Letjelište Brda i livanjska ruža

Odlični uvjeti za održavanje jedriličarskih utrka tijekom ljetnog razdoblja

09.01.2019.
u 07:40

Natjecanje će se održati od 27. srpnja do 3. kolovoza 2019., a to razdoblje dobar je izbor za održavanje natjecanja u Livnu zbog velikog broja povoljnih dana za letenje. Na natjecanju se očekuju piloti iz cijelog svijeta jer se radi o vrhunskom svjetskom jedriličarskom događaju. Više detalja u ovom trenutku u AK Livno ne znaju te i ne žele o tome puno govoriti, no i sav njihov rad zapravo je samozatajan. Tiho i bez velike pompe organizirali su i realizirali sva dosadašnja natjecanja i ostala zbivanja.

Međunarodna zrakoplovna federacija (FAI Gliding committee) prihvatila je kandidaturu Aerokluba Livno za organizaciju kvalifikacijske utrke jedriličarskog Grand Prixa iz serije 10. (sezona 2019./20.), čije će se finale održati u Španjolskoj 2020. godine. Obavijest o tome u pisanoj formi stigla je ovih dana i nije mogla biti bolja čestitka za božićne i novogodišnje blagdane, ističu iz kluba.

Piloti iz cijelog svijeta

Natjecanje će se održati od 27. srpnja do 3. kolovoza 2019., a to razdoblje je, barem se tako pokazalo do sada, dobar izbor za održavanje natjecanja u Livnu zbog velikog broja povoljnih dana za letenje. Na natjecanju se očekuju piloti iz cijelog svijeta jer se radi o vrhunskom svjetskom jedriličarskom događaju. Više detalja u ovom trenutku u AK Livno ne znaju, te i ne žele o tome puno govoriti, no i sav njihov rad zapravo je samozatajan. Tiho i bez velike pompe organizirali su i realizirali sva dosadašnja natjecanja i ostala zbivanja. Uglavnom, jedriličarski Grand Prix bit će odlična prilika za promociju livanjskog kraja i BiH u zrakoplovnom svijetu i turizmu općenito. Svakodnevna medijska popraćenost i prijenos utrke uživo ključna su karakteristika tog natjecanja te će i Livno u tom razdoblju izazvati veliko zanimanje javnosti, poručuju iz AK i dodaju kako ih sada očekuju detaljne pripreme. Stoga pozivaju sve zainteresirane sponzore i prijatelje kluba da im se pridruže kako bi ovaj događaj učinili još spektakularnijim.

Inače, Zračna luka “Stipe Krišto” u Livnu prvenstveno je sportskog karaktera, a AK Livno, koji je njezin operater, uspješno je modernizira. Posljednjih godina tijekom tri ljetna mjeseca otvoren je i privremeni granični prijelaz, što je umnogome olakšalo dolazak natjecatelja u Livno. Ranije su morali letjeti do Sarajeva kako bi ušli u državni (zračni) prostor BiH, pa tek onda ponovno u Livno, što je, u krajnjem slučaju, i poskupljivalo njihovo sudjelovanje na natjecanjima.

Predsjednik kluba je Eduard Krišto, sin čovjeka koji je klub vodio i čije ime letjelište na Brdima nosi.

Pista dužine 850 metara

Inače, zračna luka počela se graditi koncem devedesetih, napravljen je hangar, imali su tri travnate staze, da bi se kasnije, izgradnjom asfaltne piste dužine 850 m, dobila veća mogućnost za bavljenje proširenim letačkim aktivnostima. Izgrađene su i manevarske površine, tako da u tri mjeseca godišnje, u kojima ima status privremenog graničnog prijelaza, može biti i putnička, može primati manje putničke zrakoplove (10 - 12 putnika).

Radovi na uređenju zračne luke financirani su uz pomoć Vlade HBŽ-a i Općine Livno, a novac je povučen uglavnom iz europskih fondova.

Inače, AK Livno postoji od 1984., danas ima 20-ak aktivnih članova. U vrijeme svoga postojanja AK je uspio organizirati niz međunarodnih manifestacija kao što su: Europsko i Svjetsko modelarsko prvenstvo 80-ih godina, modelarska prvenstva Livno kup 90-ih godina te jedriličarska natjecanja Livno Glide Cup i Livno Adria Cup od 2010. pa nadalje. Organizirani su mnogi modelarski i jedriličarski kampovi na kojima su piloti stjecali nova iskustva i prvi put poletjeli samostalno. Cilj im je omasoviti članstvo te aktivnosti proširiti na cijelu godinu.

A kada Livanjsko polje i nebo ljeti prekriju jedrilice, svi sudionici natjecanja, s kojima smo za tih prigoda razgovarali, isticali su kako Livno ima ono što malo tko posjeduje, teren za letenje koji stručnjaci svrstavaju u sam svjetski vrh i da to nedovoljno koristi. Zahvaljujući prekograničnom projektu “Jačanje i umrežavanje malih zračnih luka na jadranskom području” - A3-NET, letjelište “Stipe Krišto” dobilo je novu infrastrukturu, zapuhali su neki novi, povoljniji vjetrovi, a rad i trud su im donijeli domaćinstvo kvalifikacijske utrke jedriličarskog Grand Prixa iz serije 10.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije