Vedran Bosnić

Nije zvučno ime, vodio reprezentaciju Švedske

14.11.2018.
u 09:15

Novoimenovani izbornik košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić jedanaesti je izbornik od osamostaljenja Bosne i Hercegovine kao države. Rođeni Sarajlija u igračkoj karijeri nastupao je za Bosnu, Slobodu, Šibenik, Lieutuvos Rytas, a u sezoni 2005./2006. nosio je i majicu Gruda kada su Gruđani pod vodstvom Predraga Mikulića igrali u prvoj košarkaškoj ligi BiH.

Četiri puta prvak Švedske

Igrao je na poziciji braniča i ostat će upamćen kao dosta dobar i temperamentan košarkaš. Put u Švedsku odveo ga je u klub Sodertalje Kings s kojima je četiri puta bivao prvak Švedske, a što ga je i promoviralo u izbornika švedske košarkaške reprezentacije. Na klupi Švedske vrste ostao je dvije godine kada je smijenjen na nezadovoljstvo poklonika košarke u Švedskoj. Ubrzo nakon toga otišao je u Švicarsku, u klub Lions Geneve s kojim je dva puta osvajao Superkup Švicarske. Zasigurno ime Vedrana Bosnića u košarkaškom trenerskom svijetu i sviti trenera koji su bili na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, ne nalazi se na vrhu piramide. Uspoređivati ga se ne može s Mirzom Delibašićem, Acom Petrovićem, Duškom Ivanovićem, Sabitom Hadžićem, Jasminom Repešom, Nenadom Markovićem, Duškom Vujoševićem, Damirom Mulaomerovićem koji su vodili bh. vrstu, ali svakako na njegovoj strani je mladost i energija. Hoće li uspjeti ostvariti kakav ozbiljan rezultat pitanje je, jer ni njegovi prethodnici, mnogo zvučnija imena, nisu se baš proslavila rezultatima s reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

U BiH sport nije samo sport

Košarkaški, nogometni i svaki drugi sport u Bosni i Hercegovini nije samo sport. Tu je još mnogo drugih odrednica, a svakako je jedna od njih i politika. Zbog neuređenosti tog segmenta života svi u Bosni i Hercegovini trpe i imaju problema. Zasigurno je i Vedran Bosnić toga svjestan. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije