SIGURAN I POUZDAN

Ovaj je vatreni najvažnija karika Hrvatske na Euru, da nema njega možda bi već ispali

Dominik Livaković
Marko Lukunic/PIXSELL
23.06.2024.
u 09:24

Dominik Livaković ima čak sedam obrana, koliko i Albanac Strakosha, Čeh Stanek, Englez Pickford i Francuz Maignan. Najmanje dvije od tih sedam obrana bile su spektakularne i od neslućene važnosti, obje u utakmici s Albancima.

Ovaj statistički podatak baš ne ide na ruku hrvatskoj reprezentaciji, ali ide hrvatskom vrataru: naime, hrvatska nacionalna momčad već je primila čak pet pogodaka u prve dvije utakmice u skupini Eura u Njemačkoj – što je najviše otkad nastupa na velikim natjecanjima – a Dominik Livaković ima čak sedam obrana, koliko i Albanac Strakosha, Čeh Stanek, Englez Pickford i Francuz Maignan.

Najmanje dvije od tih sedam obrana bile su spektakularne i od neslućene važnosti, obje u utakmici s Albancima. Tko zna: da nije bilo Livakovićevih sjajnih reakcija, možda više ne bismo uopće bili u igri za plasman u osminu finala.

Dakle, Dominik Livaković u Njemačkoj je ponovno ono što je oduvijek bio: najvažnija karika hrvatske momčadi, jednako kao i njegov kolega s rukavicama u talijanskoj reprezentaciji, 25-godišnji Gianluigi Donnarumma – najbolji igrač posljednjega Eura – čovjek s čak devet obrana. Ovakav Livaković, koji drži konstantu forme iz klupske sezone, bit će im potreban i u odlučujućoj utakmici s Talijanima.

U statističkom pogledu bit će ovo značajna Livakovićeva godina. U utakmici protiv Albanije ostavio je svoj 56. nastup za Hrvatsku. Među vratarima više nastupa od njega imaju samo Stipe Pletikosa, 114, te legendarni brončani iz Francuske Dražen Ladić, 59. Potraje li Hrvatska na Europskom prvenstvu, Livaković bi preskočio Ladića na ovoj listi, ali u svakom slučaju dogodit će se to do kraja kalendarske godine.

 

Livaković je u dosadašnjih 56 nastupa primio 59 pogodaka, ima 19 "čistih mreža", dok je Ladić u 59 nastupa primio 53 pogotka i imao 26 "clean sheetova". I još nešto: u utakmici s Italijom Dominik će sedmi put nastupiti u utakmicama europskih prvenstava i postati novi hrvatski rekorder. Stipe Pletikosa na Eurima 2008. i 2012. ima ukupno šest nastupa za Hrvatsku.

Inače, od vratara koji su na Europskom prvenstvu branili po dvije utakmice, devet obrana uz Donnarummu imaju i Mađar Gulácsi i Nizozemac Verbruggen, po osam Škot Gunn, Poljak Szczȩsny i Slovak Dúbravka.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije