NS BiH

Od iduće sezone liga se skraćuje s 12 na 10 klubova, uvodi se VAR, rade se travnjaci

zrinjski - borac
HŠK Zrinjski
08.04.2024.
u 21:00

Pod predsjedanjem predsjednika Vice Zeljkovića, održana je 32. sjednica Izvršnog odbora NS-a BiH.

Na sjednici su usvojeni prijedlog izvješća o radu za 2023. godinu, nacrti plana rada NS BiH za 2024. godinu, izvješća o izvršenju plana prihoda i rashoda NS BiH za 2023. godinu i plana prihoda i rashoda NS BiH za 2024. godinu. Sve aktivnosti su provedene u cilju pripreme za redovitu godišnju sjednicu Glavne skupštine NS BiH koja će se održati 27. svibnja 2024. godine u Sarajevu.

Međutim, ono po čemu će ova sjednica Izvršnog odbora NS BiH zasigurno ući u povijest bh. nogometa svakako je usvajanje prijedloga odluke o smanjenju broja klubova Wwin lige BiH sa sadašnjih 12 na 10 klubova s početkom od natjecateljske sezone 2025./2026., kao i prijedlog odluke o formiranju stalnog natjecanja pod nazivom Superkup NS BiH s početkom od natjecateljske sezone 2024./25.

Jedna utakmica Superkupa NS BiH

U okviru Superkupa NS BiH igrat će se jedna utakmica, i to ona između pobjednika Wwin lige BiH i osvajača Kupa BiH iz prethodne natjecateljske sezone.

Primjerice, ako bi se hipotetički danas primijenilo ovo pravilo, iz Wwin lige BiH bi “nestali” NK GOŠK i FK Zvijezda 09, koji trenutačno zauzimaju 11. i 12. poziciju na ovoj ljestvici. U europska natjecanja išla bi prva tri pozicionirana kluba (Borac, Zrinjski i Velež), odnosno četiri ako je među prvom trojicom i osvajač Kupa, što je trenutačno i slučaj. No, to je samo “što bi bilo kad bi bilo” situacija kako bismo vidjeli kako bi liga primjenom ovog novog sustava danas izgledala.

Kako je već poznato, Wwin liga trenutačno ima 12 klubova, a u Savezu smatraju kako bi smanjivanjem dobili i veću kvalitetu lige. Time bi imali veliki broj derbija, a slična situacija je u Hrvatskoj, gdje u elitnom rangu nastupa deset klubova.

Domaće nogometno prvenstvo u Bosni i Hercegovini značajno se promijenilo posljednjih godina. Moderna igrališta i reflektori samo su dva primjera velikog infrastrukturnog napretka koji je donio program modernizacije. Bosanskohercegovački klubovi su također imali dobre rezultate u europskim natjecanjima, a posebno HŠK Zrinjski, koji je povećao vidljivost BiH na europskom kontinentu. Posvećenost lige usvajanju tehničkih inovacija dodatno je demonstrirana predstojećim uvođenjem VAR sustava u idućoj sezoni.

Za bosanskohercegovački nogomet predsjednik Zeljković smatra kako će model Lige 10 biti revolucionaran. Razloge iza ovog ambicioznog prijedloga objasnio je nedavno u ekskluzivnom intervjuu za TV Arena Sport kazavši: “Ideja je da se skrati najviši rang, da bude liga s deset klubova. Mislimo kako bi se time dodatno poboljšala i infrastruktura i kvaliteta nogometa. Bilo bi još zabavnih utakmica i možda će se dogoditi derbi. O svemu ćemo razgovarati u tijelima Saveza i dobiti povratne informacije od klubova i šire sportske javnosti - istaknuo je tom prilikom Zeljković.

Inače, jučer usvojena struktura lige od 10 klubova zahtijeva sustav od četiri kola koji se temelji na onom u Hrvatskoj nogometnoj ligi, koja u ovom formatu djeluje i napreduje više od deset godina. Ova struktura je dobro funkcionirala kako bi poboljšala kalibar domaćih timova i privukla više navijača na prvenstvene utakmice.

Kad je riječ o HNL-u (Hrvatskoj nogometnoj ligi), tijekom sezone igra se 36 kola četverokružnim sustavom, svatko sa svakim četiri puta. Na kraju sezone posljednjeplasirana momčad ispada u Prvu nogometnu ligu (drugi rang), a u HNL ulazi prvak iz Prve nogometne lige. Prvak Hrvatske nogometne lige nastupa kao nositelj u 2. pretkolu UEFA Lige prvaka, drugoplasirani i trećeplasirani ulaze u 2. pretkolo kvalifikacija za UEFA Europsku konferencijsku ligu, a pobjednik Hrvatskoga nogometnog kupa ulazi u 3. pretkolo kvalifikacija za UEFA Europsku konferencijsku ligu.

Ova modifikacija svakako ima niz svojih prednosti. Prije svega, kraći raspored lige potaknuo bi natjecateljsko i intenzivnije ozračje u kojem bi svaka utakmica samim time imala i veću težinu. Sa samo 10 preostalih timova u nizu svaki susret će biti važniji, čineći utrku za titulu uzbudljivijom i podižući ulog za timove koji se bore za ostanak u ligi.

Povećanje broja uzbudljivih natjecanja i derbija s visokim ulozima još je jedna prednost lige s 10 klubova. Lokalna rivalstva su važnija u manjim ligama jer navijači mogu vidjeti uzbudljivije utakmice u manjim dozama. Ovaj porast entuzijazma može privući više gledatelja na stadione i poboljšati privlačnost lige.

Učinkovitije natjecanje omogućit će i bolji raspored, što smanjuje gužvu na utakmicama i daje klubovima više vremena za odmor i strateške pripreme. Kao rezultat toga bh. klubovi bi mogli imati bolje rezultate na međunarodnim događanjima jer će njihov lokalni kalendar biti lakši za rukovanje.

U svakom slučaju, jučerašnje povijesno usvajanje prijedloga odluke o smanjenju broja klubova Wwin lige BiH s 12 na 10 zasigurno će unijeti novi život u bosanskohercegovački nogomet i probuditi nadu u dan kada će domaće utakmice dosegnuti neviđene razine nogometnog sjaja, natjecanja i iznad svega uzbuđenja, a to je ono što je nasušno potrebno bh. nogometu.

Povećanje klubova Omladinske lige

Izvršni odbor NS-a BiH na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o povećanju broja klubova Premijer omladinske lige BiH za U-19. Od iduće natjecateljske sezone 2024./25. ova liga će, umjesto 14, imati 16 klubova.

Formirane su i dvije nove ženske reprezentacije, WU-23 i WU-15. Reprezentacijom WU-23 rukovodit će izbornici A i WU-19 ženskih reprezentacija, kao i njihovi pomoćnici iz stručnih stožera. Za izbornika WU-15 ženske reprezentacije imenovan je Dragan Jevtić. Njegovi pomoćnici su Elma Basara, Amela Kršo i Milorad Ilišković.

Na sjednici je usvojen i novi pravilnik o sucima i suđenju NS-a BiH.

Također, od početka sljedeće sezone na stadionima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bit će prisutna i VAR videotehnologija (Video Assistant Referee). Riječ je o sada već dobro poznatom sustavu koji glavnom sucu tijekom utakmice pomaže riješiti dvojbene situacije. Potvrdio je ovo za medije u BiH prije dva tjedna glavni tajnik NS-a BiH Adnan Džemidžić. - Kako je u prethodnom razdoblju najavljeno, u sljedeću natjecateljsku sezonu NS BiH krenut će s novom VAR tehnologijom. Projekt se odvija u skladu s hodogramom planiranih aktivnosti, a implementacija VAR-a će biti u zadanom vremenskom okviru - rekao je Džemidžić.

On dodaje kako je NS BiH u skladu s odlukom o pokretanju i implementaciji VAR tehnologije poduzeo korake u smjeru pronalaska najboljeg tehničkog rješenja za naše infrastrukturne uvjete.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine prije više od dvije godine također je započeo proces izgradnje hibridnih terena na stadionima svih premijerligaša u BiH. Radovi su u tijeku na mnogim stadionima, a očekuje se kako će njihovom realizacijom dodatno biti poboljšana kvaliteta nogometnih susreta u BiH. Sve u svemu, mnoštvo dobrih vijesti za ljubitelje najvažnije sporedne stvari u BiH. Realizacijom svega spomenutog bh. nogomet mogao bi dobiti novi uzlet i kvalitetu kakvu očekujemo već godinama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije