OPERACIJA RUSIJA

Ovo je Dalićevih 30 za SP: Jedan od junaka Eura 2016. gotovo je višak

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/2
13.05.2018.
u 16:04

Dalić će, naravno, u Strinićevu slučaju, vjerojatno i u Pjacinu, prijeći preko svojega principa da na SP putuju samo igrači sa značajnom klupskom minutažom

Mjesec je dana do SP-a, a hrvatski izbornik Zlatko Dalić ipak nema posve komotnu situaciju kad je u pitanju sastav za Nigeriju, s kojom 16. lipnja otvaramo natjecanje.

Naime, iz današnje perspektive kao neuralgična točka reprezentacije opet se nameće pozicija lijevoga braniča, za koju, s većim ili manjim izgledima, kandidiraju čak četvorica nogometaša. 

Iz drugoga reda to su Marin Leovac, kojega je Dalić imao na prvom popisu za Ameriku, te kandidat kojega mu nameće osječki lobi u HNS-u, Osijekov kapetan Borna Barišić koji kod ovoga izbornika nikada nije bio u planu i bila bi senzacija kada bio ga sada uvrstio. Međutim, prava enigma Dalića čeka u prvom redu kandidata, u kojemu se natječu Ivan Strinić i Josip Pivarić.

Pa, iako izbornik i ovdje ima svoga favorita, neke stvari ipak bodu u oči. Naime, igrač s 42 nastupa za reprezentaciju i Dalićevo otkriće završnice kvalifikacija, Ivan Strinić, jedan je od igrača s najmanjom klupskom minutažom u ovoj kalendarskoj godini: nevjerojatne 344 minute u četiri nastupa za Sampdoriju, što je odmazda kluba jer ne želi potpisati novi ugovor.

A takav rigidni stav Talijana negativno se odražava na Ivanovu formu. On SP dočekuje odmoran, ali potpuno izvan ritma utakmica.

Dvojica debitanata na SP-ima

S druge strane, Josip Pivarić isprofilirao se kao standardan i pouzdan igrač kijevskog Dinama, s 32 nastupa ove sezone i, kada bi se sutra igralo protiv Nigerije, Zelinčanin bi bio logičan prvi izbor za lijevoga braniča. I Strinić i Pivarić debitanti su na SP-u, ali Ivan je iskustveno ipak u prednosti jer iza sebe ima dva EP-a...

Dalić će, naravno, u Strinićevu slučaju, vjerojatno i u Pjacinu, prijeći preko svojega principa da na SP putuju samo igrači sa značajnom klupskom minutažom, dok iz te kategorije igrača najslabije kotira bogomdani varaždinski talent Marko Rog koji je u Napoliju bacio u vjetar dvije godine karijere. Zapanjujuće zvuči podatak da je Rog u cijeloj sezoni na travnjaku proveo samo 235 minuta u svim natjecanjima.

Prije dvije godine na Euru u Francuskoj bio je jedan od heroja pobjede nad Španjolcima, hrvao se s Busquetsom i Iniestom i, umjesto da figurira kao kandidat za Modrićeva nasljednika u reprezentaciji, briljantni nogometaš Rog danas je nažalost gotovo pa višak u nacionalnoj momčadi. Dalić će pripreme s vatrenima početi 26. svibnja u Rovinju, bez Modrića, Kovačića i Lovrena, a do 2. lipnja i polaska u Liverpool, na prijateljsku utakmicu s Brazilom, srezat će popis za sedam imena.

Ta konačna lista za SP mora biti predana Fifi najkasnije do 4. lipnja i moći će se korigirati samo u slučaju teških ozljeda igrača, odnosno uz prilaganje liječničke dokumentacije. Kad su u pitanju napadači, Dalić ima samo slatke brige unatoč neujednačenim formama pojedinih kandidata. Usporedite, primjerice, učinke i recenzije nastupa Andreja Kramarića i Nikole Kalinića.

Katastrofalan s klupe

Aktualan pak trenutak nameće kao prvu špicu Marija Mandžukića, kojega i trener Juventusa Max Allegri sve češće koristi na toj poziciji.

– Mandžukić je katastrofalan kada uđe s klupe; ili će igrati u prvoj postavi ili će ostati čitavu utakmicu na klupi. U posljednje vrijeme malo se više smije jer ga čeka Svjetsko prvenstvo s Hrvatskom – kazao je Allegri u najavi derbija 37. kola talijanske lige protiv Rome na Olimpicu (nedjelja, 20.45).

Ponajveći gubitnik Dalićeva popisa budući je prvak Dinamo, zastupljen samo s vratarem Dominikom Livakovićem, zapravo jedinim igračem plavih koji objektivno i zaslužuje biti na listi reprezentativaca. Na posljednjem SP-u u Brazilu Dinamo je također imao samo jednoga igrača, Brozovića, a iz Prve HNL bio je tada pozvan i vratar Lokomotive, već zaboravljeni Oliver Zelenika. Taj čovjek danas je pričuvni vratar poljske Lechije iz Gdanjska.

Dalićevih 30 za Rusiju:

Vratari: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Genk), Dominik Livaković (Dinamo)

Obrambeni: Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Matej Mitrović (Club Brugge), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Dejan Lovren (Liverpool), Domagoj Vida (Bešiktaš), Zoran Nižić (Hajduk), Duje Ćaleta-Car (RB Salzburg), Ivan Strinić (Sampdoria), Marin Leovac (Rijeka), Josip Pivarić (Dinamo Kijev), 

Vezni: Ivan Rakitić (Barcelona), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter), Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Real Madrid), Marko Rog (Napoli), Mario Pašalić (Spartak Moskva), Filip Bradarić (Rijeka)

Krila/Napadači: Ivan Perišić (Inter), Ante Rebić (Eintracht Frankfurt), Marko Pjaca (Schalke), Duje Čop (Standard), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Mario Mandžukić (Juventus), Nikola Kalinić (Milan), Ivan Santini (Caen)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije