Potraga za Zoranom

Odvjetnik nam se požalio: 'Mamić je traženiji i od Gotovine!'

zoran mamić
PIXSELL
07.04.2021.
u 13:44

Donedavni trener zagrebačkog Dinama, Zoran Mamić, pravomoćno je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora presudom Vrhovnog suda RH, no još nije dobio poziv na izdržavanje kazne zatvora. Taj bi proces mogao potrajati i do nekoliko mjeseci. O cijeloj situaciji i njegovom povratku u domovinu porazgovarali smo s njegovim odvjetnikom Mijom Golubom.

- To može biti tri mjeseca i šest mjeseci. Zavisi kako je, ali ništa to nije specijalno, ovaj slučaj Zorana Mamića, da bi to trebalo biti nešto hitno. Da je dobio preko pet (godina, op.a.) onda bi ga odmah stavili u istražni zatvor i pozvali na izdržavanje, ali budući da nije dobio pet, dobio je manje, onda ima procedura koja ničim nije odredila u kojem roku. Presuda se šalje, kad se uruči svim strankama, u ovom slučaju osuđeniku, šalje se sucu izvršenja po mjestu prebivališta i on određuje datum kada se treba osoba javiti da mu se uruči rješenje s novim datumom kada to ide. Ima nas dosta u tom slučaju. Ja samo mogu reći da moj branjenik još nije dobio prvi primjer presude. Dakle, to ne mora značiti neku ekstremnu hitnost. Dakle to može biti u petom, šestom, sedmom mjesecu. To nije zakonom propisano da mora biti u, recimo, 30 dana - priča nam odvjetnik Golub.

Zoran Mamić je nedavno dobio još jedno dijete sa svojom partnericom Senkom. Oni su u Zagrebu, dok je on u Dubaiju. Može li i to što ima dijete od godinu dana biti olakotna okolnost za odgađanje izdržavanja kazne zatvora?

- Postoji po Zakonu o izvršenju upravo zbog tih razloga mogućnost odgode do maksimalno 20 mjeseci. Zato je to tako i posloženo. Postoji više razloga. Za pojedine razloge može biti 3 mjeseca, a za neke razloge, recimo zdravstvene, ako nema potrebnog liječenja unutar zatvorskog sustava, može biti više. Ne znači da ćemo mi to koristiti. Upravo zato gosp. Mamić sada slaže te neke stvari da ih možda i ne bismo morali koristiti.

Mlađi Mamić je trenutno u Dubaiju u koji je preko Beča otišao 26. ožujka. Trebao se vratiti 2. travnja, no nije, a sada njegov odvjetnik uvjerava za Večernji list: u povratku je. 

- Redovito smo u kontaktu. Malo su se tamo neke stvari oko poslova zakomplicirale. Ne znam ni ja sve detalje, ali u dolasku je u biti. Niti ja ne znam sve informacije što tamo ima raditi, bio je tamo dvije godine, vjerojatno ima puno toga. Mora otkazivati najmove, boravište, neke stvari s porezom, mora to riješiti. 

Dakle, neće gledati uživo Villarreal (četvrtak, 21 sat, stadion Maksimir), našalili smo se?

- Možda preko TV-a  - dodao je odvjetnik pa nam pojasnio:

- Morate shvatiti čovjeka koji je dobio kaznu zatvora četiri godine i osam mjeseci da ima puno toga za porješavati jer ga neće biti dugo vani. Stavite sebe, ne daj Bože, u tu situaciju, da morate na izdržavanje kazne. Morate posložiti neke stvari: što se tiče familije, svega uostalom, budućeg života. Pogotovo čovjek kao on koji je živio i radio po svijetu, imao je različite poslove, nije običan građanin, što se vidi i po medijskoj zainteresiranosti. 

Zoran Mamić je u nekoliko navrata rekao da se ne osjeća krivim, ali da će kaznu odslužiti, ne bude li ona drugim pravnim koracima poništena.  S druge strane, njegov brat Zdravko, iz Hercegovine čini sve kako bi dokazao da ona nije točna.

- Oni su suprotnog karaktera. I Zoran Mamić se bori u tišini, kao i Zdravko, samo što Zdravko to i najavljuje, a Zoran ne. Zašto bi? Što bi dobio s tim da kaže sad ćemo podići ustavnu tužbu, sad ćemo tražiti odgodu? Ništa ne dobiva s tim. 

Koji su onda idući pravni koraci Zorana Mamića za rušenje presude?

- Nismo niti mi skroz pametni s obzirom da se događaju stvari vezane za te suce, ne znamo u kojem će to smjeru otići. Svi znamo i javna je stvar da se vrše ispitivanja u odnosu na njih i to je bitno. Bude li nekog kaznenog progona, nešto slično u vezi tih sudaca, naravno da ćemo mi to pokušati dokazati da nije bilo objektivno suđenje i koristiti sva pravna sredstva da to oborimo. To je logično.

Pada li presuda automatski, kako se špekulira u javnosti, bude li kaznenog progona sudaca koje Zdravko Mamić proziva? 

- Ništa u pravu ne ide po automatizmu. Automatski je nezgodna riječ. Tu se moraju ipak neke stvari podnositi, ali ja tu ne znam sve detalje. Ne mogu niti govoriti u Zdravkovo ime, mogu samo u Zoranovo. Mi ćemo sigurno poštivati svaku odluku kao što je to Zoran i rekao, a ostalo je na nama da vidimo što još možemo učiniti da ta odluka ne bude takva kakva je. 

Mnogi, uključujući i premijera Plenkovića, su se čudili da Zoranu Mamiću nakon pravomoćne presude nije ograničeno kretanje, odnosno, prelazak granice. No to po zakonima RH nije toliko jednostavno, kaže za Večernji list njegov odvjetnik.

- Mogu samo reći da čak ni po Zakonu o izvršenju kazne zatvora to ne znači da će njemu biti određena neka mjera. Za to postoji jednostavna varijanta. Sudac izvršenja kada pozove, ako se osuđenik ne odazove određuje pritvor, raspisuje tjeralicu, međunarodnu tjeralicu i onda se čovjeka uhiti bilo gdje na ovome svijetu. Malo zemalja postoji u kojima se čovjek može skriti. To je dakle jedino, u smislu ne javljanja na izdržavanje kazne zatvora. 

Danima se špekulira o mogućem dobivanju državljanstva UAE kako bi se mlađi Mamić ondje i sakrio od presude. Doduše, to nije toliko jednostavno koliko se čini. Jednostavnije nego prije - je, ali lako - nije. To govore tamošnji zakoni kojima je jedna od osnovnih stavki da osoba koja želi državljanstvo ne smije biti kažnjavana, a kamo li pravomoćno osuđena.

- Naravno da nije ugodno svaki dan dobivati u novinama naslove tipa "ostat će tamo", "traži putovnicu" i slično. Ja ne znam je li bilo za Gotovinu toliko interesa, kada moram tako reći haha. Naravno da ga to brine, nije mu lako, neke stvari stvaraju ogroman javni pritisak i stvara se određena klima za čovjeka koji može bez obzira na ovu presudu biti sasvim običan, ničim opasan, ničim da radi neku štetu javnom interesu.

Znači li to da se hrvatska javnost ne mora brinuti i da će odslužiti kaznu bez obzira na to kakva bude, kako je i rekao?

- Kako je rekao, tako će i biti. Nemam što tu dodati. Ne radi se o mojoj koristi. Čovjek ima svoje prohtjeve, svoj život, donosi odluke. Može svaki dan odlučiti nešto drugo. Ali to je tako. Kako je rekao, tako je i mislio. Ne znam točno za tu olakotnu odluku Emirata, ali nije to baš samo tako dobiti državljanstvo. Nije niti potpuno sigurno da se neće moći izručiti. Nismo se još bavili time, nismo išli u tom smjeru. Sigurno je da je to jedna stvar koja je komplicirana i što se tiče državljanstva i komplicirano je kasnije da se stavi neki zahtjev Hrvatske za izručenje iz Emirata. Nije baš sve tako jednostavno, ako me razumijete. Nismo se bavili time da bismo dobili državljanstvo uopće, niti da bismo ostali u Emiratima. Pa zastara za tu kaznu je 15 godina. Pa treba čovjek negdje biti 15 godina na varijantu neizručivanja. Nije to samo tako! Mogu samo životno logično reći da nije baš samo tako dati državljanstvo čovjeku koji ima bilo kakvu presudu u nekoj stranoj državi. Ne znam, doista, ne mogu vam iznositi detalje o tome kada se nismo niti bavili time. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije