To su dva svijeta

Ovako će izgledati utakmice bez gledatelja, razlika je - velika

03.05.2020.
u 09:49

Hrvatska reprezentacija iskusila je što to znači igrati pred praznim tribinama zbog kazne, naučili su to i naši klubovi, pogotovu Dinamo i Hajduk, koji su najčešće kažnjavani tim drastičnim mjerama. 

A sad bi se na igranje u takvom nenogometnom ozračju mogli priviknuti gotovo svi europski klubovi, ne zbog kazne ili nečijeg hira, nego zbog koronavirusa. Igranje i dojam nogometa s pravim ugođajem, pred punim tribinama, potpuno su drukčiji od onoga pred praznim betonom i plastičnim sjedalicama.

U njemačkoj Bundesligi igralo se bez gledatelja u počecima krize izazvane koronavirusom. A sad bi se i oni mogli naviknuti na to jer i kad jednom krene, krenut će bez gledatelja. Njemački Sport Bild napravio je statističku analizu na temelju rajnskog derbija između Borussije Mönchengladbach i Kölna.

Prva utakmica sezone odigrana je pred punim stadionom, “uzvrat” pred praznim Borussia-Parkom. Kakva je bila razlika? Nijemci su zaključili – velika! Kad momčadi imaju kulisu emotivnih navijača koji ih guraju naprijed, utakmice su intenzivnije, igrači se češće odlučuju na driblinge, češće su u sprintu, ali i češće rade prekršaje i raspravljaju sa sucima ili međusobno. 

Rezultat svega toga je i evidentno manja minutaža čiste igre. Razlika se razvukla na čak šest i pol minuta igre! U utakmici bez gledatelja sama kvaliteta, razina igre bila je čak i viša, lopta je klizila kao na treningu. Što potvrđuje i daleko veći broj dodira s loptom (251 više), dodavanja (287 više) i centaršutova (više nego dvostruko). Budući da je bilo više čiste igre, bilo je i više duela jedan na jedan, a u prosjeku su momčadi i više pretrčale. No ono što se ne može vidjeti jest dojam. Doduše, većina naših stadiona ionako je u HNL-u slabo posjećena i kad su stadioni otvoreni za gledatelje, ali i sami smo iskusili kad se igra pred potpuno praznim stadionima. 

Sve to izgleda sablasno, čak i groteskno. S malo sarkazma, ima tu i dobrih stvari, čuje se što treneri viču igračima, kako se igrači dogovaraju, čuju se i psovke sucima (pa ih oni, kada bi i htjeli, ne mogu ignorirati).

Nadajmo se samo da će priča s nogometom krenuti pa makar u početku i bez gledatelja, većina naših prvoligaša ionako je naviknuta na to pa će se snaći u takvim ambijentima. A onda će se valjda vratiti i “pravi” nogomet s publikom kako na prepunim europskim stadionima tako i na ovim našima. Jer, bez obzira na to koliko ljudi dolazi na stadion, nogomet s gledateljima i bez njih nije isti sport. No, bolji i takav “osakaćen” nego nikakav.

Njemački Sport Bild napravio je analizu na temelju utakmica Kölna i Borussije Dortmund. Prva je odigrana na punom stadionu Kölna, a druga na praznom Borussia-Parku, u danima kad se u Njemačkoj počela provoditi izolacija zbog izbijanja pandemije koronavirusa. Pokazalo se da je u utakmici bez publike nedostajalo intenziteta iako igra nije bila loša.

ANALIZA (utakmica s publikom - utakmica bez gledatelja)

Ukupno razdoblja čiste igre: 54 min, 41 sek - 1 sat, 1 min, 14 sek

Ukupan broj dodira s loptom: 1118 - 1369

Dodavanja: 640 - 927

Broj centaršuteva: 14 - 32

Broj driblinga: 65 - 34

Izravnih duela 1 na 1: 249 - 270

Prekršaja: 39 - 28 Žutih kartona: 4 - 3

Ukupno pretrčanih kilometara: 226 - 235

Ukupan broj sprinteva: 459 - 393

Udaraca na gol: 29 - 28

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?