20. GRAND SLAM NASLOV

Navijači u čudu: Što se dogodilo Federeru nakon pobjede nad Čilićem?

30.01.2018.
u 07:30

Superioran, majstorski stil i uvjerljiva izvedba u petom setu protiv Čilića bilo je nešto najspektakularnije iz bogatoga Federerova opusa.

Preplavljen emocijama Roger Federer odjednom se neočekivano slomio pred 15 tisuća ljudi u Rod Laver Areni, pred svojom suprugom i roditeljima, pred trenerima i bivšim šampionima, i kada je ceremonija proglašenja pobjednika Australian Opena već bila u završnoj fazi, zajecao je poput djeteta.

Odmah je po društvenim mrežama krenula lavina komentara zabrinutih Federerovih navijača – zašto je tako zaplakao?

Na primjer, zašto ga je toliko ganula pobjeda nad starom mušterijom Marinom Čilićem, a prošle godine, kada je u drami pet setova slomio svoju noćnu moru Nadala, u završnom govoru bio je staložen, pribran i ni približno ovako emotivan?

Zašto je svojem timu s govornice poručio: “Volim vas momci, hvala vam”, a Marinovom: “Momci, sjajno radite, samo tako nastavite...”? prije negoli je briznuo u plač, zapitao se jedan začuđeni navijač, i na kraju – zašto Federer jučer prvi put otkad dolazi u Melbourne nije publici rekao: “Vidimo se nagodinu”?

Je li ovo doista nagovještaj da najveći teniski mag svih vremena, čovjek koji je sam osvojio čak deset posto svih Grand Slam turnira od 1968. godine, na kraju godine odlazi u mirovinu? Odgovor na to pitanje znaju samo on, njegova obitelj i – Ivan Ljubičić.

Odjednom me ‘lupilo’

Nešto kasnije, u intervjuu s Matsom Wilanderom, Federer nije nijednom riječju dao naslutiti kako se namjerava povući...

– Kad je sve bilo gotovo, kad smo svi sve rekli, odjednom me “lupilo”. Kad me ovako preplave emocije, onda ga (osvojeni turnir) još dulje pamtim – kazao je Federer čije fizičko i mentalno stanje, borbeni duh, šampionski gard i zadivljujuća virtuoznost, elegancija i hitrina sugeriraju samo kako je na pomolu još jedna epska godina.

U Australiji je ovog siječnja već osvojio Hopman Cup i Melbourne. Na terenu izgleda apsolutno nedodirljivo i vjerojatno je pitanje dana kada će prestići Nadala i opet zasjesti na poziciju svjetskog broja 1. A, pazite, Roger Federer osvojio je Australian Open u dobi od 36 godina i 173 dana, po čemu je drugi najstariji osvajač Grand Slama, nakon Australca Kena Rosewalla koji je 1972. osvojio AO kao 37-godišnjak.

Superioran, majstorski stil i uvjerljiva izvedba u petom setu protiv Čilića bilo je nešto najspektakularnije iz bogatoga Federerova opusa. Neuništivi poriv da uvijek bude najbolji, prštava energija i zanos, hladnokrvnost koja ga drži na životu i u najdramatičnijim trenucima, mirnoća i staloženost u egzekuciji... sve to bio je Federer u završnom činu svojeg 30. Grand Slam finala.

I dokaz kako potpuna posvećenost, strast i respekt prema sportu i natjecanju, igračka i ljudska inteligencija u slučaju neuništivoga Švicarca pomiču granice zdravoga razuma. Kao da mu je 26, a ne 36, Roger Federer u svakom je meču u Australiji odavao dojam igračke grandioznosti i nitko i ništa nije moglo narušiti njegovu sabranost.

Odlazi ovjenčan slavom

Činilo se kako je hrabri Čilić jučer bio blizu cilju, ali dojam najčešće vara kada je s druge strane Roger Federer. “Gladan” kao da nikada ništa nije osvojio, u ovakvim situacijama vrlo rijetko ispušta uzde iz ruku. Tako genijalni Švicarac šesti put iz Australije odlazi ovjenčan slavom. Iz zemlje u kojoj je kao dječak dolazio s roditeljima na odmor, iz koje su dvojica njegovih bivših trenera, pokojni Peter Carter i Tony Roche, te jedan od njegovih igračkih uzora, ali i crnih mačaka, Pat Rafter. Legendarnoga Pata Roger u tri međusobna ogleda nikada nije uspio pobijediti... 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?