PLAVI S GARDOM

Oršić otkrio što mu je rekao Vlašić, a Kopić nije htio o ostanku na klupi Dinama

mislav oršić
11.12.2021.
u 10:45

Kad netko poželi omalovažiti pobjedu Dinama nad West Hamom, ustvrdi da su domaćini igrali s drugom momčadi, da je David Moyes, svjestan da su izborili prvo mjesto, dao priliku klincima. No, ta 1:0 pobjeda plavih nikako nije za podcjenjivanje. Jer, u toj priči bio je važan Dinamo, bilo je važno kako se postavio na terenu. I dok su plavi u utakmici sa Sheriffom izgledali izgubljeno, u igri s Rijekom na Rujevici neprepoznatljivo, baš kao i u prvom poluvremenu utakmice s Rapidom u Beču, sad su se postavili kao momčad koja je izišla na teren ne samo osvojiti taj jedan potreban bod, već kao momčad koja je došla u London pobijediti.

Čak je taj stav, gard plavih još značajniji nakon što se vidjelo da je West Ham izišao s drugom momčadi. Koliko su puta tako momčadi pomislile da će sad lako pobijediti, a onda su dobile ‘po glavi’ nakon što su unaprijed upisale pobjedu. Naravno da je plavima bilo lakše napasti ‘balavce’ u zadnjoj liniji londonskog kluba, da bi sve to puno teže bilo da je Moyes izveo udarnu postavu, ali ponovno tvrdimo, Dinamo je taj koji je izišao s gardom pobjednika i tako je i igrao i završio utakmicu.

UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL 9.12.2021., Olimpijski stadion, London, Engleska - UEFA Europska liga, skupina H, 6. kolo, West Ham - GNK Dinamo.

Željko Kopić sve je dobro posložio, trener Dinama očekivao je da će domaćini izmiješati momčad i odlučio se za napad, promijenio je sustav i složio dobitnu kombinaciju. Odlučio je igrati s tri stopera i ta trojica bili su sjajni, Theophile, Šutalo i Perić igrali su profesorski, ništa nisu dopuštali suparniku. No, taj posao im je olakšala cijela momčad koja je odlično igrala u polju, držala je loptu, a suparnika daleko od svojih vrata. U sredini su odlično posao obavili Ademi i Gojak, sve su zaustavili i sa sjajnim Ivanušecom razigravali momčad i često stizali do napadača Andrića i Oršića, koji je topovskim udarcem postigao gol za pobjedu. Očito mu Englezi leže, kako li je samo hat-trickom torpedirao Tottenham, a sad je to “samo” jednim pogotkom napravio i West Hamu.

- Ne znam zašto sam se odlučio na udarac s te pozicije, vidio sam da me suparnik malo pušta, no nije mi to najdraži gol, ipak mi je to onaj treći Tottenhamu - kazao je nakon povratka u Zagreb Mislav Oršić te rekao da su ih malo motivirale i izjave Nikole Vlašića:

- U neku ruku jesu. Nemam poseban komentar, mi smo igrači i trebamo “govoriti” na terenu. Vlašić nam je poslije utakmice čestitao na pobjedi.

Oršić kaže da bi sad potpisao da ga trener svaki put povuče s terena u 60. minuti, a da Dinamo pobijedi. No, nije tako izgledalo kad je izlazio s travnjaka u Londonu.

- Sad bih to potpisao, onda sam bio vruć, a tada ne razmišljate, no važno je da smo pobijedili - kazao je Oršić.

Kopića nisu motivirale Vlašićeve izjave da bi volio da njegov West Ham izbaci Dinamo iz Europske lige.

- Nisam igračima spominjao Vlašića motivirajući ih, motiv igračima moraju biti grb i dres koje nose. Nisam sklon takvom motiviranju, a svatko ima pravo reći što misli i odgovoran je za ono što kaže - rekao je Kopić.

Ova Dinamova pobjeda nije važna samo zbog ostanka u Europskoj ligi i financijskog prihoda, pa čak ni to što će plavi zacijelo dobiti atraktivnog suparnika u nokaut-fazi natjecanja. Dinamu je bilo najvažnije vratiti se pobjedama. Jer u prvenstvu se sve zakompliciralo, plavi imaju veliku konkurenciju: Rijeku, Osijek i Hajduk. Ispadanje iz Kupa porazom od Rijeke i poraz u derbiju od Hajduka poljuljali su momčad, a kad se tome doda poraz od Lokomotive iako su protiv nje igrali odlično te neodlučen rezultat u utakmici s Osijekom, jasno je koliko im uoči tri preostale utakmice do kraka polusezone u HNL-u znači taj londonski uzlet.

Da, plavi sad igraju sa Slavenom, Istrom i Hrvatskim dragovoljcem i jasno je da bi s punim plijenom u tim susretima ponovno istaknuli veliku kandidaturu za naslov prvaka. A to što je bilo kritika na račun nekih loših Dinamovih izdanja, još više zbog rezultata, ‘kriv’ si je samo Dinamo. Baš kao što je rekao Kopić - europsko proljeće postalo je Dinamov standard, baš kao i osvajanje domaćih trofeja. Stoga, ne treba se čuditi kad im na pleća sjedne pokoja kritika, jer pokazali su da znaju, da mogu i puno puta prije, a i sada igrajući s West Hamom.

UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL 9.12.2021., Olimpijski stadion, London, Engleska - UEFA Europska liga, skupina H, 6. kolo, West Ham - GNK Dinamo. Trener GNK Dinamo Zeljko Kopic, trener West Hama David Moyes.

Zbog toga je od trenera jako pametno što fokus odmah baca na te tri utakmice, bez obzira što na papiru izgledaju kao lagane.

- Bila nam je važna ova utakmica, prije svega u smislu izvedbe. Ove tri koje su pred nama su sve samo ne lagane, odmah idemo trenirati. Ovo je lijepa pobjeda, ali sad idemo prema prvoj utakmici koja je pred nama - kaže Kopić, koji bježi od teme o stalnom ostanku na klupi Dinama, zasad je na njoj samo privremeno, no u slučaju da osvoji svih devet bodova u te tri utakmice...

- To bi značilo da je klub napravio što je želio, a da sam ja napravio ono što sam se bio dogovorio. Jedina želja mi je da pobijedimo u te tri utakmice.

Pobjeda nad West Hamom najveća mu je u trenerskoj karijeri.

- Sigurno da jest, trener sam europskog kluba, ovo je europska utakmica, ali veselim se što su svi igrači igrali na razini svojih mogućnosti.

Očito će biti zanimljivo naše prvenstvo do kraja, tko je najveći konkurent Dinamu?

- Hajduk, Osijek i Rijeka tri su specifične priče. Hajduk, kad krene dobro, onda je to ogromna količina energije u klubu i oko njega. Ima atmosferu, igra dobro i na dobrom je putu. Osijek se dizao preko financijskih ulaganja, ima sve kvalitetniji kadar i kvalitetnog trenera koji je s Dinamom napravio ozbiljne stvari, koj igra pragmatično, na rezultat. Rijeka ima svoju priliku. Kao, stalno je sa strane, ali stalno u vrhu, još od Keka igra na visokoj razini, kvalitetno. Sve tri momčadi su ozbiljni konkurenti u borbi za naslov - zaključio je Kopić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije