HRVATSKI ČAROBNJAK

Nismo ni svjesni Modrićeve veličine. Tek kad zaigraš s njim, shvatiš razliku između srebra i zlata

Bestimage/Pixsell
24.02.2023.
u 08:27

U njegovim godinama brojne legende bile su daleko od nogometa ili su igrale u egzotičnim ligama. Pirlo je ozbiljan nogomet prestao igrati s 36 godina, kao i Lampard, Gerrard i Xavi s 35, Zidane i Iniesta s 34... A Luka? On ni ne pomišlja o kraju karijere

Tek kad sam igrao s Maradonom, shvatio sam razliku između srebra zlata, rekao je svojedobno argentinski nogometaš Jorge Valdano u izjavi koju je na našim prostorima popularizirao Mišo Kovač citiravši je tijekom gostovanja u emisiji Aleksandra Stankovića. U današnje vrijeme ta se izjava malo modificirala pa mnogi nogometaši razliku između zlata i srebra shvate kad se nađu uz bok Luke Modrića.

Maestro, čarobnjak, najbolji...

Sjajni hrvatski nogometaš u utorak je još jednom zadivio nogometni svijet vrhunskom izvedbom protiv Liverpoola. Iako u 38. godini života, Luka je dirigirao igrom najvećeg kluba na svijetu u najelitnijem nogometnom natjecanju. Internet je nakon toga eksplodirao, a dominirali su emotikoni šešira, dirigentskog štapića i koze (GOAT) koji u prenesenom značenju Modrića karakteriziraju kao čarobnjaka, maestra i najvećeg u povijesti nogometa (Greatest of All Time).

Zanimljivu raspravu pokrenuli su slavni nogometaši Rio Ferdinand, Steven Gerrard i Peter Crouch koji su u emisiji govorili da je hrvatski nogometaš zaslužio mjesto među najvećim veznjacima koji su ikad zaigrali nogomet, s čime su se složili i navijači iz cijeloga svijeta.

Oni su u komentarima ispod tog videa Luku rangirali u top 5 svih vremena, a posebno treba naglasiti da ga mnogi vide samostalno na tronu. Njihov najjači argument u toj raspravi činjenica je da Luka i u ovim poznim godinama i dalje pruža vrhunske partije na najvećoj pozornici, dok su drugi velikani trajali kraće. I tu su u pravu jer, pogledamo li statistiku, iako dolazimo do podatka da su u njegovim godinama brojne legende bile daleko od nogometa ili su igrale u egzotičnim ligama. Pirlo je ozbiljan nogomet prestao igrati s 36 godina, kao i Lampard, Gerrard i Xavi s 35, Zidane i Iniesta s 34... O starijim generacijama da i ne govorimo.

A Luka? On ni ne pomišlja o kraju karijere, uvjeren da još uvijek može mnogo toga dati. Ima toliko samopouzdanja da je uoči utakmice protiv redsa javno rekao da želi ugovor za sljedeću sezonu, da želi ostati u Realu, ali da nipošto ne želi da mu netko taj ugovor pokloni na temelju starih zasluga, već ga želi zaraditi na terenu.

Španjolska Marca nakon utakmice referirala se na to i napisala "da bi sve osim novog ugovora za hrvatskog maestra bilo veliko razočaranje za navijače Reala".

I zaista, bila bi prava ludost odreći se takvog igrača. Luka i dalje čini razliku na terenu, dirigira igrom i, što je najvažnije, u ključnim trenucima uvijek traži loptu. Znaju to i suigrači koji u najdelikatnijim situacijama uvijek traže njega, znaju da se mogu osloniti na Modrića. Uz to, na terenu je graciozan poput najboljeg plesača, a ako u nekom slučaju i trči manje nego prije, što još uvijek nije dokazano iako mnogi to navode kao argument, zasigurno trči pametnije, racionalnije. A pomalo je smiješno da je ubojitiji nego ikad u Realu, što proizlazi iz činjenice da je ove sezone postigao već šest pogodaka. Od odlaska iz Dinama samo jednom, u sezoni 2020./21., zabio je toliko pogodaka...

No pogoci i asistencije nisu nikad ni bili ključni u njegovoj ulozi, oni su samo bonus. Ono što Luka donosi momčadi od neprocjenjive je važnosti jer nema baš puno nogometaša koji imaju kapacitet za takvo nešto. O čemu e točno radi najbolje je u jednoj rečenici 2010. godine opisao Harry Redknapp, njegov tadašnji trener u Tottenhamu.

– Modrić je jedan od onih koji ama baš sve suigrače čini boljim igračima – kazao je tada Redknapp.

Velika je to rečenica s kojom se slaže i Peter Crouch, njegov bivši suigrač iz Spursa. On je u utorak navečer ponovio tu rečenicu uz dodatak:

– Jesam li znao da će biti ovako uspješan? Teško je predvidjeti da će netko osvojiti baš pet Liga prvaka i toliko trofeja, ali vjerujte da smo svi u klubu bili svjesni njegovih mogućnosti. Svaki dan proveden s njim bio je čisti užitak. Pa ne sjećam se da sam ga ikad vidio da je poklonio loptu suparniku, čak ni na treningu. Ako i jest, bilo je to iznimno rijetko. Uvijek je primao loptu u kompliciranim situacijama i nekako pronašao izlaz. Nema puno igrača na svijetu koji vam se toliko nude i traže loptu, zaključio je Crouch.

Hrvatska mu je svetinja

Nakon što poslušamo i pročitamo što o Luki govore njegovi suigrači, bivši treneri, novinari, nogometni stručnjaci i navijači iz cijeloga svijeta, možemo biti sretni što je Modrić "naše gore list". A iako je u domovini iznimno cijenjen, možda nismo do kraja svjesni njegove istinske veličine. Jer kada te smatraju možda i najvećim veznjakom u povijesti najpopularnije igre na svijetu, koju igraju milijuni i milijuni igrača, kroz koji su prodefilirale generacije i generacije, onda je to doseg vrijedan naklona.

Pogotovo ako u obzir uzmemo da dolazi iz jedne male Hrvatske, koju je upravo on, u odličnoj suradnji s izbornikom Dalićem, poveo prema statusu svjetske velesile i donio nam dvije medalje na dva zadnja SP-a. I zato mu svi trebamo poželjeti što više zdravlja da bi i dalje na sebe navlačio sveti hrvatski dres i donosio nam još puno veselja u životu. Zdravi Luka, ma koliko god godina imao, za Hrvatsku će uvijek biti pojačanje. Pogotovo ako u obzir uzmemo i njegov sportski karakter koji neće dozvoliti da među vatrene dolazi na temelju starih zasluga. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije