Slavni trener

Nepoznata anegdota s Ćirom na Jamajci '98: Osjećao sam se kao da sam ulovio Boga za bradu

Ćiro
Robert Belosevic
11.02.2023.
u 13:15

Bio je 29. siječnja 1998. godine, u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke, u kojemu je toga dana igrana prijateljska utakmica Jamajka – Švedska. Na nju sam, kao mladi reporter, bio poslan napraviti reportažu o budućem suparniku Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Na prilazu stadionu, u neopisivoj gužvi, naletio sam na – Miroslava Blaževića. Bio je sa sinom i sa suprugom. I on je, kako dolikuje izborniku, došao opservirati suparnika. Bio je to moj prvi dublji doživljaj slavnoga trenera.

- Sine, treba li ti para? Hoćeš da ti tvoj Ćiro da sto dolara? - kazao mi je izbornik u prvoj rečenici.

- Ne treba, hvala, imam dnevnice, pokriven sam – uzvratio sam na neobičnu ponudu.

Nije bio zadovoljan odgovorom. Ušli smo na stadion, sjeli smo jedan pokraj drugoga u svečanoj loži. Ćiro je zapalio cigaretu, par trenutaka je šutio, pa mi se opet obratio:

- Sine, ajmo baciti okladu na rezultat, da nam ne bude dosadno. Ovaj put me ne možeš odbiti – ponudio je Ćiro.

Predosjećao sam ishod, ali sam ipak prihvatio. A Ćirina ponuda glasila je:

- Tebi, sine, pobjeda Šveđana i neodlučeno, a meni pobjeda Jamajke. Igramo u – sto dolara!

Zamislite koliko je čovjeku bilo stalo da mi tutne stotku, da mi je čak dao i remi, iako 'njegova' Jamajka u tom trenutku ne bi bila u stanju pobijediti niti juniore Šveđana. Završilo je 0:0, a Ćiro mi je stisnuo ruku:

- Evo, sine, tvoje stotke! Znalac si, zaslužio si!

Prepričavali smo zajedno tu jamajčansku anegdotu sljedećih dvadesetak godina, smijali se. Iako ona Ćiri nije ništa značila, ja sam se osjećao kao da sam toga siječnja 1998. godine Boga za bradu uhvatio.

To je bio Ćiro; neponovljivi mag koji je i od impresioniranoga, ustrtarenoga novinarskog šegrta na drugom kraju svijeta bio u stanju stvoriti pisca atraktivne priče za naslovnicu. Onaj koji je i od najvećeg nogometnog antitalenta mogao napraviti zvijezdu, makar na jedan dan.

Na kraju citiram stih iz poezije Ćirine sestre Jozefine: 'Za mene on će uvijek biti svijetli obelisk moje mladosti, okrunjen mladenačkim snovima o skrivenim putevima nepoznatim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?