nogomet

Omladinski bi pogoni trebali biti “rudnici” za seniore

17.02.2018.
u 09:58

U sjeni seniora, danas i sutra igrat će se susreti 19. kola nogometne Premijer lige za kadete i predkadete, po rasporedu kao i kod seniora, ali s obrnutim domaćinstvom.

Sarajlije dominiraju

U predkadetskoj U-15 konkurenciji danas su na rasporedu utakmice Željezničar – Krupa, Sarajevo – Široki Brijeg i Borac – Radnik. Sutra igraju u Vitezu: Vitez – Čelik i Mladost – Sloboda. Gošk i Zrinjski već su igrali svoj susret u četvrtak u Višićima – 0:2. Jesenski prvak je Sarajevo s 54 boda. Slijede: Željezničar 46, Borac i Sloboda 36, Široki Brijeg 33, Krupa 32, Radnik 25, Zrinjski 18 (+1), Vitez 18, Mladost 7, Čelik 6, Gošk 0 (+1). Kadeti (U-17) igraju po rasporedu kao predkadeti, pa se danas sastaju: Željezničar – Krupa, Sarajevo – Široki Brijeg i Borac – Radnik, a sutra: Vitez – Čelik i Mladost – Sloboda. U četvrtak Zrinjski je s 1:0 svladao u gostima Gošk. Jesenski prvak je Sarajevo s 46 bodova. Slijede: Široki i Borac 35, Mladost 33, Željezničar 32, Zrinjski (+) i Sloboda 27, Radnik 26, Krupa 23, Čelik 12, Vitez 8, Gošk 0 (+1). Uz ove dvije lige, od ljetos se na razini države igra i Liga U-19, koja nije “vezana” rasporedom sa seniorskom Premijer ligom. Nakon 22. kola slijedi doigravanje za prvaka po jednostrukom bod-sustavu. Za razliku od kadeta i predkadeta, gdje se natječe 12 klubova (istih kao kod seniora), u Ligi U-19 igra 14 klubova. Uz 12 premijeligaša, tu su i prošlogodišnji entitetski prvaci Zvijezda 09 i Velež. Ove sezone ukida se privilegija igranja u U-19 Premijer ligi bez obzira na plasman, što znači da posljednji s ljestvice “leti” u niži stupanj. U U-19 ligi jesenas je igrano 13 kola. Sarajevo je jesenski prvak s 34 boda. Slijede: Željezničar 28, Sloboda i Krupa 25, Zrinjski 23, Zvijezda 09 22, Radnik 21, Široki Brijeg i Velež 17, Mladost 14, Borac 13, Čelik 9, Vitez 6 i Gošk 4 boda. Raspored utakmica u U-19 ligi nije vezan za raspored seniora. Prvenstvo će se nastaviti susretima 14. kola, ali tek početkom ožujka. Igrat će Vitez - Čelik, Zvijezda 09 – Gošk, Radnik - Široki Brijeg, Borac – Krupa, Mladost – Zrinjski, Velež – Željezničar i Sarajevo – Sloboda.

Pozitivna stvar

Jedna od pozitivnih stvari koje je NS BiH ugradio u pravila natjecanja je da momčadi U-19 moraju igrati na travnjacima licenciranim za premijerligaške utakmice seniora ili zamjenskim igralištima, koja također imaju licenciju. Do sada su klubovi “vrludali” pa su se utakmice mladih igrale po raznim “ledinama”, često bez trave, “normalnih” svlačionica itd. Kad pogledamo ljestvice i rezultate, jasno je da neki klubovi s mladima rade stručno, a drugi mlade drže kao nužno zlo, ne vodeći računa da bi omladinski pogoni morali biti “rudnici” za popunu prvih momčadi. Trenutačno se najbolje radi na Koševu (što ranije nije bio slučaj), pa je Sarajevo jesenski prvak u sve tri lige, s ukupno 134 boda. Na suprotnoj strani ljestvice je Gošk sa samo 4 boda! Nešto bolji su Čelik (27) i Vitez (32). Sustavni rad dobar je još u Željezničaru i Širokom, što se vidi po broju igrača “proizvedenih” za seniore. Tu i tamo bljesnu Sloboda, Zrinjski i Borac, dok je Čelik sve “zapušteniji”, pa često gubi utakmice s 5, 6... do 10 golova razlike, čak i kući...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije