treći krug prvenstva

Nastavak sezone po “neistraženom” modelu

15.03.2019.
u 07:15

Sutra počinje treći krug susretima 23. kola prvenstva u Premijer ligi. Do zadnjih minuta 22. kola nije se znao potpuni raspored u “završnom” krugu. Naime, mjesta koje je svaki klub osvojio u tzv. “redovitom” dijelu prvenstva, određivala su daljnji raspored.

Jedna domaća utakmica više

Šest prvoplasiranih na ljestvici zaslužilo je “privilegiju” da u 23. kolu budu domaćini i igraju protiv ostalih šest klubova. Pa je vodeće Sarajevo domaćin 12. Krupi, drugi Zrinjski ugostit će 11. Gošk, 3. Željezničar na Grbavici čeka Zvijezdu, Širokom na Pecaru stiže Tuzla City. Mladost je domaćin Čeliku, a Sloboda Radniku. Koliko je bilo važno nakon 22 kola završiti među šest prvoplasiranih, govori podatak da će svi oni u nastavku odigrati po šest utakmica kao domaćini te jednom manje gostovati. Da je Široki u 22. kolu osvojio barem bod protiv Sarajeva, osvojio bi treće mjesto i imao znatno povoljniji raspored u nastavku. Primjerice, bio bi domaćin i Sarajevu i Željezničaru te omogućio sebi veći posjet i zaradu. Ovako će gostovati i na Koševu i na Grbavici. Nakon 0:3 protiv Sarajlija, Široki je “ubio” svoj raspored te smanjio i izglede Zrinjskog za obranu naslova. Sarajevo bježi Mostarcima teško dostižnih 11 bodova. Zrinjski je davno osigurao 2. mjesto, što znači da će u goste Sarajevu i Širokom, ali i ugostiti Željezničar. Treće mjesto na kraju osigurava Europu klubu koji ga osvoji, pa i četvrto. Uz Široki i Željezničar, na ta mjesta “pucaju” Mladost, Sloboda, Radnik, čak i Čelik. Ipak najviše kalkulacija raspored “nudi” u borbi za ostanak.

Krupa u najtežem položaju

Krupa (16 bodova) u najtežem je položaju, ali se čini da ima bolji raspored. Ugostit će Radnik, Čelik, Tuzlu, Zvijezdu i Gošk. Gošk (19) ima ove goste: Željezničar, Mladost, Radnik Tuzlu i Sarajevo. Zvijezda (23) će na “oranici” u Ugljeviku dočekati: Široki, Slobodu, Čelik, Gošk i Zrinjski. Gosti Tuzle (24) su: Mladost, Radnik, Zvijezda, Sarajevo i Željezničar. Kalkulirali smo s domaćim nastupima, ali možemo i s gostujućim. Ta svi imaju prigodu pobjeđivati i u gostima. Da je tako, dokaz je podatak da su u dosad odigrane 132 utakmice gosti osvojili 137 bodova. Domaćini su osvojili 227 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije