BOGDANOVIĆEVO ZBOGOM

Ovo je kraj ere, odlazi najbolji igrač kojeg je Hrvatska potrošila. 'Šteta, zaslužio je medalju'

Bojan Bogdanović
Igor Kralj/Pixsell
13.02.2023.
u 18:58

Bojan Bogdanović odlučio se umiroviti iz reprezentacije te sveti dres pospremiti u vitrinu. Vrijeme je da Bojanu kažemo hvala i da vidimo što nam je dostupno. Svaka druga odluka bila bi iznenađenje, dodao je izbornik Aco Petrović.

Nakon što je i službeno postao Hrvat s najviše postignutih koševa u NBA ligi (10.879) i tako pretekao legendarnog "Pink Panthera" Tonija Kukoča (10.874), Bojan Bogdanović potvrdio je da više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Nije bezglavo žurio u NBA

Kazao je to novinaru španjolskog sportskog dnevnika El Mundo Deportivo koji je pohodio gostujuću utakmicu Detroita u Torontu. Nakon druge uzastopne utakmice s 30 i više koševa (32 protiv Spursa i 33 protiv Raptorsa), Bojan je govorio o svojoj ulozi mentora među Pistonsima, o tome koja bi NBA pravila preselio u europsku košarku, o vremenu igranja za Real i o tome kako se ne planira vraćati u Europu.

 

NBA: Detroit Pistons at Los Angeles Clippers

Photo: Gary A. Vasquez/REUTERS

 

U namjeri da igračku karijeru završi na NBA parketima kazao je i da neće mijenjati odluku, izrečenu nakon Eurobasketa, da je on svoje u hrvatskom dresu odradio.

A prvo veliko natjecanje na kojem je igrao bio je SP u Turskoj 2010., bio je tada igrač Cibone u koju se vratio nakon četiri godine u Realovu inkubatoru. U majici s hrvatskim grbom nastupio je na dva SP-a (2010., 2014.), pet Eurobasketa (2011., 2013., 2015., 2017. i 2022.) te na Olimpijskim igrama u Riju 2016. A to olimpijsko ljeto bilo je i njegova najbolja epizoda pod hrvatskom zastavom jer ga je završio kao prvi strijelac olimpijskog turnira na kojem je selekcija koju je predvodio osvojila izvrsno peto mjesto.

 

Rio de Janeiro: Hrvatski košarkaši ispali s OI, Srbija izborila polufinale

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

 

Izbornik tada, kao i danas (ali sada s v.d. predznakom), bio je Aleksandar Petrović koji je ovako komentirao Babin oproštaj od svetog dresa.

– To što je Bojan objavio jedino je logično i normalno jer do sljedećeg velikog natjecanja na kojem bi Hrvatska mogla nastupati još su dvije i pol godine. Svaka drugačija odluka bila bi iznenađenje, no šteta je za takvog igrača da svoje igranje u reprezentaciji nije okrunio nekom medaljom.

Kako ga je trenerski doživio?

– Nakon, rekao bih, preranog odlaska u Real, Babo je gradio karijeru korak po korak. Nije bezglavo jurišao ka NBA ligi, nego je igrao za Cibonu i Fener i, kada je prošao sve potrebne europske škole, stigao je i u NBA. A ondje, u svojoj 34. godini, igra možda i najbolju košarku karijere.

 

Opatija: Pretkvalifikacije za EuroBasket 2025., Hrvatska - Švicarska

Goran Kovacic/PIXSELL

 

O tome svjedoči i karijerno najbolji prosjek (21,7 koševa) uz 41 posto učinkovitosti za tricu.

– On je u početku bio klasični šuter koji čeka dobru loptu ali je u međuvremenu naučio i sam sebi kreirati šut. Ono što njega favorizira u modernoj košarci jest to što je polivalentan i može igrati na više pozicija. Trend "small balla", snižavanja petorki, u NBA ligi samo mu olakšava dolazak do koševa – kazuje Aco te, svjestan da je jedna era završila, dodaje:

– Moramo se odmaknuti od ovih koji nam nisu na dispoziciji i s njima samo nadopunjavati reprezentaciju koju ćemo stvoriti od onih koji su nam stalno nadohvat ruke. I ne trebamo mi sada tražiti Bojanova nasljednika, već vidjeti što na poziciji tri trenutačno imamo, a to su Hezonja, Nakić i Božić te kreirati igru prema njihovim karakteristikama.

Iznimno odan dresu s grbom

I doista, vrijeme je da se odmaknemo od Babe koji možda nije bio najdiscipliniraniji reprezentativac, ali je reprezentaciji, za današnje okolnosti, bio iznimno odan. Vrijeme je da Bojanu kažemo hvala i da vidimo što nam je dostupno. Baš kao što je to slučaj i u nogometnoj reprezentaciji s Lukom Modrićem. No to je već neka puno veća i sretnija priča.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije