BRAVO, FRAJERČINE!

Ovakav Dinamo može otići do kraja! Baš kao i 1967. godine

18.03.2021.
u 22:03

Europa je još jednom spoznala svu silinu Dinamove mašinerije, pred kojom se momčad Tottenhama, čiji igrači zbirno vrijede gotovo 700 milijuna eura, našla na koljenima.

Na današnji dan, 18. ožujka 1970., Dinamo je u njemačkom Gelsenkirchenu odigrao svoju posljednju utakmicu četvrtfinala nekog europskog natjecanja, tada Kupa pobjednika kupova. Izgubio je 0:1 i ispao. Pedeset i jednu godinu kasnije, na isti dan, Dinamo je poput moćne, razgoropađene, raspjevane vojske, umarširao u četvrtfinale Europske lige odigravši jednu od najblistavijih izvedbi u svojoj povijesti.

Dinamo večeras ni izbliza nije izgledao kao slavni gubitnici iz 1970. godine, ma kakvi, kaj god! Razletjeli su se plavi po travnjaku protiv Spursa kao čopor zapjenjenih lisica i očerupali londonske tetrijebe u zadivljujućem predatorskom pohodu. Čistih, glatkih 3:0 za antologiju, za sva vremena, za povijest Dinama, ali i zagrebačkog i hrvatskog nogometa! I za plasman među osam najboljih u prestižnom europskom natjecanju, što se Dinamu posljednji put dogodilo 1967. godine. Tada su plavi i osvojili trofej, a – dopustite nam prstohvat zanesenjaštva - i sada izgledaju kao da su spremni za to! 

Veselko Tenžera jednom je, opisujući jedan od rijetkih Dinamovih procvata, napisao: 'Ta jedna nova mladost ne pokazuje preveć zanimanja za kenjkavu mitologiju svojih prethodnika'. I upravo to je na djelu, to umiveno, ozareno, rumeno Dinamovo europsko lice još od prije tri godine, kada su preko noći u zaborav padali europski debakli, a nova Dinamova realnost postali neustrašivost, samouvjerenost, moć i klasa koja je mljela sve pred sobom. 

Tako je Europa još jednom spoznala svu silinu Dinamove mašinerije, pred kojom se momčad Tottenhama, čiji igrači zbirno vrijede gotovo 700 milijuna eura, našla na koljenima. A trener koji u svojim vitrinama ima četiri europska trofeja s tri kluba pokraj jednoga zagorskoga šmekera iz Zaboka, Damira Krznara, izgledao je kao šegrt. E moj Jožica, rekli bi mu Zagorci...

Ovo je još jedna jedna europska sezona na kojoj Dinamu zavide neke zvučne momčadi koje su iz Europe već ispale, poput Bayera, Napolija, Lillea ili Crvene zvezde. Da, Dinamo je doista kolosalno europsko otkriće i istinska posebnost: pobijedio je tri osvajača Kupa Uefe, odnosno Europske lige, Tottenham, Feyenoord i CSKA, a taj Tottenham bio je prije dvije godine i finalist Lige prvaka. 

Na kraju, Dinamo se ne mora u Europi hvaliti samo dojmljivim i blještavim izvedbama, nego čak i brojkama koje mu godinama nisu bile saveznik. Naime, Dinamo u Europskoj ligi nije kod kuće poražen još od 2014. godine, kada ga je Salzburg pobijedio s 5:1. A, zamislite, samo pet pogodaka plavi su primili u deset nastupa u Europskoj ligi ove sezone. Bravo, zagrebačke frajerčine!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije