odbojka

Odbojka na posavski način

18.07.2016.
u 08:00

Na posavskom području ima talenata za sve sportove, ali su uvjeti takvi da malobrojni uspiju. U Posavini odbojka predstavlja više od sporta i to je način života ovdašnjih ljudi. Nekolicina igrača nastupala je u klubovima s vrha europske odbojke i to je putokaz svim mladim igračima da se može uspjeti. Svi su karijeru započeli u HOK Domaljevac pa ga mnogi nazivaju posavsko odbojkaško čudo. Klub je rasadnik odbojkaških talenata i jako puno je uradio na dobrobit mladih, ne samo općine Domaljevac - Šamac, nego i susjedne oraške općine, odakle kontinuirano dolaze perspektivni igrači. Kroz odlične nastupe odbojkaša klub je pronio ime Domaljevca u Europi i u najljepšem svjetlu prezentirao jednu malu uspješnu sredinu. Veliki uspjesi stvorili su i velike igrače, tako da ima imena europskog formata, na koja su osobito ponosni, a među nekolicinom vrijedi izdvojiti Tomislava Ćoškovića, Pericu Čičkovića i Branka Damjanovića.

Zemljani tereni u Posavini

Ovu priču posvetili smo trojici sjajnih mladih odbojkaša koji su proteklu sezonu završili velikim uspjehom u tri države. U tišini, bez medijske pompe, korak po korak grade svoju uspješnu karijeru i stručnjaci im predviđaju visoke domete u odbojci. Davor Dominković (24 godine) iz Tolise, prvak je BiH s ekipom Mladost Brčko, Marko Oršolić (21) iz Tolise, prvak Hrvatske s ekipom Kaštela, a Marko Matić (21) iz Domaljevca drugi u Turskoj s ekipom Istambula. Toplo ljeto u Posavini donijelo nam je neočekivani susret s mladim sportašima koji slobodno vrijeme provode u rodnom kraju i svakodnevno se druže s odbojkaškom loptom. Sreli smo ih na zemljanom terenu u Tolisi, upravo tamo gdje su i naučili prve odbojkaške korake. U Posavini je, kažu, praksa da djeca od malih nogu počinju s nogometom, ali Tolisa je poseban fenomen za odbojku. U selu postoji desetak zemljanih terena i nedjeljom se okupljalo po 300-400 starijih i mlađih igrača koji su čekali na red. Uostalom svi ovdašnji igrači počeli su igrati na zemljanim terenima i tamo učili odbojkaško znanje.

Ipak, za posavsku trojku je znakovito da su svoju sportsku karijeru u početku vezali – za nogomet! Davor i Marko Oršolić su od malih nogu počeli s nogometom, najprije u Tolisi, a potom u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji u HNK Orašje. Davor se na koncu opredijelio za odbojku i nastupao u seniorima Domaljevca da bi ga fakultet odveo u Osijek i odmah je potpisao za Mursu. Potom je uslijedio povratak u Domaljevac i ubrzo prelazak u brčansku Mladost s kojom je ove godine osvojio sve trofeje.

- Ovdje su svi najbolji igrači iz BiH i u Brčkom sam ostvario svoj najveći uspjeh u karijeri. Suvereno smo pobijedili bez izgubljene utakmice, osvojili prvenstvo i Kup BiH, a također i Kup RS-a, istaknuo je Davor.

Marko Oršolić, 21-godišnji reprezentativac Hrvatske, ističe da se nakon kratkog druženja s nogometom lako zaljubio u odbojku, budući da je i njegov pokojni otac Joso bio odbojkaš i nastupao u prvoj ligi bivše Jugoslavije. U odbojci, kaže, vidi svoju budućnost, a s ekipom Kaštela se okitio prvom titulom seniorskog prvaka.

- Nakon što sam prošlog ljeta igrao u Mursi, presudilo je što je Kaštela već petu godinu zaredom prvak Hrvatske. Kad smo osvojili prvo mjesto u Kaštelama, ostvario se moj veliki san. Igrao sam pred fanatičnom publikom i prvi put sam doživi kako Dalmatinci slave osvajanje titule prvaka. To je neopisivo slavlje koje je teško opisati i evo sad me prolaze trnci, govori Marko O.

Odbojkaška škola

Domaljevčanin Marko Matić danas je odbojkaška zvijezda u Turskoj, ali se prisjeća da je sedam godina trenirao u HNK Orašje i s generacijom osvajao turnire u BiH. Odlaskom u srednju školu u Županju, prešao je u HNK Graničar gdje je ostao dvije godine. Jedno vrijeme je zajedno trenirao nogomet u Županji i odbojku u Domaljevcu i na nagovor prijatelja ozbiljno je započeo treninge u HOK Domaljevac.

- Zahvalan sam klubu i tamošnjoj jako priznatoj odbojkaškoj školi koja se iz godine u godinu potvrđuje sjajnim rezultatima. Uvijek ističem gdje sam počeo igrati i gdje sam stasao u iznimno perspektivnog igrača. Za mene je ogromna prednost što sam trenirao nogomet i to su mi potvrdili stručnjaci. Visok sam 210 cm i svi kažu da su moje noge nevjerojatno brze za moju visinu, što sigurno dolazi od nogometa. Prije tri godine ostvario sam transfer u Tursku u Istanbul, nakon što sam proglašen za najboljeg srednjeg blokera na Balkanskom juniorskom prvenstvu. Bilo je ponuda iz Italije, ali Turska je bila puno konkretnija i nisam se pokajao. Ove godine proglašen sam za najboljeg srednjeg igrača u Turskoj ligi, koja u Europi glasi kao treća po kvaliteti, ističe Marko Matić.

Ističe da je u istom klubu sa susjedom Tomislavom Ćoškovićem i njemu je, kaže, zahvalan što ga je na neki način uveo u profesionalni svijet odbojke. Najljepši sportski trenutak doživio je na ovogodišnjoj završnici kad su u finalu poraženi 3:1, ali je nakon utakmice proglašen za najboljeg srednjeg blokera lige.

- Velika je čast igrati pred 10-ak tisuća ljudi. Moj novi cilj je biti najbolji srednjak Lige prvaka i zbog toga sam odlučio produžiti ugovor još dvije godine, naglašava Marko.

Nedavno je primio tursko državljanstvo i od iduće godine može igrati za tamošnju reprezentaciju. Davor nema reprezentativnih nastupa, ali je na finalu Kupa u Brčkom bilo kontakata s predsjednikom Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Marko O. je prošao kadetsku i juniorsku vrstu Hrvatske i ovih dana odlazi s vrstom U-23 na pripreme za kvalifikacije za SP.

- Bio sam na moru u Kaštelama, ali jedva sam dočekao doći kući. Posavina nema more i planine, ali imamo neopisivu želju da smo svi skupa. Vezani smo jedni za druge, puno je tu roditeljskog odgoja i ovdje je jako izražen lokalpatriotizam, kazao nam je Marko O.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije