Zlatni jubilej: 50 godina uspješna rada i djelovanja OK Napredak Odžak

Odžak, grad koji živi odbojku, s dvostrukim prvacima BiH koji sanjaju europske snove

25.11.2023.
u 10:00

Posavina je već odavno prepoznata u regiji kao područje s iznimno uspješnim sportašima, osobito odbojkašima. Rođendan Odbojkaškog kluba iz Odžaka, koji proslavlja pola stoljeća uspješna djelovanja, svakako je posavski ponos i uzor mladim generacijama, piše Večernji list BiH.

U subotu, 25. studenoga, Odžak će tako biti u znaku obilježavanja 50 godina OK Napredak na svečanosti pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića, koja u odžačkoj Millennium areni počinje u 19 sati.

Opravdana očekivanja

Odbojka je uvijek u sportskom životu općine Odžak imala posebno mjesto i znala je zagrijati srca Odžačana više nego bilo koji drugi sport. Sada je klub u društvu premijerligaša, što i zaslužuje, a ono što pokazuje na sportskim terenima opravdava očekivanja sportske javnosti da zaslužuje i sami tron bh. odbojke. Aktualni predsjednik OK Napredak Odžak je Darko Kasap, a treneri su Pero Stanić i Dragan Božić. Uz predsjednika Kasapa, u novoj Upravi direktor kluba je Franjo Pirkl, a članovi Uprave Ivica Grgić, Miralem Devedžić, Safet Sejdić, Boris Zelić i Marko Lubina.

- Želimo od OK Napredak Odžak stvoriti europskog prvaka - poručili su iz Uprave.

Novo vodstvo ima i novi plan rada i želi krenuti sa stvaranjem ponovnog prvaka BiH koji će se organizirati kao moderni europski klub po kvaliteti za međunarodnu scenu, što je prije desetak godina i bio.

- Radili smo na pronalaženju kvalitetnih trenera za rad s mladima i školom odbojke. Ove je godine pokrenuta klupska Akademija odbojke, a počeli smo i ozbiljne pripreme na izradi klupske monografije u znaku 50 godina odbojke koju namjeravamo promovirati već u travnju iduće godine - ističe predsjednik OK Napredak Odžak Darko Kasap.

OK Napredak Odžak bio je dva puta prvak BiH - u sezoni 2001./2002. te 2006./2007. godine. Takav rezultatski podvig do sada nije ostvarila ni jedna druga momčad u kolektivnim sportovima na području Posavske županije te u odbojkaškom sportu u BiH. Klub je nastupao i na međunarodnoj sceni natječući se u Top-Team Kupu, CEV Kupu, Challenge Cupu i Final four BVA Cupu. U sezoni 2022./2023. natjec ao se u Superligi FBiH. U aktualnoj Napredak se natječe u Premijer ligi BiH i nakon 8 odigranih kola nalaze se na prvom mjestu. U klubu rado ističu i činjenicu da ih je kardinal Vinko Puljić, nakon što su osvojili naslov prvaka BiH, osobno vodio na audijenciju kod sv. oca, pape Benedikta XVI. u Vatikan 2007. godine.

Od samih početaka igranja odbojke na prostorima općine Odžak to nije bila samo sportska igra već puno više. Igrala se svakodnevno i u svako doba dana, svaki važniji datum bio je u znaku odbojkaških nadmetanja mještana, a podrazumijevalo se da svako selo ima i odbojkaški teren. U isto to vrijeme izgradnjom Stadiona sportskih igara Odžak dobiva dva moderna odbojkaška igrališta na otvorenom. Gotovo svake nedjelje u nekom od mjesta organiziran je turnir koji redovito prate mještani na svom pragu i za vlastiti gušt. Općina Odžak donosi i odluku o osnivanju općinske odbojkaške lige koja je trajala tri-četiri godine i pridonijela podizanju kvalitete i masovnosti odbojkaškog sporta, objašnjava Kasap.

S ponosom se u klubu prisjećaju vremena donošenja prve odbojkaške lopte i postavljanja prve mreže te izgradnje prvog odbojkaškog igrališta. Prema sjećanjima Marka Matića, prvu odbojkašku loptu u Potočane donio je Mišo Mandić, tada učitelj koji je službovao u Potočanima, a 1953. godine napravljeno je prvo odbojkaško igralište standardnih dimenzija s ručno pletenom mrežom. Mreža je, opet prema uputama učitelja Mandića, pletena u Potočanima (pletilje su bile sestre Anđa i Ana Čalušić, inače vješte u šivanju i svim "ženskim" ručnim radovima). Marko je tada bio osnovnoškolac. Njegov učitelj Mišo Mandić, s tada aktivnim i mladim Potočancima (Jozo Matić, Filip Matić, Vinko Matić, Marijan Šimić, Franjo Božić, Ivo Dujak-Ivo Marina, Juro Andrijanić i drugi) gradio je igralište. Još prije 1940. godine izgrađen je sokolski dom u kojem se mogla igrati odbojka. Vlastimir Vlaisavljević iz Zavidovića, oženjen Potočankom Ljubicom Čalušić, svojim kanalima dolazio je do odbojkaških lopti i donosio ih u Potočane. Zasluge učitelja Mandića i Vlaste Vlaisavljevića za početak odbojke i razvoj odbojkaškog sporta u Odžaku značajne su i ne smiju biti zaboravljene, ističu u Upravi kluba.

U Odžaku je 1973. godine službeno osnovan Odbojkaški klub Odžak na inicijativu skupine entuzijasta odžačkoga kraja, među kojima su bili Ivo Matić, Đorđe Stanojević, Marko Matić, Pero Božić, Sakib Podgorić, Jurica Božić, Himzija Ademović, Anto Petrić... Klub je već sljedeće godine bio uključen u službeno natjecanje. Povijest kluba bilježi 1982. godinu kada je OK Odžak prešao u okrilje Sportskog društva Jedinstvo. Nastavio je natjecanje u okviru Republičke lige u kojoj zauzima treće mjesto. Plasman u tadašnju Drugu ligu uslijedio je 1987., a u okviru svoje prve drugoligaške sezone klub iz Odžaka zauzima treće mjesto. Mjesto u samom vrhu osigurano je i kasnijih godina, sve do Domovinskog rata. Rat je odbojku, kao i sve ostalo, vratio na početak da bi se nakon povratka u Odžak ponovno počela aktivno igrati odbojka.

Na inicijativu Ive Matića, dr. Miroslava Ratančića, Pere Čalušića, Ivana Vilića, Joze Jazvića i drugih 1997. se osniva Hrvatski odbojkaški klub Napredak. Prvi trener poslijeratne odbojke u Odžaku bio je Pero Čalušić, a prvu natjecateljsku sezonu (1998./1999.) Napredak završava na drugom mjestu Lige Herceg Bosne, iza oraškog Hrvatskog dragovoljca. U toj sezoni boje Napretka su branili: Pero Čalušić, Mato Jović, Anto Šuver, Mato Zec, Ivan Vilić, Jozo Gudelj, Mladen Stanušić i Ilija Knežević. Svoju zrelost i snagu odžačka ekipa pokazuje već sljedeće natjecateljske sezone kada pojačana iskusnim Perom Stanićem, mladim Josipom Jazvićem i Antom Stanićem pokazuje svoju ambiciju - osvajanje prve titule. Prva postava Napretka, koju su činili Pero Stanić, Anto Stanić, Pero Čalušić, Josip Jazvić, Mladen Stanušić, Ivo Jazvić, Jozo Gudelj, Anto Šuver, Mato Zec, Ilija Knežević, Mato Čičak i Anto Tomić, ulazi početkom svibnja, nakon niza odličnih igara u prvenstvu, u završnicu u kojoj želi postići ono što je nedostižno i ekipama s neusporedivo duljom tradicijom i financijskom potporom - osvojiti pravo igranja u Europi. Tada im nije uspjelo, ali ambicije igrača i kluba i dalje streme prema tome cilju.

Skupština kluba na sjednici 2001. izabrala je novu Upravu. Za predsjednika kluba izabran je Nedeljko Pišković, tajnicu Albina Terzić, a članove Uprave Jozo Jazvić, Drago Udovčić, Ivo Matić, Anto Gudelj, Tadija Vranjić, Ivo Lubina, Kata Vilić, Luka Jurić, Perica Zorica i Ljubo Manasov. Ova uprava je stavila sebi za zadaću izvršiti financijsku i igračku konsolidaciju i pronalaženje rješenja za novonastalu situaciju. Početkom rujna igračka križaljka je bila već riješena, a Uprava je bila stabilizirala i financijske tokove. Za trenera kluba imenovan je Radivoje Milošević iz Modriče, a trener ženskog kluba bio je Ivan Vilić. U klub je vraćena i iskusna igračica Maida Zulfić. Iste godine klub se uključio u Odbojkaški savez BiH i započeo natjecanje u okviru Saveza BiH. Vrijeme je pokazalo da je odžačka ekipa bila najveće iznenađenje za sve poznavatelje odbojke. Ekipa se otpočetka nalazila u samom vrhu ljestvice, da bi u finalu play-offa svoje dobre rezultate okrunila zauzimanjem prvog mjesta.

Klub se natjecao u europskom Top-Teams Kupu u Skoplju. Nažalost, bez nekih značajnijih rezultata. U sljedećim godinama do 2005. uglavnom je bio u vrhu bh. odbojke, da bi u sezoni 2005./2006. bio finalist play-offa i zauzeo drugo mjesto. U prvom mjesecu 2006. na izvanrednoj skupštini formirana je nova Uprava kluba. Na čelu Uprave bio je Mijo Matanović, a ostali članovi Uprave bili su: direktor kluba Nedeljko Pišković, tajnik Darko Kasap i voditeljica financija Janja Terzić. Nova Uprava je u godišnjem planu donijela odluke vrlo bitne za rad kluba u sljedećem razdoblju - izlazak kluba na euronatjecanje i podizanje kluba na višu razinu u organizacijskom smislu. U sezoni 2006./2007. dogodile su se promjene unutar igračkog i trenerskog kadra: iz kluba je otišao trener Dragan Božić, a na njegovo mjesto došao je iskusni Pero Stanić. Cilj - osvajanje najmanje jedne od dviju titula je ostvaren. OK Napredak u sezoni 2006./2007. osvaja titulu prvaka BiH.

U kolažu uspjeha OK Napredak vrijedno je isticanje aktivnosti Zavičajnog kluba studenata koja je najintenzivnija bila baš u ljetnom razdoblju. Redovito bi se na platou ispred Vatrogasnog doma organizirale plesne večeri. Zavičajni klub studenata imao je i svoj udio u sportskom programu. Redovito su sudjelovali u turnirskim odbojkaškim natjecanjima, a kao aktivniji i već formirani odbojkaši isticali su se Jovo Tadić, Midhat Ćatić, Anto Jazvić, Sakib Podgorić, Željko Bodiroža, Fadil Dajanović, Zlatko Zimakijević... Kolone biciklista i konjskih zaprega – platona punili su seoske ceste kako bi se vjerni navijači prebacili iz mjesta u mjesto. Iako samoorganizirani, svako mjesto imalo je "vođu navijača". Ako bismo u ovom segmentu tražili ili proglašavali prvu osobu, najznačajnije mjesto trebalo bi pripasti Ljubici Mikulić iz Srnave, čiji je sin Anto i bio jedan od ključnih igrača u srnavskoj momčadi. Imala je Ljubica i svoj navijački instrument, stari poluzahrđali kotao koji više nije mogao poslužiti svojoj namjeni, a prenamijenjen je u bubanj, te vreteno ručne preslice sada su u funkciji udaraljke. Sve je poslužilo novoj namjeni i zabilježeno kao dotad neviđeno i, svakako, kao svojevrsna atrakcija.

Povijesna građa i monografija

Na kraju posjeta Upravi kluba ponijeli smo pregršt povijesne građe o klubu koju je nemoguće staviti u jedan tekst. Prenijeli smo samo dio, no očito je da će sportska odbojkaška javnost s nestrpljenjem dočekati monografiju o djelovanju ovog kluba s respektabilnih 50 godina djelovanja i uspješna rada ovjenčana prestižnim titulama, medaljama i peharima. Nakon gledanja odbojkaških susreta u kojima se OK Napredak Odžak pokazao doraslim i za europsku, a ne samo bh. odbojkašku scenu, sigurni smo da nas očekuje još puno briljantnih pobjeda i trofeja odžačkih odbojkaša.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije