naš drugi krilni napadač Andrej Kramarić nije u golgeterskoj formi, još čeka na pogodak nakon sedam utakmica u kojima je sudjelovao. Doduše, često je njegova minutaža minimalna, tako je protiv Ukrajine u Maksimiru igrao samo tri minute, a protiv Islanda pet. 

Bolji od nas Andorci i Armenci

Koliko je hrvatska realizacija loša, jasno pokazuje i statistika. Naime, Čačićeva momčad u osam kola kvalifikacija postigla je samo 12 golova, po čemu je na tek 20. mjestu u Europi, a manje nije zabila ni jedna reprezentacija koja trenutačno drži prva dva mjesta u svim skupinama!?

Više golova od nas postigle su i osrednje reprezentacije poput BiH (19), Švedske (18), Poljske (18), Crne Gore (18), Sjeverne Irske (16), Slovačke (14)..., a čak je i Škotska, koja je uvijek imala problema s realizacijom, postigla dva pogotka više od kockastih. Problem je što Hrvatska i ne stvara šanse, jer tek smo 25. u europskim kvalifikacijama po broju udaraca na gol. Kockasti su pucali (uključujući i blokirane udarce) 105 puta, dok najviše udaraca imaju Portugal (199) i Njemačka (190), ali više od nas imaju i Makedonija (115), Gruzija (108), te dva rivala iz skupine Ukrajina (109) i Island (106). No ima i statističkih kategorija u kojima smo još lošiji. Hrvatska je po preciznosti udarca tek 36. u Europi!? U omjeru koliko udaraca od ukupnog broja (ne računajući blokirane) ide u okvir gola, kockasti su iza Estonije, Luksemburga, Moldavije, Ovčjih Otoka, Andore, Mađarske, Armenije... 

Modrić ne može sam

Da ne ispadne da je sve tako crno, ima i pozitivnih stvari. To je sigurno Luka Modrić, koji je u svim utakmicama bio na vrlo visokoj razni. No problem je samo što ga igrači nisu pratili. Vidjelo se to pogotovo protiv Kosova i Turske, kada su svi na terenu tražili samo Modrića. Protiv Kosova je takva taktika prošla jer Luka je beckhamovskom preciznošću pogodio glavu Domagoja Vide kod pobjedničkog gola, no protiv Turske nije išlo... Luka ipak ne može sam.

A ako nekoga još treba pohvaliti uz Luku Modrića, to je Domagoj Vida. Plavokosi Slavonac odigrao je svih 720 minuta u osam utakmica, a u većini je bio neprelazan. Potvrdio je da je trenutačno u najboljoj formi od svih igrača u zadnjoj liniji. Mjesto stopera nije problematično, jer tu još imamo Lovrena i trenutačno ozlijeđenog Ćorluku, no šteka nam na bekovskim pozicijama. Najlakše je pljuvati po Josipu Pivariću, no on protiv Kosova i Turske sigurno nije bio naš najslabiji igrač. Naprotiv, bio je dosta bolji od svog suigrača na drugoj strani, desnog beka Šime Vrsaljka. Zadranin je igrač Atletico Madrida, no u posljednje dvije utakmice nije ubacio nijedan upotrebljiv centaršut. Baš poput Vrsaljka, puno bi bolje za reprezentaciju trebao igrati i Mateo Kovačić. Veznjak koji sve bolje kotira u planovima Realova trenera Zidanea u kockastom je dresu vrlo suzdržan. Pomalo je nestvaran, ali istinit podatak da je Kova u 37 nastupa za kockaste postigao samo jedan pogodak, i to u prijateljskoj utakmici protiv Gibraltara. U tih 37 utakmica Kova je imao samo jednu impresivnu partiju, protiv Islanda u dodatnim kvalifikacijama za SP 2014. godine. Nažalost, dosta je onih koji trenutačno u reprezentaciji igraju slabije nego u klubovima.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?