NIKOLA JURČEVIĆ

Nikad Englezi Hrvatsku neće doživljavati kao Brazil, Argentinu...

Reuters/Pixsell
10.07.2018.
u 07:11

– Mogu vam reći da je u Engleskoj velika euforija, ma ogromna. Znate kakvi su, imaju uvijek ogromno samopouzdanje, da ne kažem aroganciju. I sad kroz to svoje “nogomet se vraća kući” vide Englesku još dalje od ovoga.

Ako je netko upoznao današnje reprezentativce Engleske, onda je to Nikola Jurčević. Zajedno sa Slavenom Bilićem i hrvatskim stožerom, Jurčević je, trenirajući u West Hamu, upoznao sve ove današnje igrače ‘Tri lava’. Jer, svi igraju u Engleskoj i londonska momčad imala je prilike igrati protiv njih, pripremati se za te igrače koji su postali i momčad. 

Imaju nevjerojatnu tradiciju

Istina je da engleska javnost, pa ni struka, nije u ovoj momčadi koju je posložio Gareth Southgate, nije Englesku ispratila u Rusiju s nekakvim velikim očekivanjima, ali oni su ušli među četiri najbolje momčadi i sad će se protiv Hrvatske boriti za veliki finale.

– Mogu vam reći da je u Engleskoj velika euforija, ma ogromna. Znate kakvi su, imaju uvijek ogromno samopouzdanje, da ne kažem aroganciju. I sad kroz to svoje “nogomet se vraća kući” vide Englesku još dalje od ovoga. Oni su takvi, i kad nisu pravi, i kad nemaju dobre rezultate, njima ne pada taj njihov “gard”. A možete zamisliti kako je sada kad imaju rezultat – kazao nam je Nikola Jurčević.

Stručni komentatori su ipak nešto oprezniji.

– Da, oni kažu da je ovo ogromna prilika, da je ovo za Englesku: sad ili nikad! Jer, svjesni su i oni da su ušli u sjajan, lakši dio ždrijeba. I to porazom od Belgije, svjesni su da bi teško došli ovako daleko protiv momčadi kao Brazil, Francuska, Belgija... No, i dalje je većina puna sebe i nikad neće doživjeti Kolumbiju, Švedsku, pa i nas, iako su imali i gorkih iskustava, kao što doživljavaju Brazil, Argentinu i slične veličine. Jurčević je iskusio život u engleskom nogometu, ali i nogomet u Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Turskoj. No, uvijek je fascinantno vidjeti te pune engleske stadione, navijanje...

– To je nevjerojatna tradicija koju mi je teško objasniti. Kako i inače drže do tradicije, tako do nje drže i u nogometu. Nije tu samo riječ o prvoj ligi, već o i drugoj, trećoj, svi su im stadioni puni. I imaju tu veliku privrženost kakva je nama teško shvatljiva. Igrali smo tako s West Hamom protiv nekog kluba iz treće ili četvrte lige i u 119. Payet zabije za našu 1:0 pobjedu, a ljudi se, na punom stadionu, vesele kao da smo osvojili naslov prvaka – prisjetio se Jurčević.

Da, lijepo je to, lako nam je zamisliti koga bi se igračima na našim stadionima sjetili od obitelji kad bi protiv niželigaša imali takvu muku. Ali, mi i Englezi ionako ne možemo po tome u istu rečenicu. Ali, možemo po igračima kvalitetama, pa se nadamo da ćemo to i pokazati u srijedu kad se sudarimo u polufinalu u Moskvi.

– Meni je to 50:50. Englezi su jaki, eksplozivni, fizički su jaki i brzi, ali imamo i mi svoje adute – kaže Jurčević koji nije previše želio ulaziti u to kako bi on igrao protiv našeg suparnika u ovom polufinalu, ostavio je to za našeg izbornika.

– Nema potrebe u to previše ulaziti. Ono što je važno, ne smijemo im ostaviti puno prostora jer onda su neuhvatljivi. A mislim da bismo mi mogli igrati nešto slično onome što smo igrali protiv Argentine, jer držim da Englezi ipak nemaju nekakvu kreativnost kojom bi nas mogli iznenaditi.

Pričao nam je Jurčević o svakom engleskom pojedincu iz udarne postave i kad ih proanalizirao, lako se da zaključiti da imaju puno igrača koji su jako brzi, motorični i da bi im upravo to mogao biti glavni adut. Kako je Hrvatskoj važan adut postao izbornik Dalić koji je posložio momčad i dao joj samopouzdanje, homogenost, tako je očito i engleski izbornik Gareth Southgate puno toga dobroga donio njihovoj reprezentaciji iako je relativno slučajno postao izbornik A vrste.

Povukao mlade igrače

– Oko njega je zanimljiva priča, Southgate, naime, nije bio baš previše zainteresiran za vođenje najbolje reprezentacije jer je vodio njihovu mladu vrstu. No, onda je morao uskočiti. Naime, nakon lošeg nastupa na Euru 2016. Hodgson je odstupio, reprezentaciju je preuzeo Sam Allardyce pa dobio otkaz nakon samo 67 dana.

– Tada je Gareth Southgate uskočio kao privremeno rješenje, no nakon što je dobio tri utakmice, svi su bili za njega i ostao je izbornik A vrste, postao je trajno rješenje. Pokazalo se da je to bio odličan potez za Englesku, sad ima mladu reprezentaciju, dio njih je vodio i u mladoj vrsti.

To je nešto slično vama i Bilićevu stožeru kad ste iz mlade reprezentacije došli u A i povukli odmah u ‘žižu’ Modrića, Eduarda, Ćorluku...

– Da, prilično je slično tome, sad ima dobru momčad. Nema on takvih veličina kao što su nekad bili Beckham, Gerard, Lampard, Ferdinand... ali igraju puno bolje, jako su disciplinirani, a Southgate je povukao i nekoliko hrabrih poteza, maknuo je standardnog vratara Harta, na SP-u zaigrao s tri otraga što je bilo nepojmljivo za Englesku. Imali su godinama jače igrače, ali sad imaju jaču momčad – zaključio je Jurčević.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?